מחקר: ויטמין E מעכב משמעותית אלצהיימר
חוקרים בארצות הברית מצאו כי נטילת ויטמין E במינון גבוה מעכבת משמעותית את ההידרדרות התפקודית בקרב חולי אלצהיימר. עם זאת, מחקרים קודמים הראו כי הוא עלול להיות קטלני - וישנה מחלוקת אם יש צורך בכלל בנטילתו כתוסף, כיוון שהוא מצוי ברמה מספקת במזון
תקווה חדשה לחולי אלצהיימר: חוקרים מצאו כי נטילת ויטמין E במינון גבוה מצליחה לעכב את ההידרדרות במצבם של חולי אלצהיימר. המחקר פורסם בגיליון החדש של כתב העת JAMA מבית ההסתדרות הרפואית האמריקנית.
עד כה מצאו מחקרים כי נטילת רמות גבוהות של ויטמין E עלולה דווקא להיות קטלנית: מחקר רחב היקף שפורסם בשנת 2008 וכלל 77 אלף איש מצא כי הוויטמין מעלה את הסיכון ללקות בסרטן ריאות. מחקר נוסף משנת 2004, שסיכם 19 מחקרים קודמים, מצא כי שיעור התמותה אצל אלה שנטלו רמות גבוהות של הוויטמין היה גבוה ב-5% מאשר אלה שנטלו מינון רגיל שלו.
את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד
עוד על ויטמין E:
- ויטמין E עוצר תהליך הזדקנות: איפה תמצאו אותו?
- זהירות: מינון גבוה של ויטמין E מגביר הסיכון לסרטן
- מחקר: ויטמין E יותר מסוכן מאשר עוזר
- מחקר: ויטמין E יותר מסוכן מאשר עוזר
במחקר החדש, שנערך באוניברסיטת מיניאפוליס, נבדקו 613 אנשים הסובלים מאלצהיימר בדרגה קלה עד בינונית. כולם טופלו בתרופה "ממאנטין" המשמשת לטיפול באלצהיימר בינוני עד קשה. תרופה זו מעכבת קולטן מוחי בשם NMDA המעקב את המרכיב גלוטמאט. חומר זה קשור לזיכרון, אולם רמות גבוהות מידי שלו עלולות לגרום להרס תאי מוח. מתוך הנבדקים, 152 קיבלו 2,000 יחידות ליום של ויטמין E, ו-152 נבדקים שימשו קבוצת בקרה שלא טופלה כלל.
מהמחקר עולה כי אלה שטופלו בוויטמין E במינון גבוה נמצאו בסיכון הנמוך ב-19% להידרדרות תפקודית, בהשוואה למטופלים מקבוצת הבקרה. החוקרים אמרו כי מדובר בתוצאות משמעותיות מבחינה מדעית, שעשויות לעכב את הידרדרות המחלה בחצי שנה לפחות.
עוד נמצא כי אלה שנטלו את הוויטמין נזקקו לשעתיים פחות סיוע מדי יום מידי מטפל.
ויטמין E מעורב בייצור תאי דם אדומים, ביצירת אנרגיה לתפקוד הלב והשרירים, והוא מייצב את קרום התא על ידי מניעת חמצונו. בפעולתו כנוגד חמצון מגן הוויטמין על תאי הגוף מפני תקיפת מולקולות המכונות רדיקליים חופשיים, אולם החוקרים האמריקנים משערים כי במינון גבוה הופך הוויטמין את עורו ופועל כפרו-אוקסידנט, דהיינו מסייע לרדיקלים החופשיים לתקוף ולגרום לנזק בתאי הגוף.
ויטמין E נמצא ברמות מספיקות בשמנים צמחיים, בביצים, בחמאה ובדגנים מלאים. בשל העובדה שהוויטמין נמצא בסוגי מזון רבים כל כך, חסר בוויטמין E נדיר למדי ולכן קיימת מחלוקת אם יש צורך בנטילתו כתוסף.