חממה לגידול מחבלים. אימת הקווקז ברוסיה
תוך פחות מ-24 שעות אירעו ברוסיה שני פיגועים שגבו את חייהם של 31 בני אדם. אף ארגון לא נטל אחריות, אבל החשד המיידי נופל כרגיל על המורדים הבדלנים מהרפובליקות המוסלמיות שבעברם היסטוריה של פיגועי טרור
עוד חדשות בעולם :
אוי אמסטרדם: בקרוב - קופי שופס בקולורדו
חפש באנטרקטיקה: מסוק יחלץ נוסעי האונייה
מקצוע בסיכון: 70 עיתונאים מתו השנה בעולם
יצירות שנבזזו מיהודים - בפרלמנט הגרמני
להתקוממות נגד רוסיה יש שורשים עמוקים במלחמות שהתנהלו בין הצ'צ'נים הבדלניים לבין כוחות הצבא הרוסיים, אולם היא התפשטה ברחבי צפון הקווקז בקרב כמה רפובליקות שמאוכלסות ברובן על ידי מוסלמים.
שתי מלחמות עקובות מדם
בסוף 1994 התנהלה בצ'צ'ניה מלחמה בין מורדים צ'צ'נים לבין כוחות צבא רוסייםהאלימות שפרצה בעקבות המלחמה הוגבלה בעיקר לרפובליקה הצ'צ'נית הקטנה, אולם המורדים המקומיים החלו לפעול בחלקים אחרים של רוסיה. בשנת 1995 לקחו מורדים צ'צ'נים מאות בני ערובה בבית חולים בעיר בודיונובסק שבדרום רוסיה. לפחות 129 בני אדם נהרגו באירוע, רבים מהם במהלך הפשיטה של חיילי הקומנדו הרוסים על בית החולים.
ברוב המקרים בוצעו תקיפות אלימות ופיגועים בתוך הקווקז. כשכוחות צבא רוסיה נסוגו מצ'צ'ניה היא הפכה דה פקטו למדינה עצמאית, אולם הייתה קורבן להפקרות ולאנרכיה והפכה לחממה לגידול לוחמים שהאמינו בעיקר באידיאולוגיה איסלאמיסטית.
מאות הרוגים: החילוץ הכושל בתיאטרון במוסקבה
בשנת 1999 פלשו לוחמים צ'צ'נים לדגסטן השכנה ושמו לעצמם למטרה להפיל את המשטר המקומי ולהקים במקומו חליפות איסלאמית. הם נהדפו, אולם הפשיטה שלהם הייתה זו שהציתה את מלחמת צ'צ'ניה השנייה בין רוסיה לבין בדלנים מוסלמים קיצוניים.
מאז, התקפות טרור לא היו רק מנת חלקו של הקווקז והתפשטו הרבה מעבר לשטחי האזור. אחת מפעולות הטרור הזכורות ביותר הייתה ב-2002, אז תפסו כ-50 טרוריסטים צ'צ'ניים חמושים מאות בני ערובה בתיאטרון במוסקבה במהלך מחזמר. לאחר מצור שנמשך יומיים וחצי פרצו יחידות קומנדו רוסיות למקום והתוצאה הייתה קטלנית: כל החוטפים נהרגו ביחד עם כ-130 בני אדם, שכולם למעט שניים מתו משאיפת הגז שבו השתמשו כוחות הביטחון הרוסיים במהלך הפריצה.
טרור מבית היוצר של דודו אומרוב
בשעה שההתקוממות הקווקזית הרחיבה את פעולותיה, תוך התמקדות בדגסטן בשעה שמלחמת צ'צ'ניה השנייה הייתה בסימן דעיכה, מי שזכה לעיקר הפרסום ותשומת הלב של זרועות הביטחון הרוסיות היה ארגון "האמירויות של הקווקז". מאז שנת 2007 מנהיג את הארגון דוקו אומרוב, לשעבר נשיא הרפובליקה הצ'צ'נית הבדלנית של אינצ'קריה.
מבנה הפיקוד בארגון הטרור הצ'צ'ני איננו ברור. מומחים אומרים כי חסידי "האמירויות של קווקז" מתפזרים על פני שטח גדול, ורוב פעילותו של הארגון מתנהלת על ידי מפקדים מקומיים שהשפעתם מוגבלת למחוז מסוים.
לאחר פיגוע הטרור בנמל התעופה במוסקבה, הכריז אומרוב על סוף התקיפות נגד אזרחים, אבל חזר בו מדבריו בחודש יולי וקרא לאנשיו "לעשות כמיטב יכולתם כדי לשבש" את אולימפיאדת החורף בעיר סוצ'י, שאותה הוא תיאר כ"ריקודים שטניים על עצמות אבותינו הקדומים".
תחת שלטונו של רמזן קדירוב, שנתמך על ידי הקרמלין, נרשמה רגיעה במצב הביטחוני בצ'צ'ניה, ורוסיה הזרימה כספים רבים לבירת הרפובליקה הקטנה, גרוזני, לצורך שיקום הריסות העיר ובניית בניינים חדשים. קדירוב היה חתום על הבנייה המסיבית, אולם הוא היה חתום גם על הפרת זכויות אדם ואף הואשם בהרג מתנגדיו. בכמה אזורים בצ'צ'ניה כפה קדירוב את השריעה המוסלמית ואסר על נשים להסתובב בפומבי ללא כיסוי ראש.
בחלוף הזמן הפכה צ'צ'ניה למוקד של אלימות ונראה היה שהשלטון הרוסי איבד עליה שליטה. פיצוצים והתקפות על תחנות משטרה ברפובליקה הרוסית הם עניין שבשגרה. המשטרה המקומית מנהלת מבצעים רבים נגד כוחות חמושים קיצוניים וברוב המקרים מסתיימים מבצעים אלה במוות של המורדים. התקפות טרור מבוצעות גם ברפובליקות הרוסיות אינגושטיה, קברדינו-בלקריה וקאראצ'אי-צ'רקסיה.
בשנת 2010 הלך וגדל החשש של רוסיה מפני פיגועי טרור לפני אולימפיאדת החורף בסוצ'י ובמהלכה, והיא יצרה מחוז מנהלי חדש שכולל את הרפובליקות הקווקזיות ומנסה לתאם את המאמצים לשים סוף למרידה. מרכז המחוז הוא העיר פיאטיגורסק, שביום שישי האחרון נהרגו בה שלושה בני אדם בפיצוץ מכונית ליד תחנת משטרה.