מרזים 2013: הטוב והרע ב-3 דיאטות טרנדיות
הצלחתם לרזות בשנה החולפת? אימצתם כמו כולם עוד טרנד דיאטה חולף שהותיר אתכם בעיקר מתוסכלים? רגע לפני שאתם מקבלים על עצמכם החלטה לרזות "אחת ולתמיד" בשנת 2014, הנה תזכורת ליתרונות והחסרונות של שלוש דיאטות פופולריות - שנראה שהן כאן כדי להישאר
כמה רזיתם השנה? כמו ב-2013, כנראה שגם את שנת 2014 יקדישו לא מעט מאיתנו לניסיונות לצמצם את היקף המותניים, לדיאטות שונות ומשונות ולספירה מייסרת של קלוריות. בכל כמה חודשים אנו שומעים על טרנד חדש שתופס תאוצה, על שיטה שכולם כבר רזו בה וששוללת קבוצות מזון כאלה ואחרות מהתפריט - אבל מה באמת עובד ומה עושה טוב לגוף שלנו?
רגע לפני שאתם מקבלים על עצמכם החלטה לשנה החדשה שכוללת בעיקר את המילה "לרזות", הנה תזכורת קטנה לשלוש מהדיאטות שהמשיכו להיות פופולריות ומדוברות גם בשנה החולפת, היתרונות והחסרונות שלהן:
את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד
התחלתם דיאטה ? קראו עוד:
- שוקו או סיידר חם: מה יותר משמין?
- לאכול בריא בחורף: 7 צעדים שיעזרו לא להשמין
- 8 "מוקשים" במסעדות - ואיך תוכלו להימנע מהם
דיאטת פליאו
עקרונות השיטה: דיאטת פליאו מתבססת בעיקרה על אכילת מזון מהצומח והימנעות מאוכל מעובד, מתוך תפיסה שהמזונות שהיו נגישים לאבותינו הקדמונים הם שיעזרו לגופנו להיות בריא יותר. השיטה כוללת תוכנית אכילה קפדנית למדי שבמסגרתה אוכלים מזונות במצבם הטבעי והלא-מעובד: פירות, ירקות, אגוזים, גרעינים, ביצים וחלבונים רזים כמו בשר בקר רזה, עוף ודגים.
מה מוציאים מהתפריט? סוכר, מלח, שמן, דגנים, קטניות, מוצרי חלב, מזון מעובד ורוב סוגי הקמח.
יתרונות:
- הדיאטה משקפת כביכול את האופן שבו מתוכנן גופנו לאכול מבחינה אבולוציונית.
- השיטה מצמצמת לחלוטין צריכה של מזונות מעובדים ומדרבנת אכילה של מזונות מלאים.
- תזונה דלת-פחמימות יעילה לירידה במשקל.
- התפריט כולל הרבה שומנים וחלבונים, מה שמסייע לשמור על תחושת שובע.
חסרונות:
- השיטה מגבילה מאוד ועשויה לא להתאים לאורח החיים המודרני.
- חלק ממומחי הבריאות הגדירו את השיטה כ-fad diet, שיטה שמתאימה לטווח קצר והופכת פופולרית בן רגע.
- תזונה עתירת בשר ושומנים רוויים קשורה בסיכון גבוה ללקות במחלות לב.
דיאטה ללא גלוטן
עקרונות השיטה: דיאטה זו מחייבת הימנעות מוחלטת מכל מאכל המכיל גלוטן, חלבון שנמצא בחיטה, בשעורה, בשיבולת שועל ובשיפון. תפריט ללא גלוטן כולל בשר, עוף, דגים, גבינות ומוצרי חלב אחרים, ירקות ופירות, ויכול לכלול גם תחליפי פחמימות ייעודיים שאינם מכילים גלוטן.
מה מוציאים מהתפריט? גלוטן.
יתרונות:
- ירידה מהירה במשקל ותחושת קלילות.
- המתנסים בשיטה מדווחים במקרים רבים על עיכול קל יותר ומניעת תסמינים מטרידים כמו נפיחות וגזים.
- השיטה עשויה להוביל להימנעות ממאכלים מעובדים כגון בורקסים, עוגות, דגני בוקר ועוד.
חסרונות:
- אין לדיאטה יתרון בריאותי מוכח למי שאינו סובל מרגישות לגלוטן.
- ההימנעות ממאכלים כמו לחם, פתיתים ופסטה קשה ביותר נפשית וחברתית.
- הימנעות מוחלטת מבצק עלולה לגרור חסר בוויטמינים שיש בסובין של הקמח ולהעמיס על הכליות.
- מוצרים נטולי גלוטן יקרים יותר.
- מוצרים נטולי גלוטן אינם בהכרח בריאים יותר, ועשויים להכיל יותר סוכר וקלוריות
ממוצרים מקבילים.
דיאטה ים-תיכונית
עקרונות השיטה: בדיאטה הים-תיכונית, אשר שומרת על פופולריות גבוהה כבר מספר שנים, מקפידים על תפריט הנהוג במדינות הים התיכון, כגון יוון.
בכלל זה יש להקפיד על אכילה מרובה של פירות וירקות, צריכת שמן זית במקום חמאה ומרגרינה, אכילת דגנים מלאים, שימוש בעשבי תיבול במקום במלח, אכילת דגים או עוף ופחות בשר אדום, צריכה מרובה של אגוזים וזרעים, העדפה של מוצרי חלב רזים, שתיית כוס יין אדום מדי יום והפחתה למינימום של צריכת ממתקים וחטיפים.
מה מוציאים מהתפריט? חמאה, מרגרינה, מלח, שומן רווי, מוצרי חלב עתירי שומן, חטיפים וממתקים.
יתרונות:
- הדיאטה הוכחה במחקרים רבים כיעילה ביותר לשמירה על המשקל לטווח ארוך, ובשיפור רמות הסוכר והשומנים בדם.
- הדיאטה מאוזנת וקלה ליישום לאורך זמן באורח החיים המודרני.
- הדיאטה מעודדת חזרה לבישול ביתי ואוכל "אמיתי".
חסרונות: