שתף קטע נבחר
 

איך מקבלים גן ליד הבית? מדריך לגני עירייה

ההרשמה לגנים העירוניים נפתחת השבוע, ואיתה שלל השאלות שמטרידות הורים: מי זכאי להירשם, האם הם באמת חינם לכולם ומה עושים עם ילדים לא גמולים? כל התשובות

כולנו חשים כאילו שנת הלימודים רק החלה, אך כבר עתה נפתחת ההרשמה למוסדות החינוך הממלכתי לקראת שנת הלימודים הבאה. במהלך חודש ינואר תפתח ההרשמה לחינוך הממלכתי (גני עירייה/רשות מקומית), ותיסגר כחודש וחצי לאחר מכן. את השיבוצים, לעומת זאת, תקבלו רק בחודשים אפריל-יוני 2014 (תלוי ברשות המקומית בה אתם מתגוררים), אז תפתח תקופת הערעורים למבקשים.

 

<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים >>

 

עוד על גני ילדים בערוץ הורים :

השיטה לחסוך בתשלומי ההורים לגני הילדים

מה צריך לשאול כשבוחרים גן ילדים? מדריך להורים

איך תדעו מה מאכילים את הילד בגן? מדריך

 

מי זכאי ללמוד בגנים העירוניים?

השנה בוצע תיקון לחוק לימוד חובה ושונה טווח גיל הזכאות בכך שחל מעבר מתאריך עברי לתאריך לועזי. זו הסיבה לשוני הקל בין הגדרת גיל הזכאים בכל רשות מקומית לגבי ילידי חודש דצמבר, שבשנה שעברה שובצו לפי תאריך לידה עברי, וכעת עלולים להיות משובצים שוב לגן טרום-טרום חובה בשל גילם. יחד עם זאת תחייבו הרשויות המקומיות לקחת זאת בחשבון במהלך השיבוצים.

 

הילדים הצעירים הזכאים למסגרת חינוך בגן טרום-טרום חובה, כלומר אלו שכעת עדיין נמצאים במערכת הפרטית, טווח גיל הזכאות הקובע הוא התאריך הלועזי בלבד. הזכאות הרשמית לפי טווח הגילאים לפי תאריך לועזי היא:

 

הרשמה לגן טרום-טרום חובה: זכאים ילדים שנולדו בין 1.1.2011 לבין 31.12.2011.

הרשמה לגן טרום חובה: זכאים ילדים שנולדו בין 1.1.2010 לבין 31.12.2010.

הרשמה לגן חובה: זכאים ילדים שנולדו בין 1.1.2009 לבין 31.12.2009.

 

כיצד מתבצע תהליך ההרשמה?

עד תחילת חודש ינואר אמור היה להישלח להוריי הילדים הזכאים הרשומים במאגר העירוני עלון ובו הסברים לביצוע ההרשמה ורשימת הגנים הרלוונטית ליישוב. במידה ולא קיבלתם דואר בנדון, וילדכם זכאי לפי תאריך הלידה שלו לחינוך ממלכתי, תוכלו להתעדכן באתר האינטרנט העירוני, במייל למחלקת החינוך בעירייה או במרכז הרישום ברשות המוניציפלית אליה אתם שייכים.

 

את הרישום במרבית הרשויות המקומיות בארץ ניתן לבצע דרך האינטרנט במועד הרישום בלבד. לשם הרישום האינטרנטי יש להחזיק מספר תעודת הזהות של ההורה המבצע את הרישום, מספר תעודת הזהות של הילד הזכאי, ותאריך הלידה של הילד.

יחד עם זאת, להורים שאין בידם נגישות לאינטרנט, ישנה האפשרות לרישום הילד גם במרכזי הרישום העירוניים, המופעלים ברשות המקומית.

 

ההרשמה מחייבת את כלל הילדים, כלומר גם עבור אלו שכבר משתתפים השנה (תשע"ד) במסגרת חינוך ממלכתית יש לבצע רישום מחודש לקראת השנה הבאה (תשע"ה).

 

לתשומת ליבכם, הרישום מתבצע על פי כתובת המגורים של הילד כפי שנרשמה בנתוני הרשות, לכן מגורים בשכירות או כל שינוי כתובת אחר יש להסדיר מול הרשות המוניציפאלית האחראית בהתאם לדרישותיה ובצירוף כל המסמכים הדרושים לכך - ובהקדם.

 

אני רוצה שבני ילמד בגן ליד הבית. האם אני יכול לבקש זאת?

השיבוץ ברשות המקומית אינו נתון לשיקול ההורים, והוא תולדה של החלטה מנהלית-מערכתית בפריסת האילוצים הקיימים באזור, כגון שילוב של פריסה גיאוגרפית של מערך הגנים, טווח גילאי הילדים באזור, וזכאות על פי גיל (כאשר יש עדיפות לבוגרים על פני הצעירים). יחד עם זאת, מרבית הרשויות המקומיות והעיריות מעניקות להורים אפשרות של ציון עדיפות בעת ההרשמה, אך אין הם מתחייבים לקבלה. ציון העדיפות יכול להיות רק הזרם החינוכי בו תרצו שיתחנך ילדכם (ממלכתי או ממכלתי-דתי), בחירת מסגרת הצהרונית/המועדונית או אפילו ציון מיקום הגן (אפשרות אחת עד שלוש שונות) - תלוי ברשות המקומית והנהוג בה.

 

מהן העלויות של גנים העירוניים?

מסגרת החינוך הממלכתית לגילאי שלושה ומעלה מוגדרת כחינם. לקראת שנת הלימודים, ולאחר השיבוץ הסופי, יש לשלם את עלות הביטוח עבור הילד (מדובר בעשרות שקלים בודדים). בנוסף לכך, עם תחילת הפעילות בגן הגננת תבקש לאסוף כ-80 שקלים נוספים עבור "סל תרבות". כספים אלו מיועדים לפעילות העשרה לילדים במסגרת שעות הפעילות בגן וכוללת הצגות ו/או סיורים במוזיאונים.

 

לאחר פתיחת שנת הלימודים תיערך אסיפת הורים ובה ייקבע גם וועד הגן (נציגות הורים) ודמי הוועד השנתיים שיוחלטו באסיפה שידרשו לתשלום מכל הורה.

 

יש דרך להתרשם מהגן לפני הרישום?

בתקופת ההרשמה (בעיקר במהלך חודש ינואר) מרבית הרשויות מקיימות ימים פתוחים, בהם ניתן להגיע למבנה הגן ולהתרשם ממנו ומהצוות המנהל אותו. יש לזכור כי זה הצוות העדכני עבור שנת הלימודים הנוכחית ולא בהכרח לשנה הבאה. יחד עם זאת, לא תמיד כל הגנים פותחים את שעריהם, ויש לבדוק היטב איזה גנים מקיימים זאת - ומתי.

 

מטעמי ביטחון ובטיחות הילדים לא ניתן להגיע לגנים שלא מזמינים ל"יום פתוח", או במועד אחר מזה שנקבע. בנוסף, על אף שעיקר פעילות הימים הפתוחים בגני הילדים מתבצעת בשעות אחר הצהריים, הם מיועדים להורים ולא לילדים.

 

מה כדאי לבדוק ולשאול אודות הגן?

צהרון/צהרונית/מועדונית

זוהי מסגרת חינוכית משלימה לאחר השעה 14:00 עבור ילדי הגן (קיים גם בחלק מבתי הספר היסודיים לכיתות הנמוכות). מסגרת זו מופעלת על ידי ספק חיצוני שאינו קשור למשרד החינוך, וקיבל את אישור העירייה או הרשות המקומית להפעיל את הפעילות לשעות שאחרי הגן עד אחר הצהריים.

 

חשוב לדעת מי המפעיל של המסגרת המשלימה. ישנן רשויות בהן פועל יותר ממפעיל אחד, אך כל מפעיל משוייך לכיתת גן מסוימת, ואין מעבר של ילדים בין מפעילים. לרוב, פתיחת המסגרת המשלימה מותנית במספר הנרשמים אליה, לכן כדאי לבדוק את תנאי ההרשמה והביטול וכן את פעילות המסגרת והנכונות להרשמה בה בשנה-שנתיים האחרונות.

 

כדאי לוודא האם הפעילות המשלימה מתקיימת במבנה הגן, או במבנה קרוב אחר. יש חשיבות רבה להבנה האם הילדים יוצאים משטח הגן המוכר למתנ"ס או מרכז שכונתי דומה, ואיך מתבצע המעבר הזה. כדאי גם להתעניין בתפריט התזונה המוצע (בעיקר היות ומדובר בארוחת הצהריים של הילדים), בלוח הפעילות והזמנים שמציעה המסגרת החינוכית, החוגים ופעילותה במועדי החופשות של משרד החינוך (לעתים ממסגרות אלו מציעות קייטנות בחלק מימי החופשה של משרד החינוך).

 

דבר נוסף שכדאי לשים אליו לב, הוא שעות הפעילות של המסגרת המשלימה. חברות שונות פועלות בטווח שעות שונה, שלרוב נע בין השעה 16:00 ל-17:00. יש להבין את מדיניות האיחורים (אם יש כזו), והאם ניתן להשלים זמן נוסף בהנתן לכך ביקוש של ההורים.

 

המלצות מהורים שילדיהם כעת נמצאים בגן המיועד 

פעמים רבות ניתן לפנות לשכנים באזור המגורים או בגן המשחקים השכונתי, ולשאול באיזה גן ילדיהם למדו/לומדים, ומה הם יכולים לספר על הגן. כמובן, שיש לזכור כי ההתרשמות שלנו כבני אדם היא אישית וסובייקטיבית, לכן כדאי להתעניין ולשמוע יותר מדעת הורה יחיד. פעמים רבות הדיעה מושפעת מאינטראקציה אישית של הגננת עם ההורה או של המארג האנושי של יתר הוריי הגן.

 

צוות הגן

יש לזכור כי ביום הפתוח הצוות המציג לנו את הגן הוא נציג מערכת החינוך ברשות. אין הוא בהכרח הצוות שיקבל ילדנו בשנה הבאה. יכולה להיות תחלופה פנימית בין גנים, יכולה להיות יציאה של הגננות מן המערכת זמנית (כמו שנת שבתון) או תמידית (כמו פרישה).

 

לפעמים, בעיקר להורים שזו עבורם הפעם הראשונה בה ילדם הבכור נכנס למערכת הממלכתית, יש קושי להבין את הפער בתחזוקת הגן. בגן הפרטי שבו שהו ילדיהם קודם לכן קל יותר לדרוש מהגננת או מנהל/ת הגן את קיום ציפיותינו. המערכת הפרטית מקיימת פעילות בקבוצות קטנות יחסית, בעלות יחס מספרי גדול ונוח בין אנשי הצוות למספר הילדים. צריך לזכור כי הגנים הממלכתיים פועלים על פי תקן משרד החינוך, לפיו ישובצו מקסימום 35 ילדים ולהם אחראית גננת וסייעת (יש רשויות מעטות שהוסיפו מטעמן סייעת נוספת לגילאים הצעירים של טרום-טרום חובה).

 

לכן הזמן המתאים להתוודע לצוות יהיה דווקא בתחילת השנה, כאשר הילד משובץ לגן, ופוגשים בגננת להיכרות מקדימה. אז נכון לשאול אותה לגבי משנתה, פרטי יצירת הקשר ואופן יצירת הקשר המועדף.

 

חשוב להבין את טיב מערכת היחסים בין אנשי הצוות (הסייעת והגננת): כמה זמן הן עובדות יחד? האם הן "משדרות על אותו גל"? ככל שהעבודה ביניהן תהיה "חלקה" יותר כך זרימת העבודה, חלוקתה וסדר היום יהיו יעילים, טובים ומהנים יותר עבור הילדים.

 

מתקני הגן והאופן בו הם שמורים ומתוחזקים

חשוב לערוך סיור בגן להסתכל על מתקניו, לזהות מפגעים קיימים ולהתריע; מנוע מזגן חשוף, מזגן מטפטף, בזים חלודים, מגלשה שבורה וכדומה. כל אלו יכולים להיות מטופלים במהלך הקיץ. כדאי לדבר עם הגננת או אפילו לפנות למפקח/ת האחראי/ת. מערכת החינוך בנויה בצורה היררכית, ומעל לגננות יש מפקח/ת אזורי/ת - לרוב, פרטיה יינתנו על-ידי הגננת שתשמח גם כן שיעזרו לה בתיקון המפגעים בגן ויקדמו את הנושא כלפי הפיקוח והעירייה.

 

סביבת הגן החיצונית 

על פי הוראות משרד החינוך והרשויות שערי הגן ינעלו במהלך היום. יש להבין עד מתי השערים פתוחים ומתי נפתחים מחדש, וכן מהי המדיניות הנהוגה לגבי כניסה ויציאה בשעות בלתי שגרתיות (בשל אילוצים). לא בכל הגנים קיים קודן בכניסה המאפשר כניסה עצמאית ליודעי הקוד, ובמרביתם הנעילה מתבצעת על ידי מנעול גדול ומפתח, דבר שיוצר הפרעה בסדר היום לכל ילדי הגן (כי איש צוות, אחד מתוך השניים הקיימים, צריך לצאת לשער ובעצם לעזוב את הפעילות המתבצעת בגן כדי לקבל את פניכם).

 

כדאי לוודא כי הגדר המקיפה את הגן שלמה, וכי אינה חשופה לעיני ההולכים ברחוב. הגדר יכולה להיות כחומת לבנים אטומה, אך גם גדר מתכת רגילה יכולה להיות עטופה בצמחייה או בבד ברזנט (בד עבה וגס אטום למים) שיעטוף את הגדר ויסתיר את הנעשה בחצר מעוברי האורח ברחוב. חשוב להגביל את המגע של אנשים זרים החולפים ליד הגן עם הילדים המשחקים בחצר. לא פעם אנו נחשפים לסיפורים על קיום מגע פיזי או מילולי בין אדם מטריד לילד המשחק בחצר הגן, וחשוב למנוע אירועים מסוג זה. במידה וחצר הגן חשופה לרחוב או לסביבה יש לנסות ולראות איך הכי נכון לבצע את הגפתה.

 

הצללה והגנה מפני השמש הכרחית במציאות מזג האויר הישראלי. בימי גשם הילדים לא יוצאים לחצר, אך בשאר ימות השנה הילדים מבלים זמן לא מבוטל בחוץ. חשוב כי איזור הפעילות בחצר יהיה מקורה ברובו, למען בריאות ושלום הילדים.

 

דילמת הגמילה

מאז החלת חוק חינוך חינם מגיל שלוש, לא ניתן למנוע מילד לא גמול להיכנס למערכת

העירונים (כפי שנהוג היה בעבר). יחד עם זאת, מומלץ להתחיל את הגמילה טרם הכניסה לגן הממלכתי. חשוב להבין כי גם כך השינוי במסגרת הגן לא תמיד קל לילד, ולכן גמילה מוקדמת יותר (בחודשי הקיץ) יכולה להקל עליו את המעבר.

 

הרשות המקומית אחראית על נושא הדרכת ההורים בעניין הגמילה, ולכן צפוי כי ביחד עם חומרי ההרשמה לכיתת הגן הצעירה (טרום-טרום חובה, אך גם לבוגרים יותר) יקבלו ההורים מידע אודות תהליכי הגמילה. גם הפסיכולוגים העירוניים לוקחים חלק פעיל בתהליך ותפקידם לעזור ולהדריך את צוות הגן וההורים בתהליך.

 

בנוסף, על-פי חוזר מנכ"ל משרד החינוך, באחריות הרשות המקומית להתקין בגן המיועד לאוכלוסיית ילדים בגיל שלוש: מתקן לחימום מים, אגנית (כיור גדול), מקלחת ופינה נעימה, אינטימית ונוחה לטיפול בילד כדי לשמור על פרטיותו ועל כבודו.

 

יש לזכור כי את החלפת החיתול מבצעת הסייעת, פעולה שמרחיקה אותה משאר ילדי הגן, ומותירה את הגננת לבדה עם שאר עשרות ילדי הגן - לכן, ישנה חשיבות בתהליך הגמילה. יחד עם זאת, חשוב שתהליך הגמילה יהיה נכון עבור הילד, ללא לחצים מיותרים בזמן הראוי והמתאים וחשוב כהורה להקפיד ולשמור על איזון זה.

 

הכותבת היא מנהלת תוכן ראשית באתר Infogan

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
גני ילדים. ההחלטה על השיבוץ נתונה לעירייה
צילום: Shutterstock
מומלצים