שתף קטע נבחר

אפתים למצבם: הישראלים מפחדים - ונמנעים מבדיקות

63% מחולי הסוכרת אינם מאוזנים, רק 68% מהנשים מבצעות ממוגרפיה, 54% בלבד מבצעים קולונוסקפיה, ו-20% מהתינוקות כלל לא מגיעים לבדיקה לאיתור אנמיה. דו"ח חדש של משרד הבריאות מגלה כי הישראלים לא אוהבים בדיקות - ונמנעים מלבצע אותן. התוצאה: הרבה פחות מקרים של גילוי מוקדם

הישראלים אולי לחוצים ונדחפים, אבל לא לבדיקות רפואיות: הדו"ח השנתי של משרד הבריאות, המפרט את הבדיקות, האיבחונים והמעקבים הרפואיים המתבצעים אצל רופאי המשפחה והילדים, מגלה שלמרות "נדנודים" מצד הרופאים, המטופל הישראלי לא שש לגשת לאיבחונים מוקדמים ומזניח את בריאותו בשל החשש מהתוצאות.

 

חשיבות הגילוי המוקדם:

סרטן המעי הגס: מהם סימני האזהרה?

מדריך למניעת סרטן: כל הבדיקות לגילוי מוקדם

12 הבדיקות שמאבחנות: האם אני חולה בסרטן?

 

דו"ח מדדי איכות לרפואת הקהילה מופק אחת לשנה על ידי משרד הבריאות, על סמך נתונים אותם שולחות ארבע קופות החולים. מאז שנת 2002 מחוייבים הרופאים לעדכן בתיקו הממוחשב של כל מטופל את אבחנותיהם. הנתונים מרוכזים במרכז הבקרה הממוחשב של הקופה, אשר שולחת לרופא דו"חות והתראות עם משימות שעליו להשלים בטיפול בחולים. בתוך כך, בכל כניסה לתיקו הרפואי של מטופל מקבל הרופא התראה לגבי משימות בטיפול בחולה שלא הושלמו.

  

כך, למשל, מדי שנה, החל בחודש ספטמבר, מקבל הרופא התראות לגבי כל המטופלים בגילאי הגן, קשישים, חולי סוכרת וחולים הסובלים מכשל חיסוני שעליו לשלוח אותם לבצע חיסון לשפעת. התראות נוספות מורות לרופא לשלוח חולי סוכרת לבדיקות המעקב ולשלוח לבדיקות לאיתור אנמיה בתינוקות בגיל תשעה חודשים.

  

בסך הכל מועברות לכל רופא עשרות התראות לגבי מדדים שונים שעליו לבצע ולהשלים לגבי מטופליו. כך מוודאה המערכת הממוחשבת שאין מטופל ש"התפספס" וכי כל אחד מקבל מעקב רפואי וטיפול נאות.

 

איבחון מוקדם: הישראלים מזניחים

למרות המודעות הגוברת בשנים האחרונות לחשיבות האיבחון המוקדם לסרטן, הישראלים לא ששים לגשת ולהיבדק, אם בשל החשש מהבדיקה עצמה, שלעתים אינה נעימה, או בשל החשש מתוצאותיה. בישראל סרטן השד הוא השכיח ביותר בקרב נשים ולוקות בו אחת מכל שמונה. בדיקת הממוגרפיה, המצלמת בקרני רנטגן את רקמת השד שנלחצת לתוך המכונה, אמנם אינה נעימה, אך מדובר בבדיקה מהירה ובטוחה שנותנת מידע רב לגבי הסיכון להימצאות גידול סרטני. עם זאת, שיעור הביצוע של ממוגרפיה בנשים בנות 51 עד 74 נותר נמוך ועומד על 68%, בדומה לשנים קודמות.

 

סרטן המעי הגס הוא הסרטן השלישי בשכיחותו בקרב גברים בישראל והשני בשכיחותו אצל נשים. בדיקת הקולונוסקופיה דורשת אמנם הכנה של יומיים לבדיקה, אך מדובר באחת הבדיקות המדוייקות ביותר לאיבחון מוקדם של סרטן. יתרונה של הבדיקה הוא לא רק באיבחון המדוייק, אלא גם בעובדה שתוך כדי הטיפול ניתן לכרות את הפוליפים הטרום סרטניים, וכך גם למנוע את המחלה. אלא שגם שיעור הנבדקים כאן נותר נמוך מאוד, בדומה לשנים קודמות, ומגיע ל-54% בלבד מהישראלים.

  

בישראל מופנים כלל תינוקות בגיל תשעה חודשים לאיתור מוקדם של אנמיה, מצב הפוגע בהתפתחות המוחית ועלול לגרור הפרעות קשב וריכוז בעתיד. עם זאת, שיעור הנבדקים גם כאן נמוך - ועומד על 80% בלבד.

 

הגיל השלישי: קשישים נבדקים יותר

בשנות המעקב חלה עלייה קלה בשיעור המתחסנים כנגד שפעת בקרב אוכלוסיית הגיל השלישי, שהגיע ל-60% בשנת 2012. גברים חוסנו יותר מנשים, ובקרב בני 74 ומעלה שיעור החיסון היה גבוה יותר. עלייה חלה גם בשיעור החיסון נגד החיידק פנאוממוקק, אותו מוזמנים לבצע אחרי גיל 65, והוא מגיע ל-72%.

 

שיעור חולי האסתמה בישראל נותר יציב ועומד על כ-0.7% מהאוכלוסיה המבוגרת. אסתמה שכיחה יותר בגברים לעומת נשים. כ-80% מהחולים מקבלים טיפול תרופתי מונע נגד המחלה בסטרואידים או בתרופות נוספות.

  

הדו"ח מצביע על מגמת שיפור בביצוע בדיקות כולסטרול בקרב בני 35 ומעלה, כשלמעלה מ-90% מאוכלוסיית היעד (חולי לב, חולי סוכרת, אנשים בקבוצות סיכון נוספות למחלות לב) עברו את הבדיקה בתדירות המומלצת. שיעור הנבדקים בקרב נשים גבוה יותר מאשר גברים.

 

חולי סוכרת: לא מאוזנים, לא נבדקים

מגיפת הסוכרת הולכת ומתפשטת בעולם המערבי, כשעל פי ההערכות מאות אלפי ישראלים סובלים ממנה ואינם יודעים על כך, נוסף למאות אלפי החולים. על פי הדו"ח חלה עלייה של 0.3% בשנה בשכיחות הסוכרת, ובשנת 2012 סבלו 6.5% מהאוכלוסיה מהמחלה. לא נמצא הבדל בשיעור החולים בנשים לעומת גברים.

 

שיעור החולים המבצעים את בדיקת הסוכר הממוצע "המוגלובין A1c" לפחות אחת לשנה הוא גבוה יחסית, ועומד על 89%. מדובר בבדיקה חשובה מאוד, הנותנת מידע לגבי רמת הסוכר הממוצעת בארבעת החודשים האחרונים. באופן זה ניתן לדעת עד כמה החולה מאוזן, ואם אינו מטופל כראוי. רמת ההמוגלובין A1c התקינה היא 7%, אולם מהדו"ח עולה שרק 63% מחולי הסוכרת בישראל מגיעים ליעד זה. חוסר האיזון ברמת הסוכרת מעמיד את החולים מול שורה ארוכה של סכנות למחלות לב וכלי דם, פגיעה בראייה, ואף קטיעת גפיים.

 

לאור הסיכונים הבריאותיים הרבים של חולי הסוכרת הם נדרשים גם לבצע בדיקות עיניים תקופתיות. גם כאן התמונה אינה אידיאלית, כשרק 77% מהחולים ניגשים לבדיקה הזו. עוד מגלים הממצאים שרק 75% מהחולים ניגשים לבדיקת איתור חלבון בשתן, אחד מסימני האזהרה לפגיעה בכליות. חולי הסוכרת גם אינם ששים להגן על עצמם מסכנת השפעת, כשרק 57% מהם ניגשים להתחסן נגד נגיפי השפעת, ורק 80% מתחסנים כנגד החיידק פנאומוקוק.

 



 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
בדיקות. חוששים מהתוצאות?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים