מנהל ביה"ח: שרון במצב קריטי, חייו בסכנה
לראשונה מאז הדיווחים על ההידרדרות במצבו מסר מנהל בית החולים שיבא עדכון על מצבו של ראש הממשלה לשעבר. "ההחמרה במצבו עלולה להוביל לקריסת מערכות גופו", אמר פרופ' רוטשטיין. "אנחנו צופים ירידה הדרגתית של תפקוד של מספר איברים קריטיים". הרופא הבכיר הוסיף כי "שרון גבר חזק ויצא ממצבים קשים, אבל התחושה היא שיש כאן שינוי לרעה"
הקרב האחרון: גם הבוקר (יום ה') נלחם ראש הממשלה לשעבר אריאל שרון על חייו. כמה ימים לאחר שחלה הידרדרות חמורה במצבו של אחד מגדולי מנהיגי ומצביאי ישראל, ממשיכים הרופאים בבית החולים שיבא בתל השומר לנסות לייצב את מצבו. אולפן ynet העביר משדר מיוחד עם עדכון של מנהל בית החולים שיבא, פרופ' זאב רוטשטיין, על אודות מצבו של שרון.
פרופ' רוטשטיין אמר בהצהרה שמסר לעיתונאים כי "אנחנו עדים לעליות ומורדות במצבו הרפואי בחודשיים וחצי האחרונים, אבל הוא חזר חזרה והתייצב. ולמרות זאת, ביומיים האחרונים אנחנו בעצם צופים בירידה הדרגתית בתפקוד של מספר איברים קריטיים בגוף. אנחנו מגדירים את מצבו כמצב קריטי. צפויה סכנה לחייו. זה המצב שהוא נכון להיום".
מנהל בית החולים אמר עוד כי "אני מאוד אוהב את אריק, הוא גבר שגברים, חזק, והוא יצא ממצבים קשים בתקופה שהוא נמצא בבית החולים למעלה משבע שנים. אני לא יכול להיות נביא, התחושה של הרופאים המטפלים בו וגם של המשפחה, ובעיקר הבנים, התחושה של כולנו היא שיש שינוי לרעה. התחושה של כולם היא שההידרדרות הזאת רצינית מאוד".
מוקדם יותר העביר ynet משדר מיוחד בהשתתפות פרשן "ידיעות אחרונות" שמעון שיפר ועם דיווחים מבית החולים. שיפר אמר במשדר המיוחד כי "מדובר בדמות אחת ויחידה, ואני יכול להגיד ששרון הוא הישראלי היחיד שהעולם הערבי חשש ממנו, רק ממנו. שרון מסמן מבחינתם של הערבים את כל תבוסותיהם ואת כל הניצחונות של הישראלים עליהם".
מנהל המרכז הרפואי "מעייני הישועה", הפרופסור מוטי רביד, התייחס במשדר לסוגיית תחושותיו של שרון. לדבריו, "היו כל מיני רמזים שבעיניי היו יותר שאיפות מאשר מציאות. לדעתי הוא בחוסר הכרה ואיננו סובל".
שרון בן ה-85 סובל מאי ספיקת כליות, ההחמרה המשמעותית במצבו עלולה להוביל לקריסת מערכות גופו, והחשש לחייו כבד ומוחשי. "אני מקווה שלא יהיה שינוי עד הבוקר", אמר אמש בכיר במרכז הרפואי שיבא, והבהיר היטב עד כמה חמור מצבו של ראש הממשלה לשעבר.
"אני לא יכולה להפסיק לחשוב על אריק בערב הזה", כתבה אמש בפייסבוק השרה ציפי לבני, ששימשה יו"ר קדימה, המפלגה שייסד שרון, ולאחר מכן הקימה את מפלגת התנועה. לוחמים ששירתו תחתיו ביחידת 101 המיתולוגית שהקים, העדיפו להיזכר בימים אחרים. "ארצה לזכור אותו בימים היפים שלו", אמר ל-ynet אהרון (ארול) אשל, שלחם עם שרון ב-101: "הוא היה עבורי מפקד וחבר בחסד עליון". שר הפנים גדעון סער כתב הבוקר בדף הפייסבוק שלו: "אני מבקש לחזק את גלעד ועמרי, השוהים ליד מיטת אביהם, ראש הממשלה לשעבר אריאל שרון, מנהיג ולוחם, הנלחם ברגעים אלה על חייו".
שמעון (קצ'ה) כהנר, ששירת אף הוא ביחידה 101, סיפר: "רק לפני ארבעה חודשים ארגנו כנס לציון 60 שנה להקמת היחידה. למרות שאריק לא היה נוכח, רוחו ריחפה בכל מקום ומעל כל האירוע המרגש הזה". הוא אמר כי בשעות שאחרי הפרסום על ההחמרה במצבו קיבל כמה וכמה טלפונים מחברים ליחידה שהתעניינו בשלומו, "אבל אני לא בקי בכך, אני מרגיש חסר אונים כמו כולם".
מה ההשלכות של אי ספיקת כליות?
מצב זה קריטי וגורר עמו מגוון עצום של סיבוכים רפואיים. בין היתר, גורמת אי ספיקת כליות לפגיעה בלחצי הדם, להצטברות נוזלים ובצקות ולאיבוד נוזלים עד ירידה קשה בלחץ הדם.
מאחר שהכליות אחראיות גם על מאזן האלקטרוליטים, רכיבים החיונייים לתפקוד כל תאי הגוף, הפגיעה בהן גורמת לירידה ברמת הנתרן ומכאן לפרכוסים ולפגיעה מוחית קשה, להפחתה בהפרשת האשלגן ולהפרעות בקצב הלב ופגיעה בשרירים, ופגיעה נוספת ברמת הסידן בדם - דבר הגורר עמו הפרעות בפעילות החשמלית של הלב.
אולם, את ההידרדרות המשמעותית ביותר במצב של אי ספיקת כליות ניתן לייחס לפגיעה באיזון חומציות הדם. מצב זה, הקרוי "חמצת מטבולית", נגרם כאשר רמת החומציות בדם עולה, כלומר, מדד ה-pH יורד מתחת ל-7.35. מצב זה נחשב סכנת חיים מיידית, וללא טיפול חירום דינו של החולה מוות.
מהו הטיפול באי ספיקת כליות?
כאשר מדובר בפגיעה מיידית ומהירה, הטיפול הראשוני כולל הגנה על מערכות הגוף הקורסות, ובכלל זאת שימוש בתרופות לאיזון לחץ הדם ואיזון חומציות הדם. הטיפול כולל גם איזון האלקטרוליטים, אותם רכיבים כימיים הנחוצים לתפקוד תאי הגוף כמו נתרן, אשלגן וסידן העלולים לגרום לפגיעה קטלנית בפעילות הלב והמוח.
מצב זה אף דורש טיפול בגורם האפשרי לפגיעה הכלייתית, כמו זיהומים, תפקוד לב ירוד, דלקות, קרישי דם וגורמים רבים נוספים העלולים לגרום לאי ספיקת כליות.
הפתרון העיקרי בפגיעה הכלייתית ניתן באמצעות דיאליזה, מתקן מלאכותי גדול המסנן את הדם ומחזיר אותו לגוף. בצורה זו עוקפת הדיאליזה את הכליות ומאפשרת לחולה לשרוד שנים אחדות. תהליך הדיאליזה עצמו מסוכן ואינו מתאים לחולים שאינם יציבים, כמו שרון במקרה הזה, והוא חושף את המטופל לסיבוכים רבים נוספים כמו דימומים, ירידה בלחץ הדם, זיהומים ועוד.
אירוע מוחי ב-2006
שרון, ראש הממשלה ה-11 של ישראל, שרוי במצב הכרה נמוך מינואר 2006
, לאחר שעבר אירוע מוחי בעת היותו ראש ממשלה. הסימנים הראשונים למשבר הרפואי הגיעו בחודש דצמבר 2005, כאשר שרון עבר אירוע מוחי קל והובהל לבית החולים "הדסה". האירוע הוביל לסדרת בדיקות ולאישפוזו של ראש הממשלה למשך כמה ימים. יממה לפני שהיה אמור לעבור צנתור חש שרון ברע והובהל שוב לבית החולים הירושלמי, שם אובחן כי עבר אירוע מוחי משמעותי.
רופאיו אמנם הצליחו אז לעצור את הדימום המרכזי במוחו, אך מצבו הוסיף להידרדר בשעה שהיה מאושפז בטיפול נמרץ במחלקה הנוירוכירורגית. הוא אושפז כשרוב הזמן עיניו פקוחות והוא מגיב לגירויי אור וקול, עם פעילות חשמלית מוחית מינימלית.