זהירות, מחלות: איפה מסתתרים החיידקים?
מחקר אמריקני חדש מצא שחיידקים שורדים זמן רב גם מחוץ לגוף, על גבי ספרים, צעצועים ומשטחים נוספים. החוקרים: צריך להתרגל לחטא לא רק את הידיים, אלא גם חפצים - במיוחד בסביבה שבה שוהים קשישים ותינוקות
חיידקים על ספרים, צעצועים וידיות: במשך שנים הורגלנו לחשוב שחיידקים עוברים רק בין בני אדם, אבל מחקר חדש מגלה שהם שורדים גם על חפצים שונים מחוץ לגוף ועלולים להדביק בצורה זו.
חוקרים מאוניברסיטת באפלו שבניו יורק מצאו שרידי חיידקים פעילים על ספרים, על צעצועים ועל משטחים נוספים ומזהירים כי ניתן להידבק במחלות רבות גם לאחר מגע בחפצים כאלה. הממצאים פורסמו בגיליון החדש של כתב העת למחלות זיהומיות Infection and Immunity.
עוד על החיידקים המסוכנים שסביבנו:
- חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה מתפשטים בישראל
- צפו: לראשונה מבפנים - כך מתפשט החיידק בגוף
- לראשונה בעולם: אגף בביה"ח נטול חיידקים
מחקרים קודמים, חלקם ישראליים, מצאו כבר עדויות לחיידקים שנמצאים על חפצים.
יוצאים לנופש? כדאי להיזהר
באילו מקומות הכי מזוהם בחדרי המלון?
ד"ר איתי גל
מחקר חדש גילה כי חדרי בתי המלון עמוסים בחיידקים צואתיים. למרבה הפלא דווקא חדרי השירותים והאמבטיות הכילו הכי פחות חיידקים. במה נמצאו רמות הזיהום הגבוהות ביותר?
מחקר אחר שנערך בשלושה בתי מלון בארצות הברית מצא חיידקים צואתיים בשירותים, בכיורים, בשלטי הטלוויזיה ובמנורות הלילה. כמה שנים קודם לכן פורסם מחקר שנערך בבית החולים אסף הרופא ומצא שרידי חיידקים על מזוזות בית החולים.
במחקר החדש נטלו המדענים תרביות מחפצים וממשטחים שונים במעון לילדים. בין היתר, נדגמו צעצועים, ספרים ומיטות התינוק שבמקום. החוקרים מצאו צמיחה אקטיבית של חיידק הסטרפטוקוק פנאומוניה הגורם לדלקת ריאות ולזיהומים בדם, ושל חיידקי סטרפטוקוקוס פיוגינס (סטרפ A) הגורם לדלקת גרון ומפרקים.
לדברי החוקרים, חיידקים אלה עשויים לשרוד שעות, שבועות ואפילו חודשים על המשטחים, ובניגוד לתפיסה שלפיה ניתן להידבק רק באמצעות רסיסי רוק או הפרשות כמו בעת עיטוש או שיעול, הרי שעל פי הממצאים - תיאורטית לפחות - ניתן להידבק גם מחפצים הנמצאים בסביבה הקרובה.
"הממצאים מראים לראשונה שהחיידקים שורדים זמן רב מחוץ לגוף על משטחים שונים, וכך יכולים להתפשט ולהדביק בני אדם", אומרים החוקרים. "הסיכון הגבוה ביותר הוא לתינוקות וקשישים בעלי מערכת חיסון פגיעה, לכן חשוב להקפיד על היגיינה מקסימלית בסביבה שבה הם שוהים".
על פי המלצות המרכז לבקרת מחלות האמריקני (CDC), הדרך הטובה ביותר להימנע מזיהומים היא באמצעות חיטוי הידיים. לאור הממצאים, אומרים החוקרי, כדאי לחטא גם משטחים שונים שעליהם עשויים להימצא מושבות חיידקים, כמו ידיות, מתגי חשמל, מיטות, צעצועים ואפילו עטיפות ספרים.
החיידקים עשויים לשרוד חודשים על גבי המשטחים
צילום: shutterstock
מומלצים