טיסה בגובה נמוך
זו הייתה הבשורה הצרכנית הגדולה של השנה: טיסות במחירים שלא העלינו על דעתנו. עכשיו, אחרי שגם אל על הצטרפה לחגיגת הלואו־קוסט, הגיע הזמן לבדוק אחת לתמיד: כמה עולה לטוס בזול ללונדון, ברלין ורומא?
סוכני נסיעות רבים שראו לפני שנתיים את כניסתן של חברות התעופה המוזלות (Low Cost) מאירופה, לא האמינו כי המוצר החדש הזה יחזיק מעמד בשוק הישראלי. "כאן לא מזמינים כרטיסים חצי שנה מראש. הנוסע הישראלי לא ירוץ לתפוס מקום טוב במטוס והוא גם לא אחד שיכול להגיע לטיסה רק עם תיק יד כדי לא לשלם עבור מזוודה," אמר לנו סוכן נסיעות ותיק.
עוד על לואו-קוסט:
- מיהי חברת הלואו-קוסט הכי זולה?
- "טיסת לואו-קוסט יותר מתאימה לקהל הישראלי"
- מהפך באל על: מקימה חברת לואו-קוסט
התחזית הזאת התבדתה. בשנה האחרונה נמשך הגידול במספר חברות התעופה המציעות טיסות מוזלות מישראל ליעדים שונים באירופה. גם חברות לואו-קוסט שכבר פעלו בישראל הוסיפו עוד ועוד יעדים והתחילו לתפוס נתחי שוק משמעותיים בחלק מהקווים שמפעילות חברות התעופה הסדירות הוותיקות.
כך, למשל, בקו לשווייץ תופסת חברת איזיג'ט ,22.8% בקו לאנגליה תופסת איזיג'ט ,22.5% ואילו בקו לבודפשט 57% מהנוסעים טסו באמצעות חברת הלואו-קוסט וויזאייר.
החשיפה של הציבור הישראלי לחברות הלואו-קוסט והגידול בהיקף הפעילות שלהן הביאו לכך שגם אל על, שידועה כחברה שמרנית ביותר, החליטה להקים מותג חדש בשם אל על ,UP שבאמצעותו היא מנסה להתחרות בחברות הלואו-קוסט. בינתיים מדובר בטיסות (שיתחילו בסוף מארס) לברלין, בודפשט, בוקרשט, לרנקה וקייב. אם המותג יצליח הוא יורחב ליעדים נוספים באירופה.
מה זה לואו-קוסט?
חברות המפעילות טיסות מוזלות אינן חברות שכר, אלא חברות סדירות לכל דבר, עם לוח טיסות קבוע. אולם בניגוד לחברות הרגילות, חברות הלואו-קוסט מוכרות כרטיס טיסה בלבד. עבור כל שירות נוסף הלקוח משלם כסף. הוא משלם עבור מסירת מזוודה, עבור אוכל, עבור הזמנת מושב מראש (בין אם זה מושב רגיל או מושב מועדף) ובחלק מהחברות הוא גם משלם עמלה על התשלום בכרטיס אשראי. יתרה מכך, לכרטיסי הטיסה יש מגבלות גדולות, שהעיקרית שבהן היא שביטול הכרטיסים הוא משימה כמעט בלתי אפשרית.
אבל כל התוספות והמגבלות האלה לא ממש מרתיעות את ציבור הנוסעים. לא באמריקה, לא באירופה ומתברר שגם לא בישראל. המוצר הזה התקבל בישראל בברכה וחברות התעופה הזרות שפועלות במתכונת של טיסות זולות מגלות כי שיעור הישראלים שבוחרים בטיסות כאלה הולך וגדל.
בימים האחרונים השווינו מחירים לכמה יעדים שאליהם טסות מישראל טיסות המוגדרות כטיסות מוזלות, לעומת מחירים של טיסות סדירות רגילות. בחרנו ארבעה יעדים פופולריים שאליהם מופעלות טיסות מוזלות, ובדקנו כמה יעלו הטיסות בכמה תאריכים מקריים.
לא בדקנו טיסות בפסח מפני שבתאריכים אלה המחירים גבוהים במיוחד. מאחר שלחלק מהיעדים אין טיסות מדי יום, בדקנו את המחיר הנמוך ביותר שכל חברה הציעה באותו שבוע, עם תזוזה של עד שלושה ימים לכל כיוון. זאת כדי להראות שתזוזה כזו יכולה להוזיל את החופשה בעשרות אחוזים, כלומר במאות יורו למשפחה.
לדוגמה: אם אתם רוצים לטוס ללונדון (לוטון) 9-2-ב באפריל, הטיסה שמציעה לכם איזיג'ט, לפני התוספות, כלומר כרטיס טיסה בלבד, עולה 749 דולר (הלוך ושוב). אם תהיו גמישים ותטוסו שבוע קודם (31-25 במארס) המחיר צונח 302-ל דולר. למחיר הזה יש להוסיף את עלות מסירת מזוודה אם אתם לא מסתפקים בטרולי שאיתו אפשר לעלות למטוס, עלות הזמנת מושב אם אתם לא רוצים לשבת איפה שנשאר ועלות אוכל אם אתם לא מביאים מהבית.
את הבדיקה ערכנו לארבעה יעדים: לונדון, שאליה טסות בריטיש איירוויס, אל על ואיזיג'ט (לנמל התעופה גטוויק); ברלין, שאליה טסות לופטהנזה, אל על ,UP אייר ברלין, ישראייר ואיזיג'ט; רומא, שאליה טסות אל על, אליטליה, ישראייר ואיזיג'ט; ובודפשט, שאליה טסות אל על ו-וויזאייר - שכאמור תופסת היום נתח של 57% בקו זה.
לגבי הטיסות של ישראייר לא יכולנו לבדוק את הנתונים, שכן המערכת שלהם בישרה לנו כי אזלו הכרטיסים ליעדים שביקשנו (רומא וברלין). בחברה הסבירו לנו כי בעיקרון הם מוכרים חבילות נופש לחו"ל ולא מתמקדים במכירת כרטיסי טיסה, ולכן במקרים רבים עלות כרטיס עשויה להיות דומה לעלות חבילה הכוללת גם כמה ימי שהייה במלון.
*לחצו על הטבלה להגדלה.
לפני שמזמינים
רגע לפני שאתם רצים לבצע הזמנה כדאי שתבדקו היטב את כל מגבלות הכרטיסים, במיוחד בכל הקשור
לחברות לואו-קוסט. חלק לא קטן מהרווח של החברות האלה נובע מעמלות גבוהות שהן גובות על כל שינוי שאתם מבקשים, ובכלל זה כל פעולה שאתם מבצעים בעת שאתם מגיעים לשדה התעופה. לדוגמה: באיזיג'ט אם אתם רוצים לטוס עם מזוודה שאותה תמסרו בשדה, העלות היא 65-כ דולר לנוסע. לעומת זאת, אם בעת ההזמנה תציינו שאתם בלי מזוודה אבל כשתגיעו לשדה תרצו למסור מזוודה - זה יעלה לכם כפול.
כדאי לבדוק גם את שעות הטיסה של חברות התעופה השונות. להגיע לשדה תעופה בחו"ל בחצות, במיוחד בחורף, ולהתחיל את ההתרוצצות אחרי תחבורה ציבורית כדי להגיע לעיר – זה לא תענוג גדול. לא מעט נוסעים מעדיפים לקחת בלילה הזה חדר במלון בנמל התעופה - שבדרך כלל זול משמעותית מחדר במלון בעיר - ואת שאר הלילות ללון בעיר עצמה.
אפשר גם ביוקר
2,500 דולר ללילה, זה מחיר ההשקה של הסוויטה הנשיאותית במלון ריץ קרלטון החדש בנהריה, כולל נוף לים, מטבח פרטי וסאונה. תרצו להתפנק? הסוויטה הנשיאותית במלון ריץ קרלטון החדש בנהריה
כמה חוסכות לכם חברות הלואו-קוסט?
- כל המחירים הם בדולרים, נבדקו באתרי האינטרנט של החברות, ונכונים לשבוע האחרון.
- בכל החברות בדקנו מחירים לטיסות בשלושה תאריכים זהים, אבל בדקנו גם תאריכים קרובים להם, ואם מצאנו בהם טיסה זולה יותר - היא זו שצוינה בטבלה.
- אם לא כתוב אחרת, מחירי טיסות הלואו־קוסט אינם כוללים אוכל.
- לבודפשט אין בתאריכים שנבדקו טיסות בשירות מלא.
פורסם ב"ממון" של "ידיעות אחרונות"