פעוט המריבה: יום הולדת בלעדיו ופנייה להאג
במשפחת הפעוט ממוצא אתיופי, שהושאר אצל הוריו המאמצים, מפגינים מול בית שר הרווחה ומתכוונים לפנות להאג כדי ללחוץ על המדינה. בקרוב: מפגש פרידה בינו לבין אמו הביולוגית
במשפחתו הביולוגית של "פעוט המריבה", שהשבוע הוחלט כי יישאר אצל הוריו המאמצים, לא מתכוונים להרים ידיים. היום (ו') הם הקימו אוהל מחאה מול ביתו של שר הרווחה בדימונה, אחרי שהבינו כי האימוץ יהיה סגור, משמע לא יתקיימו יותר מפגשים בין האם הביולוגית לבנה, מלבד מפגש נוסף לפרידה. בנוסף, מתוכננת פנייה לבית הדין בהאג, ואף הגשת תביעות אישיות, במטרה להפעיל לחץ על המדינה. "אנחנו נעשה הכול כדי להחזיר אלינו את הילד", מסבירה דודתו.
ביום רביעי התכנסו בני משפחתו הביולוגית של הילד בביתם וערכו לו יום הולדת בלעדיו. הכאב הגדול התעצם נוכח הודעת משרד הרווחה על החלת אימוץ סגור על המקרה. מפגש שאמור היה להתקיים ביום ראשון בין האם הביולוגית לבנה בוטל, ובקרוב יתואם אחד אחר, שגם יהיה האחרון.
"אנחנו מפורקים" אמרה ל-ynet דודתו של הפעוט, שנאבקת עליו כבר שנים. "המדינה דוחקת אותנו לפינה אבל לא נזוז מביתו של שר רווחה עד שההחלטה הזאת, שמבטאת אטימות מוחלטת, תשונה. בית המשפט העליון אמר בצורה ברורה בהחלטתו שיש לבדוק אפשרות לאימוץ פתוח, אבל משרד הרווחה מזדרז לבטל מפגש ומודיע לנו שמעתה יונהג למעשה אימוץ סגור. התכוונו לחגוג לו את יום ההולדת במהלך המפגש שבוטל".
בני המשפחה הביולוגית טוענים עוד שההודעה ממשרד הרווחה התקבלה רק אתמול בשעות אחר הצהריים. "לא ייתכן כי חצי שעה לפני סגירת המשרד אנשי משרד הרווחה מואילים בטובם לעדכן אותנו שלא יתקיים מפגש, ובכך מונעים מאיתנו לערער או לקיים שיח עימם", אמרה דודתו של הפעוט.
ההחלטה האחרונה אינה סוף פסוק מבחינת המשפחה. בכוונתה לבקש דיון נוסף בהרכב מורחב יותר בבית המשפט העליון, ולהגיש באמצעות עורכי דין נוספים ומומחים לדיני נזיקין תביעה אזרחית נגד משרד הרווחה. בנוסף, הם מבקשים לתבוע אישית בעלי תפקידים במשרד הרווחה, זאת לנוכח הביקורת שמתח בית המשפט העליון בפסק הדין על התנהלות רשויות הרווחה.
"בית המשפט העליון המליץ בחום כי בית המשפט לענייני משפחה יבדוק אפשרות של אימוץ פתוח", מסביר נציג המשפחה, עו"ד עמיקם הדר. "נדהמנו לקבל הודעה לקונית חד צדדית וחסרת רגישות, הבנה או אנושיות כי המפגשים של האם הביולוגית עם הפעוט מבוטלים באופן מיידי. רשויות הרווחה יודעות היטב כי הפעוט רואה את אמו הביולוגית כל שבוע מאז היוולדו וקורא לה 'אמא'. בני המשפחה קיוו לחגוג איתו במפגש ביום ראשון את יום הולדתו, שחל השבוע".
במשפחה הביולוגית לא מתכוונים להשאיר את המאבק בגבולות ישראל. ל-ynet נודע כי בכוונתה לפנות לוועדה המפקחת על זכויות הילד באו"ם, בהתאם לאמנת האג שעליה חתומה ישראל. במשפחה התייעצו עם מומחים בתחום זכויות הילד במשפט הבינלאומי וטוענים כי יש אפשרות לפנות לגורמים בינלאומיים כאשר יש חשש להפרת האמנה.
על פי האמנה, טוענים במשפחה, יש לשמור על זכויות הילד בסביבתו הטבעית והאורגנית ועל זכותו להשתייכות לשורשיו ולתרבותו. זאת בנוסף על כך שמצויות בה הגבלות על התערבות המדינה בחיי המשפחה במקרים של הוצאת ילדים מביתם.
לפי חוות הדעת שקיבלו בני המשפחה, לאחר פנייה לוועדת האו"ם ובדיקה של המקרה, בסמכות הוועדה להעביר את פרטי המקרה למזכיר הכללי של האו"ם. הוא יכול לפנות למדינה עצמה או לחלופין להליכים של משפט בינלאומי בבית הדין בהאג. במשפחה מקווים שבמקרה של מיצוי ההליכים בארץ, פנייה כזאת תחשוף את מדינת ישראל ללחץ בינלאומי.
חברת הכנסת פנינה תמנו שטה, חברה בוועדה לזכויות הילד, אמרה כי "אין ספק שהכרעת בית המשפט לא עומדת בקנה אחד עם אמנת האג לזכיות הילד, עליה חתומה ישראל. האמנה מעגנת במפורש את זכותו של הילד לחיות בסביבתו הטבעית והביולוגית, תוך מתן משקל לזכות ההשתייכות הטבעית, לא רק כזכות המשפחה אלא כזכות של הילד שלא יכול לדרוש אותה".