שתף קטע נבחר

 

מהומות ופצועים בטורקיה: "לתפוס את הגנב!"

שוטרים ירו כדורי גומי וגז מדמיע נגד מפגינים באיסטנבול הקוראים לארדואן להתפטר עקב פרשת השחיתות הענקית המטלטלת את ממשלתו. לפחות שניים נפצעו. הפגנות בעוד כמה ערים, גם תומכי ארדואן ברחובות. רה"מ הטורקי: "היכונו למלחמת עצמאות חדשה"

עימותים קשים אירעו אמש (יום ו') באיסטנבול בין משטרת טורקיה למפגינים מהאופוזיציה שקראו לראש הממשלה, רג'פ טאיפ ארדואן, להתפטר בשל פרשיית השחיתות הענקית המטלטלת את ממשלתו. השוטרים השתמשו בזרנוקי מים ובגז מדמיע וירו כדורי גומי כדי לפזר את המפגינים, במראות שהזכירו את הפגנות הענק נגד ממשלת ארדואן במאי וביוני השנה.

 

עוד חדשות ב-ynet:

 

חלק מהמפגינים באיסטנבול זרקו אבנים וחזיזים לעבר השוטרים, וצעקו "לתפוס את הגנב!", כשכוונתם לארדואן. לפחות שני בני אדם נפצעו בעימותים באזור כיכר תקסים באיסטנבול. אתר האינטרנט של העיתון הטורקי "הורייט" דיווח כי אמבולנסים רבים ומכבי אש הגיעו לאזור, ועיתונאית טורקית שסיקרה את האירועים נפצעה מכדור גומי.

 

המהומות אמש באיסטנבול. המשבר הגדול ביותר של ארדואן (צילום: EPA) (צילום: EPA)
המהומות אמש באיסטנבול. המשבר הגדול ביותר של ארדואן(צילום: EPA)
לפי הדיווח, בצילומים מהאזור נראו עובדי עיריית איסטנבול מכסים את מצלמות הרחוב באזור כיכר תקסים לקראת ההפגנה, רמז לכך שהכשירו לכאורה את הקרקע למבצע הדיכוי המשטרתי נגד המפגינים. המפגינים צעקו בין השאר "בכל מקום שוחד, בכל מקום שחיתות", על משקל הסיסמה "בכל מקום תקסים, בכל מקום התנגדות" שהפכה לאחד מסימני ההיכר של המחאה בקיץ האחרון.

 

הפגנות דומות נערכו באנקרה, שם המשטרה השתמשה בזרנוקי מים כדי לפזר את המפגינים, ובעיר איזמיר, שם לא דווח על אלימות. באותה שעה ממש התאספו אלפים מתומכי ארדואן במקומות אחרים כדי להפגין תמיכה בראש הממשלה החבול.

 

שלטונו של ארדואן נמצא בטלטלה גדולה מאז 17 בדצמבר, אז עצרה משטרת טורקיה 25 בני אדם - בהם בניהם של שר הפנים ושני שרים נוספים בקבינט של ארדואן - במסגרת פרשת שחיתות גדולה. החקירה כולה, שנמשכה כשנה, התנהלה בחשאי ומבלי שמפקדי המשטרה יידעו את הממשלה בעניין - דבר שעורר את זעמם של ארדואן ואנשיו.

 

ברקע: הבחירות לרשויות, לפרלמנט ולנשיאות. מפגינים נגד רה"מ (צילום: AP) (צילום: AP)
ברקע: הבחירות לרשויות, לפרלמנט ולנשיאות. מפגינים נגד רה"מ(צילום: AP)

הפרשה הובילה להתפטרותם של שלושת השרים שבניהם חשודים במעשי השחיתות, ובעקבות זאת נאלץ ארדואן להקים ממשלה חדשה. זהו המשבר הגדול ביותר שאיתו מתמודד ארדואן מאז עלייתו לשלטון לפני 11 שנה, והוא מערער גם את יציבותה של הכלכלה הטורקית, שצמיחתה המרשימה הייתה הדבר שבו התגאה ארדואן יותר מכול לאורך השנים. ערכה של הלירה הטורקית צנח בימים האחרונים לשפל של כל הזמנים.

 

אתמול קרא ארדואן לתומכיו להצביע בבחירות המקומיות שייערכו בחודש מרס הקרוב כחלק מ"מלחמה" נגד המזימה שמתנהלת לדבריו נגדו ונגד בני בריתו, מזימה שלדבריו - גורמים זרים מחוץ לטורקיה הם האחראים לה. בנאום במחוז זקריה, מעוז מפלגת השלטון AK של ארדואן, הוא השווה את הקלפיות לכדורי רובה: "אתם, בקולותיכם, תכשילו את המזימה המרושעת הזו", קרא לעבר הקהל שהריע לו. "אתם מחויבים להקמת טורקיה חדשה. אתם מוכנים למלחמת עצמאות טורקית חדשה?".

 

במהלך השבוע האחרון קיבלה הפרשה גם גוון אישי יותר, כשהתקשורת הטורקית פרסמה זימון ראשוני לכאורה לבילאל ארדואן, אחד משני בניו של ראש הממשלה, להעיד בבית המשפט. לא ברור עדיין מה מידת האמינות של המסמכים שפורסמו. לפי העיתון "הורייט", בעצרת שבה נאם ארדואן הוא אמר כי מטרתם של אלה האחראים לפרסום המסמכים עם שמו של בילאל היא לפגוע בו עצמו, בראש הממשלה: "אם הם מנסים לפגוע בטאיפ ארדואן באמצעות המהלך הזה, הם יחזרו בידיים ריקות. הם יודעים את זה, הם תוקפים אנשים שנמצאים סביבי".

 

ארדואן יקדים את הבחירות?

לאחר התפוצצות פרשת השחיתות דחו ארדואן ואנשיו את ההאשמות, והממשלה מיהרה להדיח או להעביר מתפקידם כ-70 קציני משטרה המעורבים בחקירה, כולל מפקד משטרת איסטנבול. ב-21 בדצמבר הודיעה הממשלה על חוק חדש המחייב את חוקרי המשטרה לעדכן את הממונים עליהם בממצאי החקירות שלהם. בית משפט באנקרה הפוסק בעניינים מנהלתיים סיכל ניסיון ליישם את החוק, וקבע כי הוא "סותר את עיקרון הפרדת הרשויות".

 

מפגינים מול שוטרים, אמש באיסטנבול (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מפגינים מול שוטרים, אמש באיסטנבול(צילום: EPA)

הפרשה באה בשעה שארדואן ומפלגת השלטון שלו נערכים לבחירות לרשויות המקומיות, לפרלמנט ולנשיאות שייערכו במהלך השנתיים הקרובות. ארדואן מקווה להפוך בסוף 2014 לנשיא טורקיה, משום שלא יוכל להיבחר לכהונה רביעית ברציפות כראש הממשלה.

 

מפלגתו של ארדואן שולטת בשני שלישים מהפרלמנט. מכוני הסקרים מעריכים כי שיעור הפופולריות של המפלגה ירד לאחרונה, גם אם לא במידה המאיימת על שלטונה, אולם אם שערוריית השחיתות תחריף - הדבר עלול להחמיר את הפגיעה במפלגה. אחד מבכירי המפלגה אמר בשיחה עם סוכנות הידיעות רויטרס כי ארדואן עשוי להקדים את הבחירות הכלליות שאמורות להיערך ב-2015 כדי להפחית את הפגיעה האלקטורלית האפשרית.

 

מפגינות קוראות לארדואן להתפטר (צילום: AP) (צילום: AP)
מפגינות קוראות לארדואן להתפטר(צילום: AP)

במכה נוספת ליוקרתה של המפלגה התפטרו אתמול שלושה חברי פרלמנט המשתייכים אליה. אחד מהם, ארטוגרול גונאיי, אמר כי גישה

"מתנשאת ויהירה" שולטת ב-AK. גם כוכב נבחרת טורקיה בכדורגל לשעבר, הקאן שוקור בן ה-42, פרש מהמפלגה על רקע הפרשה.

 

כשארדואן מאשים גורמים מחוץ לטורקיה במזימה נגדו, הוא מתכוון בין השאר לפתחולה גוּלֶן, מטיף איסלאמי שחי בארה"ב ועומד בראש תנועה שסייעה בעבר רבות לארדואן להגיע לשלטון. לגולן יש השפעה רבה במשטרה ובמערכת המשפט בטורקיה, ובחודשים האחרונים התגלע קרע בינו לבין ארדואן על רקע החלטת הממשלה לסגור בתי ספר פרטיים, בהם בתי ספר השייכים לתנועתו של גולן ושהיו בסיס חשוב לכוחה ולהשפעתה.


פורסם לראשונה 27/12/2013 22:00

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
מהומות שישי באיסטנבול
צילום: EPA
צילום: AP
ארדואן. גם בנו שורבב לפרשת השחיתות
צילום: AP
מומלצים