השוק הלוהט בסוריה: רגליים תותבות
מרפאה בטורקיה הסמוכה לגבול אמורה לספק רגליים לסורים שנפצעו בקרבות, ומתקשה לעמוד בקצב. "לא הייתה דרישה לפני המלחמה, אנחנו עדיין לומדים"
במרפאה בדרום טורקיה, ליד הגבול הסורי, מסייע מוחמד איברהים למוסטפא בן ה-23 בצעדיו הראשונים מאז שאיבד את רגליו בקרבות. "הוא לא יכול לבטא את הרגשות שלו. זה משהו חדש לחלוטין עבורו, אבל הרגע ביקשתי ממנו ללכת", מספר איברהים.
עוד חדשות בעולם :
מחאה: התנגש עם הרכב בארמון האליזה
אחרי פוסי ריוט: גם פעילי גרינפיס משתחררים
מוסטפא מרגיש מוזר אחרי ההליכה הראשונה עם הרגליים התותבות, ומסיים אותה מחויך ונרגש. "במשך שלושת החודשים האחרונים חשבתי שלא אוכל ללכת יותר. עכשיו, בפעם הראשונה, אני מרגיש שאני מסוגל ללכת", סיפר.
איברהים מסביר שמי שאיבד את רגלו מהברך מטה מסוגל ללכת ללא קביים כבר אחרי יום אימון אחד. במקרה של קטיעה כפולה, כמו זו של מוסטפא, תקופת ההסתגלות ארוכה יותר. איברהים עבד בבתי חולים עם קטועי גפיים, והצטרף לאחרונה לצוות המרפאה, שמתאימה לפצועי המלחמה הסורים את הפרוטזות שלהם. לפי רשת NPR האמריקנית, זהו המרכז הראשון לרגליים תותבות באזור, ויש צורך אדיר בשירותיו.
יותר ממאה אלף סורים נהרגו במהלך הקרבות שהחלו במרס 2011. לפי הצלב האדום, כחצי מיליון נפצעו, ולרבים מהם אין גישה לשירותי רפואה בסיסיים ולטיפול רפואי. הקרבות גם הותירו סורים רבים נכים, וחלקם חצו את הגבול לטורקיה כדי לקבל טיפול.
במרפאה בעיירה רייחאנלי הותקנו עד כה פרוטזות ליותר מ-300 מטופלים סורים. ברשימת ההמתנה ישנם יותר מ-600 פצועים, ועוד אלפים שהפכו לנכים בקרבות ממתינים בסוריה לטיפול. צוות המרפאה הודיע כי הוא יכול לייצר רק 50 איברים תותבים בחודש, והכמות תגדל רק אם יגויסו עוד משאבים.
כשהמרפאה נפתחה בפברואר הורו רופאים סורים על ייצור המוני של רגל תותבת בשם "ג'ייפור". מנהל המרפאה, ראאד, רוצה כעת דגם משופר, אך מדגיש כי הסורים
שעובדים במרפאה עדיין לומדים את המלאכה. על הביקוש הגדול כתוצאה מהמלחמה הוא אמר כי "לאף אחד לא היה ניסיון או מומחיות באיברים מלאכותיים. לא הייתה דרישה גדולה בסוריה לטכנולוגיה הזו".