חיסול השר הלבנוני: "חיזבאללה לא ינצח"
ההתנקשות בשר האוצר לשעבר מוחמד שטח חושפת שוב את הפילוג בלבנון. האופוזיציה מאשימה את אסד ונסראללה: "לא נאפשר לחיזבאללה לשלוט בלבנון". בחיזבאללה מיתממים: "תנחומינו למשפחת ההרוג ולמחנהו הפוליטי"
ההכנות לפתיחת משפטם הבינלאומי של הנאשמים ברצח ראש ממשלת לבנון לשעבר רפיק אל-חרירי התנהלו עד כה בשקט, אבל פיצוץ אדיר שם סוף לאותו שקט: מוחמד שטח, שר האוצר לשעבר בלבנון ויועצו הקרוב של חרירי הבן בעת שזה שימש כראש הממשלה, חוסל הבוקר (יום ו') בפיצוץ מכונית תופת בלב ביירות, ולארגוני האופוזיציה בארץ הארזים ברור מי האחראים לפיגוע - בשאר אסד ובן בריתו חסן נסראללה.
כותרות נוספות בעמוד החדשות
בן שנתיים נדרס למוות ליד גן בירושלים
פקק עצום בחיפה: 155 דקות בתוך העיר
בפיגוע, שבו נהרגו שישה בני אדם ובהם שטח ונהגו, נפצעו יותר מ-70 איש. הוא אירע פחות מחודש לפני תחילת משפט רצח חרירי, שחוסל באורח דומה - מכונית תופת בביירות - בשנת 2005. ברשימת הנאשמים נמצא גם מוסטפא בדר א-דין, גיסו של קצין המבצעים של חיזבאללה עימאד מורנייה, ומי שלטענת התקשורת הזרה התמנה למחליפו לאחר חיסולו בדמשק.
שטח עצמו היה בדרך לפגישה במעון משפחת חרירי, כשהמטען העצום - בין 50 ל-60 ק"ג - שם קץ לחייו. סעד אל-חרירי, יו"ר ארגון אל-מוסתקבל וראש הממשלה בעבר, היפנה בעקבות ההתנקשות באביו אצבע מאשימה לחיזבאללה. "רוצח מוחמד שטח הוא זה שרצח את רפיק אל-חרירי", צוטט חרירי הבן בכלי תקשורת בלבנון. "מדובר באותם אנשים שהתחמקו מלעמוד בפני בית המשפט הבינלאומי. זו מתקפת טרור חדשה נגדנו".
"כולם יודעים מי הרוצח"
חבר הפרלמנט מרואן חמאדה, המזוהה עם מחנה "14 במרס" המתנגד לחיזבאללה, היה עוד יותר ברור בדבריו: "אנחנו אומרים לשר לשעבר שטח כי נפעל בהתאם לצוואתו ולא נאפשר לחיזבאללה לשלוט בלבנון. חיזבאללה לא יגיע לשלטון בלבנון, יהיו אשר יהיו ניסיונותיו לעשות זאת באמצעות דם והרס". לדברי חמאדה, "שטח היה מהראשונים שהזהירו מפני המדיניות של חיזבאללה".
פואד סניורה, ראש הממשלה בעבר שהשתתף בישיבה של אותו מחנה מתנגד בעקבות הפיגוע, דרש שגם ההתנקשות הזו תיחקר בבית הדין הבינלאומי: "לבנון לא תמות ולא תיכנע. כולנו יודעים מי הרוצח של שטח, זה אותו אחד שפוגע באזרחי סוריה. הפושע הזה פוגע בנו מדי יום, אבל הוא לא ינצח".
בצד השני הזכירו, כרגיל, את האויב המוכר. שגריר איראן בלבנון, גונדפור רוכן אבאדי, אמר כי "הפשע הזה משרת רק את האויב הציוני". עוזר שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבד א-להייאן, הוסיף: "פיגוע הטרור בביירות חותר להביא למלחמת אחים בלבנון". שגריר סוריה בלבנון, עלי עבד אל-כרים, אמר דברים דומים וטען כי "מי שמרוויח מכך בראש ובראשונה היא ישראל".
בחיזבאללה ניסו לשדר אחדות. חבר הפרלמנט מטעם הארגון, עלי עמאר, אמר כי "אנחנו מוסרים את תנחומינו למשפחתו של ההרוג שטח ולמחנה הפוליטי שלו". בהמשך פרסם הארגון הודעה רשמית שבה גינה את ההתנקשות. בהודעה נכתב כי האויבים של לבנון מפיקים תועלת מהפשע, שמטרתו כמו חיסולים אחרים היא להשמיד את לבנון.
ראש ממשלת המעבר בלבנון נג'יב מיקאתי, סוני במוצאו, ניסה להישאר נייטרלי. הוא קיצר את חופשתו בחו"ל וחזר ללבנון, אך פרט לגינוי לא אמר הרבה: "ההרג והאלימות רק יובילו לעוד טרגדיות, חורבן ונזקים למולדת".
גם השטח מתחיל לבעבע בלבנון. בטריפולי הצפונית, שם מתנהלים מדי יום עימותים בין תומכיו של בשאר אסד למתנגדיו, יצאו אזרחים וחסמו את אחד מהכבישים בצמיגים בוערים כדי לגנות את ההתנקשות בשטח.