שתף קטע נבחר
 

'קריסת המרפסות - אזהרה מאסון ורסאי הבא'

בעקבות פרסום הדו"ח החמור על כשלים בביצוע שהובילו לקריסת המרפסות בחדרה, באיגוד מהנדסי הבנייה קוראים למדינה לחייב פיקוח הנדסי צמוד לכל פרויקט מגורים כפי שקבעה הוועדה שחקרה את אסון ורסאי. נודע כי גינדי השקעות החליטה לא לשכור חברת פיקוח חיצונית - החלטה חריגה ביותר בענף. "מאז אסון ורסאי לא הוסדר בחוק מעמד הפיקוח על הבנייה"

לאחר פרסום הדו"ח החמור על קריסת המרפסות בחדרה , באיגוד המהנדסים מזהירים מפני האסון הבא. במסיבת עיתונאים דחופה שכינס איגוד המהנדסים לבנייה ותשתיות, בעקבות קריסת המרפסות בפרויקט "גינדי פארק חדרה" בשבוע שעבר, הזהיר יו"ר האיגוד, דני מריאן, כי "האירוע המצער שקרה בחדרה צריך לשמש כתמרור אזהרה לקראת אסון אפשרי נוסף". לדבריו, "זה הזמן להתעשת ולהשלים את הסדרת המקצועות בענף ההנדסה והתשתיות למניעת אסונות בעתיד".

 

קריסת המרפסות בחדרה - כותרות אחרונות:

 

מריאן הסביר כי נכון להיום, לא רק שאין חובה חוקית למנות מפקח לפרויקט מגורים בבנייה - אלא שגם אין הגדרה סטטוטורית לגבי זהות המפקח, סמכויותיו ואחריותו. "מינוי מפקח, סמכויות המפקח ואחריותו בפרויקט נתונות להחלטת היזם או הבעלים", הסביר מריאן, "זהותו והכשרתו המקצועית של המפקח אינה מוגדרת והוא אף אינו חייב להיות מהנדס רשוי".

 

היום (ה') נודע ל"כלכליסט" כי חברת גינדי השקעות לא שכרה חברת פיקוח חיצונית, שהייתה אולי יכולה למנוע את קריסת המרפסות. מבדיקה שנערכה בקרב 25 חברות הבנייה המובילות בישראל עולה, כי הרוב המוחלט של החברות מעסיקות מפקח בנייה - כך שהחלטתה של גינדי השקעות לא לעשות כן, חריגה ביותר בענף.

 

מאז אסון ורסאי לא הוסדר תפקיד המפקח

יו"ר איגוד המהנדסים מריאן התייחס במסיבת העיתונאים שכינס לאסון ורסאי שאירע ב-2001, אז 23 בני אדם נפלו למותם לאחר שהרצפה באולם השמחות "ורסאי" בירושלים קרסה. בעקבות התקרית הוקמה ועדת חקירה ממלכתית בשם "ועדת זיילר", שדנה בענייני בטיחות מבנים ומקומות המשמשים ציבור. בין היתר המליצה הוועדה להסדיר את תפקידי הפיקוח והניהול בפרויקטים למגורים, המלצה שהתקבלה על ידי ממשלת ישראל - וזו הטילה על משרדי השיכון והכלכלה ליישמם.

 

ואולם, באיגוד המהנדסים גילו ל-ynet כי "לפני כשנה וחצי קיבלה המועצה להנדסה ואדריכלות החלטה המאמצת את טיוטת התקנות (של ועדת זיילר - א.ש), והעבירה אותה לטיפול הדרגים המקצועיים במשרד הכלכלה. אולם בדיון במועצה שנערך לפני כחודשיים, התברר שהנושא כלל לא קודם מאז קבלת הטיוטה".

 

לדברי מריאן, "אחד התפקידים המהותיים שוועדת זיילר המליצה להסדיר הוא תפקיד המפקח. תפקידו של המפקח לשמש רשות פיקוח ובקרה נפרדת ממערכת הביצוע, ולוודא את ביצוע העבודה על פי התוכניות, התקנים והתקנות התקפים; ולאשר זאת לצורך קבלת אישור אכלוס למבנה או לפרויקט, גם בפרויקטים בתחום התשתיות".

 

עם זאת, הודה מריאן כי התקלה בחדרה הייתה נקודתית בלבד, כפי שכבר ציינו יזמית הפרויקט, חברת גינדי השקעות, והחברה הקבלנית, אורתם מליבו. לדברי מריאן, "בישראל יש רמה הנדסית וביצועית גבוהה, עם שיעור תקלות שאינו חורג מהמקובל בעולם המערבי".

 

הבניין בחדרה שבו קרסו המרפסות, מתוך הדו"ח על ליקויי הבנייה (צילום: ישראל דוד - דוד מהנדסים בע"מ) (צילום: ישראל דוד - דוד מהנדסים בע
הבניין בחדרה שבו קרסו המרפסות, מתוך הדו"ח על ליקויי הבנייה(צילום: ישראל דוד - דוד מהנדסים בע"מ)

 

"האחריות על הסדרת החוק - במשרד הפנים"

אתמול פורסם ב-ynet הדו"ח ההנדסי הראשוני שהוכן עבור גינדי השקעות ואורתם מליבו, מיד לאחר קריסת המרפסות ברחוב נחל פורת במזרח העיר. "נראה כי אך זהו נס שהמרפסת של הקומה השמינית לא נפלה מיד עם פירוק התבנית שלה", נכתב בפתח הדו"ח. הדו"ח, עליו חתומה חברת ההנדסה דוד מהנדסים שהוכן כחוות דעת ראשונית מיד לאחר האירוע, מצביע על כשלים יישומיים חמורים והתעלמות מהוראות תוכנית הביצוע.

 

 

ממשרד הבינוי והשיכון נמסר בתגובה על ההזהרה שהוציא איגוד המהנדסים כי "החלטת ממשלה מס' 964 הטילה על משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה (כיום, משרד הכלכלה) להסדיר את נושא כשירויות בעלי התפקידים בענף התכנון וההקמה של מבנים, לרבות בכל הקשור לפיקוח וניהול בענף הבנייה. כן קבעה ההחלטה כי "הדבר ייעשה בתיאום עם משרד הפנים ומשרד הבינוי והשיכון.

 

"משרדנו פעל, דחף והיה שותף במסגרת חברותו במועצה הגבוהה להנדסה ולאדריכלות - שהינה גוף מייעץ למשרד הכלכלה, לגיבוש ואפיון בעלי התפקידים הנדרשים ולהגדרת ייחוד הפעולות לכל אחד מהם. עם זאת, אין בידי המשרד, למרות החשיבות שהוא מייחס לכך, את הסמכויות לעגן את הנושא במסגרת הוראות חקוקות. סמכויות אלו נתונות למשרד הכלכלה בלבד".

 

ממשרד הכלכלה נמסר בתגובה לטענות האיגוד כי "הפיקוח על איכות הבנייה במדינת ישראל הוסדר בחקיקה בחוק התכנון והבנייה ותקנותיו באחריות משרד הפנים. המקטע אשר באחריות משרד הכלכלה נוגע לרישוי מהנדסים ואדריכלים.

 

"אשר להמלצות ועדת זיילר והחלטת הממשלה, ישומן היה מותנה בהסדרת מעמדם של ההנדסאים, אשר הוסדרה בחקיקה רק לאחרונה. מאז האיץ המשרד את העבודה הבין משרדית שמטרתה לקבוע באופן ברור את רמת הכשירות של מהנדסים ושל הנדסאים בכל הקשור לתחום הבניה. הנושא מצוי בעדיפות גבוהה ומקודם בהתאם.

 

"למען הסר ספק - רשם המהנדסים במשרד הכלכלה מסמיך מהנדסי מבנים רק לאחר שעמדו בתנאים שהוגדרו בחוק ובתקנות לרישוי. הכללים בעניין זה הוחמרו מאז ועדת זיילר ובעקבות המלצותיה - למשל על ידי הנהגת בחינה למהנדסי מבנים". 

 

בהכנת הידיעה השתתפו הדס שפר ודותן לוי, "כלכליסט"


פורסם לראשונה 01/01/2014 16:11

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חסן שעלאן
המרפסות שקרסה בחדרה
צילום: חסן שעלאן
צילום: רמי חכם
דני מריאן, יו"ר איגוד מהנדסי הבנייה והתשתיות
צילום: רמי חכם
מומלצים