אלפי מסתננים בכיכר רבין: "Freedom"
במסגרת צעדי המחאה שכוללים שביתה למשך שלושה ימים, מפגינים עשרות אלפי סודנים ואריתריאים בת"א ובאילת, בדרישה לחדול ממדיניות הכליאה שמופנית כלפיהם. גם יעל דיין השתתפה: "אני מפגינה נגד העוול למבקשי המקלט". בכיר ברשת מלונות באילת: "אנחנו מזדהים עם המאבק שלהם"
שביתת מבקשי המקלט החלה: אלפי אזרחי סודן ואריתריאה מפגינים הבוקר (יום א') בכיכר רבין בתל-אביב וכן באילת במחאה על מדיניות הממשלה כלפיהם. הם דורשים שהממשלה תבחן את בקשות המקלט שלהם, ותחדל ממדיניות המעצר והכליאה שמופנית כלפיהם. על פי המארגנים מפגינים בתל אביב כ-20 אלף איש, והם מניפים שלטים שעליהם נכתב בין היתר: "Freedom". אמש הכריזו הפליטים על שביתה מעבודה למשך שלושה ימים. ynet העביר שידור חי מכיכר רבין בתל-אביב.
עוד בחדשות:
"השיחה בין קרי לאבו מאזן הייתה מאוד קשה"
ילדים פלסטינים לאו"ם: ישראל לקחה לנו כדור
ברהנה, מבקש מקלט אריתראי בן 24 שנמצא בישראל חמש שנים, אמר ל-ynet: "אנחנו נלחמים כאן על החיים שלנו. ישראל מפרה את המחויבויות הבינלאומיות שלה במשך שנים ומתייחסת אלינו כפושעים כשלמעשה רבים מאיתנו ברחו בגלל סכנת חיים. אנחנו מבקשים שהחברה הישראלית תעצור את החקיקה האכזרית, שתגרום לכך שהממשלה תבדוק את בקשות המקלט שלנו ותחדל מלשלוח מאות מאיתנו לכלא".
אדו מחמוד, מבקש מקלט בן 27 מסודן שנמצא בישראל שבע שנים, הוסיף: "אנחנו מבינים את המצוקה של התושבים בדרום תל אביב. לא הגענו
לכאן כדי לפגוע בהם. באנו כי אין לנו ברירה ואנחנו מבקשים שהממשלה תכבד את זכויותינו בהתאם לאמנת הפליטים שעליהם חתומה ישראל".
במקביל הגיעו לכיכר גם פעילים ישראלים שביקשו להזדהות עם המפגינים. חברת מועצת עיריית תל אביב לשעבר, יעל דיין, אמרה ל-ynet: "אני מפגינה נגד העוול שגורם החוק החדש למבקשי המקלט. החוק הזה, שהמשמעות שלו היא מאסר ולא משפט, לא יעבור את בג"ץ. האנשים שנמצאים כאן הם פליטים ומבקשי מקלט ולא מסתננים. הממשלה צריכה לאפשר להם לעבוד, זה היה פותר חלק גדול מהבעיה".
השחקן אורי גוטליב אמר לנוכחים במהלך ההפגנה: "אנחנו נפתור אותה ביחד. אני כאן כדי לומר שלא כולם בישראל שונאים אתכם, יש כאלה שרוצים לעזור. מה שמדינת ישראל עושה זה בושה וחרפה ואני לא מוכן להיות חלק מכך. אי אפשר לגרש אתכם אז בינתיים כולאים וממררים את חייכם".
שביתה באילת: לא הגיעו לבתי המלון
באילת הפגינו מול קריית הממשלה במשך שעתיים כ-350 מבקשי מקלט. במסגרת שביתת המחאה נעדרים מבתי המלון והמסעדות בעיר מאות עובדים זרים. בבתי המלון סיפרו כי מנהיגי המחאה שלחו נציגים לכל מקום כדי למנוע מהם לרדת מהאוטובוסים ולהיכנס לבתי המלון.
ברשת המלונות "ישרוטל" בדקו את מצבת כוח האדם לדבריהם חלק מהעובדים הגיעו למרות השביתה. דוד בלום, סמנכ"ל משאבי אנוש ברשת, ציין כי ההנהלה לא תפגע בעובדים הזרים. "אנחנו נערכים בכל מיני צורות לתת פתרון לאורחים בשלושת הימים האלה. אנחנו לא כועסים עליהם, מבינים אותם, מזדהים עם המאבק שלהם ולא נפעל נגדם, מכיוון שאין להם דרך אחרת להביע את המחאה שלהם".
בהמשך השבוע עתידים פעילים מקרב מבקשי המקלט לנסות ולערב בנושא את נציבות האו"ם לפליטים וכמה שגרירויות זרות, במטרה "לחייב את ממשלת ישראל לשאת באחריות ולמלא את מחויבותה על פי אמנת הפליטים ועל פי הדין הבינלאומי".
עיסא אבקר, ממנהיגי הסודנים באילת, סיפר אמש בעברית רהוטה על מצבם: "אנחנו מבקשים מנתניהו ומפרס לא להחזיר את הפליטים לארצם. לא אמרתי שנישאר פה כל הזמן, אנחנו בסך הכול מבקשים מקלט והגנה. אנחנו אורחים כאן, אבל מבקשים לפתור את הבעיה. לא עשינו רע לאף אחד, ורוצים שניכנס לכלא".
סלומון מאריתריאה הוסיף: "אנחנו לא מסתננים, לא מחפשי עבודה, לא עבריינים, לא מביאים מחלות. אנחנו פליטים ובסך הכל רצינו לעבוד כדי לפרנס את עצמנו. אנחנו לא יכולים לחזור למדינה שלנו, זו סכנת חיים לנו ולמשפחות שלנו. ידוע לנו שהשביתה תפגע בבתי המלון, וזו לא המטרה שלנו,
אבל המצב הזה לא מאפשר לנו להמשיך ולדאוג לעצמנו, לכן אנחנו חייבים לשבות".
בחודש ספטמבר פסלו תשעה שופטי בג"ץ את התיקון הקודם לחוק למניעת הסתננות וקבעו כי הוא מפר באופן שאינו מידתי את הזכות לחירות. בעקבות פסק הדין גיבשו משרד ראש הממשלה ומשרדי המשפטים והפנים תיקון חדש לחוק שאושר כבר בכנסת. זה קיצר משלוש שנים לשנה אחת את תקופת הכליאה ללא משפט של מבקשי מקלט המסתננים לישראל, והסדיר את הקמתו של מתקן שהייה - פתוח ביום וסגור בלילה.
בשבועות שחלפו מאז כניסת התיקון החדש לתוקף, הגבירה רשות האוכלוסין וההגירה את פעולות האכיפה נגד כ-53 אלף מבקשי המקלט השוהים בישראל. פקחי מנהל האכיפה והזרים של הרשות עצרו במהלך השבועות האחרונים יותר מ-150 מבקשי מקלט שאותרו ללא אשרות בתוקף. מבקשי מקלט אלו ייכלאו לתקופה של 90 יום במתקן סהרונים ובהמשך יועברו למתקן חולות. במקביל, התריעו ארגוני זכויות אדם ומבקשי מקלט כי הרשות צמצמה את מספר הלשכות ואת שעות קבלת הקהל שבהן ניתן לחדש אשרות.
Read this article in English