בדקנו: איזה חומר משמר מכיל החומוס בסופר?
בחומוס שקונים בסופר, מסתבר, יש קצת יותר מגרגירי חומוס וטחינה גולמית. כדי להאריך את חיי המדף של המוצר מוסיפות החברות חומרים משמרים. שלחנו כמה מותגים למעבדה. הנה התוצאות. כתבה ראשונה בסדרה
הוא אחד המוצרים הנקנים בישראל ונמצא כמעט בכל סל קניות שמכבד את עצמו. מה באמת מכיל החומוס המועדף עליכם, איזה חומר משמר יש בו והאם הוא עלול להזיק לבריאות שלכם? בדקנו ודירגנו עבורכם.
את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד
גיל כדורי, טכנולוג מזון, מסביר כי חשוב לדעת שהחומוס הנמכר בחנויות, כמו עוד מוצרים רבים, מכיל חומר משמר. "מדובר בחומר כימי אשר מוכנס למזון כדי לאפשר לו חיי מדף ארוכים יותר, ובעיקר כדי להאט את התפתחותם של שמרים, עובשים וחיידקים המחמיצים את המוצר", הוא אומר.
לכל חומר משמר יש מספר שמסומן באות E. מדובר בקידוד שמשתמשים בו בעיקר באירופה - Europe - זו משמעות הסימון E. שיטת הסימון האירופאית מיושמת בכל רחבי העולם, פרט לאוסטרליה ולניו זילנד (שם מסמנים את החומרים המשמרים באות A).
כדורי מסביר כי כמות החומרים המשמרים המוכנסים לכל מוצר נקבעת על ידי מומחים בתחומי טכנולוגיית מזון במכון התקנים. "ההחלטה מתבצעת לאחר בדיקה מדוקדקת של החומרים המשמרים והשפעתם על המוצר.
"בכל מקרה, חשוב לדעת כי לכל חומר משמר ישנה השפעה רעילה על הגוף. כשמדובר בחומוס, אנחנו אוכלים ממנו כמויות די גדולות, כך שגם אם מינון החומר המשמר נמוך, ככל שאוכלים יותר - נצבר בגופנו יותר חומר משמר שעלול להיות מסוכן בכמויות גדולות", מסכם כדורי.
מעבר לכך, ה"כמות המותרת" מתייחסת בדרך-כלל למבוגרים. הילדים, שהם הקבוצה הפגיעה ביותר לסכנות החומרים המשמרים, אוכלים בדרך כלל יותר מהמזון, דבר שכאמור מסכן את הבריאות ועלול לגרום לתופעות של היפראקטיביות. מחקרים מראים כי יש בחומרים משמרים את היכולת להגביר היפראקטיביות.
באופן גורף - עולות שאלות רבות לגבי החומרים המשמרים בכלל (וגם צבעי מאכל). השימוש בחומרים אלו ברמות גבוהות נקשר לא אחת למחלות כמו אסתמה, מיגרנות ואף לסרטן, אולם נכון להיום אין מספיק מחקרים כדי להבין את הסיכונים, בעיקר בשל הזמן היחסית קצר (במונחים מחקריים) בו משתמשים בחומרים כאלו בכמויות גדולות, ובשל העובדה שככל שעובר הזמן אנו צורכים יותר ויותר מזון מתועש.
עוד כתבות
השוואת מוצרים: איזה חומוס הכי בריא ואיזה הכי דיאטטי?
איזה סלט חומוס קנוי הכי בריא? הדיאטנית בדקה
מרזה ומלא סידן: למה החומוס בריא לכם?
איזה חומרים משמרים נמצאים בחומוס?
סודיום בנזואט (E211) - חומר אשר נפסל לשימוש במדינות רבות בשל החשד כי הוא גורם מסרטן, אולם בארץ הוא נמצא עדיין, על פי חוק, במיצים, גבינות, וסלטים. מהבדיקה שנערכה למוצרי החומוס, באף מוצר לא נמצא החומר המשמר הזה.
פוטסיום סורבט (E202) - חומר קצת יותר ידידותי ומותר לשימוש אבל מוגבל בכמותו בתוך המוצר. חשוב לדעת שכל תוסף כימי בכמות גדולה הוא רעיל, לכן מגבילים את הכמות לגרם אחד לק"ג לדוגמה.
כדורי מוסיף ואומר כי ישנם יצרנים שהוציאו מהמוצרים שלהם גם את הסורבט, שכן מחקרים הראו כי צריכה קבועה שלו יכולה להוביל לתופעות כמו מעי רגיז, אלרגיות, הפרעות קשב וריכוז ועוד.
הדירוג
מקום ראשון: חומוס צבר
ממצאי המעבדה: קיים חומר משמר פוטסיום סורבט, אולם כמותו מסתכמת רק בשליש מכמות החומר המשמר המותרת על פי התקינה הישראלית.
מקום שני (1): חומוס אחלה
ממצאי המעבדה: קיים חומר משמר פוטסיום סורבט, אולם כמותו מסתכמת רק בכחצי מכמות החומר המשמר המותרת על פי התקינה הישראלית.
מקום שני (2): חומוס יד המלך
ממצאי המעבדה: קיים חומר משמר פוטסיום סורבט, אולם כמותו מסתכמת רק בכמחצית מכמות החומר המשמר המותרת על פי התקינה הישראלית.
מקום שלישי: חומוס מעדני מיקי
ממצאי המעבדה: קיים חומר משמר פוטסיום סורבט, בכמות המותרת על פי התקינה הישראלית.
מערכת ynet פנתה לחברות לקבלת תגובה, אולם עד פרסום הכתבה לא נתקבלה אף תגובה