קיורטוש זה רק תירוץ: מדריך לתייר בבודפשט
קרן עשתה רילוקיישן עם בן-זוגה לבירת הונגריה, ואחרי שנה וחצי של טיולים, מסעדות, פאבים ועשרות מבקרים ש"התנחלו" על הספה שלה - היא מספקת מדריך זעיר למקומות שבהם מבלים המקומיים, מספרת איך לחסוך כסף ומגלה מה אסור לכם להחמיץ בחופשה חורפית ב"ממלכת הקיורטוש"
בודפשט??? אבל מה נעשה שם? מה עם לונדון? מדריד? פריז? משהו אקזוטי יותר? מה יש בהונגריה חוץ מגולש ובלינצ'ס? אבל בן זוגי שיחייה כל כך רצה ללמוד שם את התואר השני שלו, ואני רק חודש קודם נשבעתי בטקס קבל עם ועדה שאלך אחריו לאן אשר ילך. הבטחתי? קיימתי.
עוד טיולים בהונגריה:
- בודפשט: העיר הכי"מערבית" במזרח אירופה
- הונגריה: איך מסלקים את החורף? בקרנבל מסכות
- הונגריה למתקדמים: לנחות בבודפשט ולהמשיך
כך מצאתי את עצמי בין מזוודות לארגזים, תוהה האם המעיל שלי יהיה מספיק מחמם גם במינוס 10?! המומים ועייפים נחתנו בעיר בה היינו צפויים לגור בשנתיים הקרובות. מאחר ו-24 השעות הראשונות היו מלוות בעיקר בבכי על מר גורלי, ניתן לומר שהייתה זו אהבה ממבט שני.
בודפשט, או בשמה השני, "פריז של מזרח אירופה", היא עיר עוצרת נשימה ביופייה ומלאה בכל טוב: מסעדות מצוינות, חיי לילה תוססים, ארכיטקטורה מרהיבה, ואין ספור אטרקציות במחיר השווה לכל נפש. אז אחרי שנה וחצי של מגורים במרכז העיר, טיולים, סיורים, מסעדות, פאבים ועשרות מבקרים (גם על הספה) - הנה מדריך זעיר למקומות שבהם המקומיים מבלים, אלו שלוקח זמן למצוא ויוכלו להוסיף גוון אחר לחופשה שלכם.
איפה ישנים ואיך מתניידים?
בודפשט מחולקת למחוזות ממוספרים. המחוזות הטובים והמרכזיים ביותר בעיר הם 5,6,7 ולכן הייתי ממליצה להזמין מלון/דירה באחד מהם. עם זאת, התחבורה הציבורית מרושתת על כל העיר ויעילה מאוד. גם אם לא תשנו במרכז, ניתן להגיע מכל מקום לכל מקום בקלות יתרה. למי שמאס במלונות, שכירת דירה יכולה להיות פתרון נוח ונגיש. דירה מצוינת וזולה יחסית, ממוקמת במרכז העיר, ושירתה רבים מחבריי מצאתי באתר Agoda (אתר מצוין שניתן למצוא בו גם דירות וגם מלונות).
טיפ אישי: המוניות שעוצרים ברחוב לוקחות תעריף גבוה בהרבה מאשר מוניות שמזמינים במוקד ההזמנות! לכן, אם יש לכם אפשרות, תמיד כדאי להזמין מונית בטלפון. חברת מוניות אמינה - 3618888000+.
מה אוכלים?
המסעדה האהובה עלי ביותר בעיר היא דווקא מסעדה תאילנדית שנקראת Parázs. אומנם זו מסעדה פשוטה, אבל כל המנות שם מצוינות וחריפות אש... ראו הוזהרתם! (ואני עוד חצי הודית, רבע פרסית ורבע עירקית). האווירה אותנטית והתמורה לכסף גבוהה מאוד.
טיפ אישי: המרקים מומלצים במיוחד (8A הוא האהוב עלי).
אתר: Parázs. כתובת: Jókai u. 8 טלפון: +36 (1) 950-3770 שעות פתיחה: כל יום: 12:00-24:00.
מסעדת M הינה מסעדה קטנה ומתוקה עם מטבח צרפתי-הונגרי, ותפריט המשתנה בכל יום. העיצוב של המסעדה פשוט מקסים והאווירה נעימה ורגועה.
טיפ אישי: הדיל של יום ראשון מדהים אותי כל פעם מחדש: ראשונה, עיקרית וקינוח ב-1,900 פורינט (כ-30 שקלים!).
פייסבוק רשמי: M. Restaurant. כתובת: Kertész utca, 48 טלפון: 36706333460+ שעות פתיחה: שלישי-שישי: 18:00-24:00, שבת-ראשון: 12:00-16:00, 18:00-24:00.
Bors הינה סנדוויצ'יה/מרקיה מדליקה במיוחד, עם שמות מקוריים למנות ואווירה סטודנטיאלית. ממוקמת גם היא ברובע היהודי, ברחוב Kazinczy המפורסם. המקום מציע בגטים חמים הנעשים מול הלקוחות על ידי החברה הצעירים והנחמדים שעובדים במקום.
טיפ אישי: עצרו את הסוסים! ה-"Happy ending" בסנדוויץ ה"Thai Massage" הוא רק מיונז...
פייסבוק רשמי: Bors GasztroBar. כתובת: Kazinczy u. 10 שעות פתיחה: 11:30-21:00.
בימי שבת בצהריים, בעיקר בימי החורף, מתקבצים רבים מאנשי הקהילה היהודית, צעירים ומבוגרים כאחד במסעדת Kadar. ניתן לזהות את המקום מרחוק על ידי התור הארוך בכניסה של אנשים שכל מבוקשם הוא לספוג קצת ריחות של שבת, במסעדה שהאווירה בה היא התיבול הטוב ביותר.
בעלת הבית עוברת בין השולחנות ומתעניינת בשלום האורחים, על השולחנות המעוטרים במפות משובצות ניתן למצוא בקבוקי סיפולוקס ובסוף הארוחה הלקוחות ניגשים לבעל המסעדה שיושב מול קופה ישנה ומחשב את החשבון לפי דיווחם (הנאיביות של פעם...).
טיפ אישי: מנת ה"צ'ולנט" היא מנת הדגל של המקום (שימו לב: המסעדה איננה כשרה!).
שם המסעדה: Kádár Étkezde כתובת Klauzál tér 9: טלפון: +3613213622 שעות פתיחה: כל יום בין 11:30-15:30.
ללא ספק - ההמבורגר הכי טוב בעיר נמצא ברחוב ווישיליני (שבסופו נמצא בית הכנסת הגדול). זהו מקום קטן מאוד, אבל ההמבורגר שלהם בהחלט שווה את חוסר הנוחות. המנה הרגילה "classic" מגיעה עם בייקון, גבינה צהובה ורוטב שום אלוהי! תוספת של 100 פורינט תזכה אתכם בתפו"א מטוגנים וסלט כרוב קטנטן.
טיפ אישי: מנת ה-"Fire in the hole" שיתקה אותי לכמה ימים. לא לבעלי אולקוס!
פייסבוק רשמי: W35. כתובת: Wesselényi utca 35טלפון: +3617965370 שעות פתיחה: שני-רביעי: 11:00-23:00, חמישי: 11:00-02:00, שישי-שבת: 11:00-04:00, ראשון: 11:00-20:00.
מישהו אמר ירידת סוכר?
בודפשט ידועה כ"בירת הקינוחים", ובתור חובבת מתוק מושבעת החגיגה גדולה (!) אחד התענוגות הכי גדולים שיש לעיר להציע הוא קפה איכותי ועוגה משובחת במחיר של בקבוק מים בארץ.
בית הקפה האהוב עלי, גם בזכות הקפה ורמת השירות ובהחלט בזכות העוגות המדהימות שאופים במקום, נמצא בבודה ליד כנסיית מטיאס המפורסמת. אם מזדמן לכם להגיע לאזור - חובה לעצור לעוגת קרמשניט או בשמה המקומי - krémes.
אתר: Budavar- Ruszwurm כתובת: Szentháromság u. 7 טלפון: 061-3755-284.
ברחוב Andrássy המפורסם נמצא בית קפה Alexandra המדהים ביופיו, ששווה ללכת לראות גם אם לא מתחשק לכם ממש לשתות קפה. הוא ממוקם בקומה השלישית של חנות ספרים ענקית.
פייסבוק רשמי: Book café. כתובת: Andrássy út 39 טלפון: 3614615830+ שעות פתיחה: כל יום 10:00-22:00.
לא רחוק משם נמצא מעוז המתוקים "שוגר" חנות-קפה מדהימה לממתקים, מתנות מצחיקות וקינוחים. העוגות מוציאות את העיניים והמקום מעוצב כמו החלום המתוק של כל ילד.
אתר: sugar. כתובת: Paulay u 48, טלפון: 0613216672, שעות פתיחה: כל יום בין 10:00-19:00.
מה עושים?
החלקה על הקרח. בזמן החורף ישנם מספר מגרשים/ אגמים קפואים בעיר שניתן להחליק בהם על הקרח, ואין כיף מזה! ניתן לשכור את הציוד בדוכנים ליד מגרש ההחלקה ולצאת לסיבוב קפוא. הגדול מבניהם נמצא מאחורי כיכר הגיבורים.
מחיר: 1,500 פורינט בימי חול, 2,000 פורינט בסופ"ש. כתובת: Olof Palme sétány 5, City Park, שעות פתיחה: ראשון-חמישי: 09:00-13:00 ו-17:00-21:00, שישי-שבת: 09:00-13:00 ו-16:00-20:00.
נורמפה (Normafa). נקודת תצפית מרהיבה על אחת מהפסגות של גבעות בודה. יש משם נוף משגע ואפשר לצאת לטיולי יום רגליים (כשמושלג וקר מכדי לטייל, אפשר להתפנק על שטרודל ויין חם בתצפית).
בית חולים בסלע. מוזיאון היסטורי מרתק שהוקם בימי מלחמת העולם השנייה כבית חולים ובסוף שנות ה-50 הוסב לבונקר תת-קרקעי נגד תחמושת גרעינית. כרטיס הכניסה כולל הדרכה (ישנם גם סיורים באנגלית), רקע היסטורי וסיור בחדרים השונים אשר מכילים ריהוט וציוד מקורים בתוספת 200 בובות שעווה.
אתר המוזיאון: Hospital in the Rock. כתובת: Lovas u 4/c, טלפון: 36707010101+, שעות פתיחה: כל יום בין 10:00-20:00.
גם בתקופה הקרה, יש לא מעט ימי שמש בהם ניתן לטייל בחוץ. הקדישו יום לטיול רגוע באחד מהפארקים שיש בעיר. המקום האהוב עלי הוא האי מרגיט, במיוחד בתקופת הסתיו בה ניתן לראות את כל הצבעים שיש לטבע להציע.
ובברכת "אגה-שגה-דרה" (לחיים!)
חיי הלילה בעיר הם עשירים, מגוונים וניתן למצוא הכל מהכל. הרובע היהודי נחשב לרובע התוסס והאטרקטיבי ביותר, בעיקר בקיץ (מהסיבה הפשוטה שרוב מקומות הבילוי שם הם תחת כיפת השמיים).
טרנד ייחודי לעיר שהתחיל בתחילת המאה ה-21 הוא "הפאבים ההרוסים". באזורים המרכזיים בעיר נפתחו בזה אחר זה מקומות בילוי בבתי דירות ובניינים שנידונו להריסה. הם רוהטו ביצירתיות עם ציוד ישן של מרכזים קהילתיים, בתי קולנוע, ושוק הפשפשים כדי להעניק למקומות אווירת רטרו, והפכו במהירות פופולריים בקרב צעירי בודפשט. המפורסם מבניהם נקרא Szimpla Kert והוא נמצא ברחוב kazinczy 14, בקרבת בית הכנסת הגדול. "אחיו הצעיר" נמצא ברחוב Nagymező utca 38 ונקרא ה-Instant.
שני מקומות טרנדיים מאוד הם ה"Most" וה-"Bordó Bisztró". אלו מסעדות/פאבים שכמעט בכל ערב יש בהם גם הופעות חיות. התפריט בהם מגוון וטעים והאווירה תוססת (מכיוון שהם שייכים לאותם הבעלים, זהו כמעט אותו התפריט). Most - כתובת: Zichy Jenő utca 17, Bordó Bisztró כתובת: Nagymező utca 3.
ה-Toldi הינו בית קולנוע קטן ואיכותי במשך היום, שבלילה הופך לפאב/מועדון ומצליח להפתיע אותי כל פעם מחדש. כמעט בכל ערב המקום מאמץ לעצמו סטייל אחר ומי שלא בדק מראש את התוכנית השבועית יכול למצוא את עצמו בהופעת רוק כבד, מסיבת היפסטרים, ערב של להקות רוק צעירות, או מסיבת גייז. זהו בהחלט מקום צבעוני ומשעשע, ומה שבטוח - תמיד מעניין.
Toldi Klub. כתובת: Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.