שתף קטע נבחר
 

בננות וספרייט: כל הדרכים למנוע האנגאובר

מתכוונים "לדפוק את הראש" במסיבת סוף השנה האזרחית? כדי שלא תתעוררו בבוקר עם האנגאובר, אותו כאב הראש אימתני המלווה בבחילות, כדאי שתתכוננו מראש. הכנו עבורכם את כל הדברים שיעזרו לכם למנוע - וגם את אלו שממש לא

אם שוב שתיתם כאילו אין מחר, צפוי לכם בוקר של סיוט: ההאנגואבר, או בעברית "חמרמורת", יתקוף אתכם במלוא העוצמה. כאב ראש, בחילות, סינוור מאור, רגישות לרעש, ישנוניות וצימאון. ההרגשה איומה כל כך, עד שאתם משוכנעים שזו הפעם האחרונה שבה תתקרבו לטיפה המרה. אבל סביר שזה יקרה עוד פעמים רבות.

המקור לביטוי האנגאובר במאה ה-19 ופירושו "עסק לא גמור". הוא בא לציין את העובדה שאחרי ה"גוד טיים" שהמשקה המשכר עשה בלילה, הוא ימשיך לעבוד גם למחרת. ההאנגאובר נמשך לרוב 12 עד 36 שעות, אבל על פי דיווחים אחדים הוא עשוי להימשך גם 72 שעות אחרי ששתיתם את הכוסית האחרונה.

למה זה קורה?
ההאנגאובר הוא תוצאה של שילוב השפעות כימיות על הגוף והמוח.

הבחילות האופייניות להאנגאובר נגרמות מייצור מוגבר של החומר NADH - ניקואינטמיד אדנין דינוקלאוטיד. זהו מרכיב המסייע להאצת תהליכים כימיים בתאים. הוא משחק תפקיד חשוב בהובלה של מטענים חשמליים בתא. ייצור מוגבר של NADH גורם לירידה ברמת הסוכר בדם (היפוגליקמיה), מה שמוסיף לתחושת הבחילות, החולשה והרעב.

תהליכים כימיים נוספים בהם קשור האתנול מביאים לירידה נוספת ברמות הסוכר, הפעם בתאי הגוף. הסיבה לכך היא פירוק של האתנול על ידי אנזימים בכבד, לחומר אצטאלדהיד וחומצה אצטית. פירוק זה גורם ליצירת חומרים נוספים הפוגמים ביכולתו של הכבד לספק גלוקוז לתאי הגוף. שלב זה מחמיר את העייפות, החולשה, פוגם בכושר הריכוז וגורם גם לשינויים במצב הרוח.



שתיית אלכוהול גורמת לנימים שבעור הפנים להתרחב, מה שמביא לאדמומיות בפנים. אולם כשמתחילה השפעת ההאנגאובר, אותם נימים חוזרים לקוטרם, מה שגורם לכאב הראש. צריכת יתר של אלכוהול גורמת גם למחסור בויטמין B12 שעל פי ההשערות המחסור בו תורם לתחושת דכדוך אופיינית.

איך אפשר למנוע האנגאובר?
שתו מים: שתיה מרובה תדלל את כמות האלכוהול בדם ותפחית את השפעתו על הגוף.

אכלו פחמימות: מזון עשיר בפחמימות, כמו מוצרי מאפה או פסטות, יעלה את רמת הסוכר בדם לתקופה ארוכה יותר ויפחית את הסיכון להיפוגליקמיה (רמת סוכר נמוכה).

מנוחה: השתוללתם קצת? תנו לגוף לנוח ולהתאושש. אין כמו שינה טובה כדי להחזיר את הגוף למצב הקודם.

אל תקחו אקמול: הראש מתפוצץ? אל תטלו תרופות המכילות פראצטמול (המצוי באקמול, דקסמול ורבים אחרים), שכן הוא עלול לפגוע בכבד ולהאט את פירוק האלכוהול מהגוף.

ויטמין B6: מחקרים מצאו כי ויטמין זה מפחית את הסיכון לסבול מהאנגאובר. גם אם זה כבר קורה, הויטמין מפחית את עוצמת התסמינים. לנסות לא יזיק. תמצאו אותו בחומוס, אורז, עגבניות, ביצים, קטניות, בננות ועוד.

תוססים: מחקר שנערך השנה מצא כי ספרייט ומי סודה מאיצים את קצב פירוק האצטאלדהיד, הגורם להאנגאובר. הנבדקים חשו פחות בתסמינים כמו כאבי ראש, בחילה ותחושת חרטה על ההשתכרות.

ועל מה עדיף לוותר?
מקלחות קרות, סטירות וגם קפה שחור משחור - לא ישפיעו כהוא זה על ההאנגאובר.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאטרסטוק
סילבסטר יין שמפניה ראיון אולפן רועי ירושלמי
צילום: שאטרסטוק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים