תמונות קשות: מה קורה בגוף אחרי שאכטה אחת
קמפיין בריטי חדש המקדם גמילה מעישון מראה עשן שחור החודר לריאות ומשם נע בגוף ומשחיר את כלי הדם בדרך אל היעד הסופי: להרעיל את תאי המוח. "אם תוכלו לראות את הנזק - תפסיקו לעשן", נאמר בסרטון
עשן שחור עתיר רעלנים חודר לריאות, לדם ולמוח: אלה התמונות המזוויעות בקמפיין בריטי חדש, המראה מה מתרחש בגוף לאחר כל שאיפה מהסיגריה. את הקמפיין יצרה האגודה הבריטית לבריאות הציבור, כדי להראות כיצד הכימיקלים הרעילים שבסיגריה, ובהם ארסן וציאניד, מסתובבים ברחבי הגוף והורסים אותו.
בסרטון הפרסומת שעלה באחרונה בממלכה הגדולה נראה גבר העומד בחוץ ומעשן. העשן שהוא שואף לריאות נראה חודר אל כלי הדם וזורם דרך הלב אל כלי הדם המזינים את המוח. לאט לאט משחיר צבעם של כלי הדם, כמסמלים את השפעת עשן הסיגריות עתיר הכימיקלים המסוכנים ש"מרעיל את הגוף".
עוד על גמילה מעישון:
- בלי כפייה: איך לעזור לאנשים להיגמל מעישון?
- מפסיקים לבד: 11 עצות זהב לגמילה מעישון
- מדריך: איך לא להשמין אחרי גמילה מעישון?
- מדריך: איך לא להשמין אחרי גמילה מעישון?
וכך קורא הקריין: "בכל פעם שאתם מעשנים, מתמלא הדם ברעלנים ובפסולת הנעים בגוף תוך שניות ומעלים את הסיכון שלכם ללקות בהתקף לב ובשבץ מוחי. אם תוכלו לראות את הנזק - תפסיקו לעשן".
על פי נתוני משרד הבריאות, כ-20% מבני ה-21 ומעלה בישראל מעשנים, מתוכם 27.2% מהגברים ו-14.5% מהנשים. הגיל הממוצע להתחלת עישון סיגריות הוא סביב 18 שנה בקרב גברים ו-20 אצל נשים.
בעשור האחרון נצפית יציבות בשיעור המעשנים בין 10 ל-20 סיגריות ליום, ואילו בקרב המעשנים מעל חפיסת סיגריות ליום נרשמה דווקא ירידה בקרב כל הקבוצות, למעט נשים ערביות. בהשוואה למדינות החברות ב-OECD, שיעור העישון בקרב גברים בישראל קרוב לממוצע הכללי. שיעור העישון בקרב נשים בישראל 12.6% נמצא במקום נמוך ביחס למדינות המושוות.
בשנת 2010 הוכנסו לסל הבריאות סדנאות לגמילה מעישון וכן תרופות מרשם לגמילה מעישון. מאז חל גידול של 425% במספר הפונים לגמילה מעישון, ובשנת 2012 הגיע מספר המעשנים המבקשים להיגמל בקופות החולים לשיא של 25,505 אנשים.
ההוצאות של חברות הסיגריות על פרסום, חסויות, קידום מכירות ודיוור ישיר נמצאות בעלייה של 6% והגיעו בשנה שעברה לשיא של מעל 226 אלף שקלים. עלייה חדה חלה בהשקעה בפרסומות, במשחקים אינטראקטיביים באינטרנט ובהפניה לפייסבוק.
על פי ההערכות, בשנת 2012 עמדה צריכת הסיגריות הלאומית על כ-415 מיליון חפיסות, ירידה של 2.7% לעומת השנה הקודמת. משקי הבית הוציאו במהלך 2012 כ-7.1 מיליארד שקלים על צריכת סיגריות.