לפיד הציג: 5,000 מעונות חדשים לסטודנטים
שר האוצר, יאיר לפיד, הציג היום בפני ראשי אגודת הסטודנטים ופרופ' מנואל טרכטנברג את תוכנית הממשלה להצפת המדינה במעונות סטודנטים. על פי התוכנית, שאושרה בשנת 2011, מחירי השכירות במעונות יהיו תחת פיקוח
שר האוצר, יאיר לפיד , הציג היום (ה') בפני ראשי אגודות הסטודנטים את תוכנית הממשלה מלפני כשנתיים להצפת המדינה במעונות הסטודנטים: הקמת 5,000 מעונות עד סוף שנת 2015, בהשקעה ממשלתית של 160 מיליון שקל. ל"ידיעות אחרונות" נודע הבוקר כי בכוונת השר להציג את התוכנית בשעות הצהריים.
- סטודנטים ללא גג: רק ל-7% יש מקום במעונות
- סטודנטים בת"א: עדיין לא נכנסנו למעונות
- אושרו אלפי מעונות: 2,000 מהם באריאל ורייכמן
הצגת התוכנית נעשתה במעמד יו"ר הוועדה לתכנון ותקצוב, פרופ' מנואל טרכטנברג, שאחת מהמלצותיו בעקבות המחאה החברתית הייתה הקמת מעונות סטודנטים כפתרון מרכזי למצוקת הדיור, ובהשתתפות יו"ר התאחדות הסטודנטים, אורי רשטיק. התוכנית להקמת מעונות כבר הוצגה ב-2011 על ידי ראש הממשלה ושר האוצר לשעבר במהלך המחאה, אולם נכשלה מבלי שייצאו מכרזים.
ואולם, מאז אותרו קרקעות על ידי רשות מקרקעי ישראל, ויש כוונה להוציא את התוכנית לפועל במהלך השנה הקרובה ועד סוף 2015, באיחור של שנתיים. על פי התוכנית המלאה, שהגיעה לידי "ידיעות אחרונות", מחירי השכירויות יהיו בפיקוח של עד 20% מתחת למחירי השוק. בסך הכל כוללת התוכנית תוספת של 5,000 דירות במעונות סטודנטים עד 2018, ובסך הכל 10,000 מעונות סטודנטים בבנייה מתמשכת.
לפיד אמר כי "באתי לכאן היום כדי להודיע שאנחנו הולכים לבנות עד 2016 עוד 5,000 יחידות דיור במעונות הסטודנטים. 1,000 יחידות בפריפריה, ועוד 4,000 באיזורי הביקוש. אני יודע שבעבר היו כבר הבטחות שלא מומשו, ובגלל זה לא הבאנו הנה הצהרות ריקות אלא תוכנית מעשית, סדורה, שנסגרה מול כל גורמי הביצוע כולל ארגוני הסטודנטים".
איפה יוקמו המעונות החדשים?
הבנייה תיעשה כך: אוניברסיטת תל-אביב תכלול תוספת של 500 יחידות דיור; אוניברסיטת בר אילן תכלול 1,000 יחידות; הטכניון יכלול 1,000 יחידות; אוניברסיטת חיפה תכלול 600 יחידות; ומכון ויצמן ברחובות ישדרג 150 יחידות שכיום הן בלתי ראויות למגורים.
אוניברסיטת בן גוריון בנגב תכלול 500 יחידות; מכללת ספיר בשדרות תכלול 200 יחידות; מכללת תל חי בצפון תכלול 200 יחידות; ומכללת חולון תכלול 500 יחידות דיור. באוניברסיטה העברית בירושלים, לעומת זאת, לא אותרה קרקע להקמת מעונות - למרות מצוקת הדיור של הסטודנטים.
מספר המיטות המוצעות לסטודנטים כיום במעונות השונים מגיע ל-18 אלף בלבד, ואלה מאפשרות את אכלוסם של כ-6% מכלל הסטודנטים. סקר שערכה בעבר התאחדות הסטודנטים מעלה שכ-85% מכלל הסטודנטים לא הגישו בקשה למגורים במעונות, גם בגלל המחיר הגבוה יחסית וגם משום הסיכוי הנמוך עקב תנאי הקבלה נוקשים.
רשטיק ציין כי "לא יתכן שסטודנטים בישראל, שעליהם להתמקד בבניית עתידם, יהיו עסוקים בלשרוד ובלהיאבק כדי לחיות בכבוד ולזכות בתנאים בסיסיים למגורים. הצלחנו להכניס לתודעה את הצורך בדיור לצעירים, אנו מתחילים היום עידן חדש ועוברים ממחאה - להכרעה. אנו מברכים על היוזמה לקדם בנייה של מעונות סטודנטים נוספים ונמשיך לפעול לאיכות חיים של הסטודנטים בישראל".
ח"כ בועז טופורובסקי, יו"ר השדולה להשכלה הגבוהה שהשתתף אף הוא בהכרזה, אמר כי מדובר בהחלטה "נחוצה לציבור הסטודנטים בישראל, אשר סובל ממחסור חמור במעונות".