רפורמת המשמעת: חוק יאפשר הדחת רבנים
רב בשירות המדינה יצא נגד ערבים והומואים? עד כה לא ניתן היה לעשות דבר נגדו, אבל תזכיר חוק מביא למהפכה - אפשר יהיה להעמיד לדין רבנים ולהדיחם
הסוף להתבטאויות הפרובוקטיביות של רבנים בשירות המדינה? תזכיר חוק שיזמה שרת המשפטים ציפי לבני ויופץ בשבוע הבא יביא למהפכה בטיפול בעבירות המשמעת של רבני ערים. החוק יאפשר בין היתר להדיח רבנים שיפעלו באופן פוגעני.
עוד בחדשות
הפליטים שובתים: "מי ינקה וישטוף כלים?"
כמו מינוס 50 מעלות. ארצות הברית קפאה
"או.ג'יי סימפסון חולה בסרטן, ביקש חנינה"
בשנים האחרונות התעוררו סערות רבות סביב התבטאויות של רבנים בכירים, כדבריו של רב העיר צפת שמואל אליהו על אודות ערבים והומואים. במקרה שלו התבטאויותיו אף הובילו לחקירה פלילית ולפעילות חריגה של היועץ המשפטי לממשלה נגד מינויו לתפקיד הרב הראשי. למרות זאת, לא ננקטה פעולה כלשהי נגד הרב.
גם לשולחנה של לבני הגיעו תלונות שונות בנוגע לרב אליהו ולרבנים נוספים. לבני בדקה את החוק הקיים המעגן את עבירות המשמעת של רבנים, "חוק שירותי הדת היהודיים", וגילתה שידיה כבולות.
במסגרת החוק כמעט בלתי אפשרי לנקוט הליכים משמעתיים נגד רבנים - קיים קושי באיסוף ראיות ובביסוס הליכים בתחום של עבירות משמעת, בין היתר בשל היעדר גוף חוקר שבידיו הכלים וההסמכה לאיסוף ראיות, ובית הדין למשמעת מורכב כולו מאנשים מתוך המערכת. לכן החליטה לבני לגבש הצעת חוק שתביא למהפכה בדיני המשמעת הרבניים, ותאפשר העמדה לדין משמעתי והדחה של רבני ערים שפעלו באופן חריג ובוטה ופוגעני.
דין משמעתי לרבנים
תזכיר החוק, שהגיע לידי ynet, יופץ בימים הקרובים וצפוי לגרור התנגדות עזה. החוק מגדיר מחדש את הדין המשמעתי החל על רבני ערים, ומסדיר את ההליך המשמעתי. החוק, שייקרא "דין משמעתי לרבנים", מגדיר גם גורמים המוסמכים לקבלת החלטות על פתיחה בחקירה, הגשת תובענה, הכרעת דין וערעור.
החוק קובע כי יוקם בית דין למשמעת של רבני ערים והרכבו יהיה: יו"ר - שופט שתמנה שרת המשפטים; דיין שימנו שרת המשפטים ונשיא בית הדין הרבני; וכן רב עיר, שתמנה מועצת הרבנות הראשית. לשם השוואה, בית הדין המשמעתי הקבוע בחוק כיום מורכב מדיין ושני רבני עיר. המקרים שבהם הופנתה אי פעם תלונה להרכב הקיים כיום בודדים, ואף בהם, לפי הסברי תזכיר החוק, "בית הדין לא קיבל כל החלטה של ממש".
על פי התזכיר, בית הדין החדש ידון בעניין של "רב עיר שעשה בישראל או מחוצה לה אחד מאלה, עבר עבירת משמעת - נהג שלא כהלכה במילוי תפקידו; התנהג באופן שאינו הולם את מעמדו של רב בישראל; עבר עבירה שבנסיבות העניין יש בה משום קלון".
על פי החוק המוצע, אם רב עיר חשוד כי ביצע עבירת משמעת, יחליטו שר המשפטים, השר לשירותי דת, או היועץ המשפטי לממשלה אם לפתוח בחקירה. אם תיפתח חקירה, חוקרים מקרב עובדי המדינה שימנה שר המשפטים יחקרו את החשד. אם תימצא עילה, תוגש תובענה נגד רב העיר בפני בית הדין.
בהמשך החוק קובע הוראות לעניין המשך כהונתם של רבני ערים נגדם מתנהלים הליכים פליליים ומשמעתיים: במצב שבו מוגשת תובענה, רשאי נשיא מועצת הרבנות להשעות את אותו רב. לגבי רב עיר שהורשע בהליך פלילי על ידי בית משפט, בית המשפט יקבע אם יש בעבירה קלון, ובמידה וכן הוא יורחק מתפקידו. בנוסף מוגדר בחוק עבירות משמעת מהן, למשל נקבע שפעילות מפלגתית היא עבירת משמעת.