חדרה 2014: מדרכות רעועות, בלי תשתיות
תושבי שכונת פארק חדרה החדשה, שעלתה לכותרות בעקבות מחדל קריסת המרפסות, מתלוננים: "התחלנו לאכלס את בנייני המגורים, אבל בפועל מוקפים במנופים, ללא תשתיות, ואפילו את הזבל מפנים אחת לשבועיים". בעקבות זאת הם דורשים מהעירייה לקבל הנחה בארנונה, שנחשבת היקרה ביותר בעיר. העירייה: "השכונה מתפתחת בשלבים, כל בניין מקבל התשתיות הנדרשות"
שכונת הפארק במזרח חדרה עלתה בשבועות האחרונים לכותרות בעקבות מחדל קריסת המרפסות , אך נראה שתלונות עליה ממשיכות להגיע - לא רק בעניין הזה. ל-ynet נודע כי עשרות משפחות שעברו להתגורר בפרויקטים חדשים למגורים בשכונה נאלצות לחיות במציאות הכוללת בעיקר מנופים, אתרי בנייה, תשתיות לא מוכנות - ומעל הכל: ארנונה הגבוהה בעיר.
כותרות אחרונות בערוץ הנדל"ן של ynet:
- ב-2014, גם בפריפריה נתקשה לקנות בית
- גינדי השקעות שכרה מגשר לדיירים בחדרה
- גבעת עמל: הפסלים של תשובה לא יפונו
"אנחנו חיים באתר בנייה, ואין פיתוח סביבתי. נכנסו לשלב א' בשכונה, ויש עוד 3-4 שלבים שאמורים להיבנות", מספרת ל-ynet אורטל גבאי, דיירת בשכונה, שעברה לפני שבועות ספורים לפרויקט של חברת שיכון ובינוי ברחוב משמר הירדן. גבאי, יחד עם דיירים נוספים, קוראת לעיריית חדרה להוזיל את תעריף הארנונה, שלדבריה הוא המקסימלי בעיר. "אין תשתיות, כך שאוטובוסים לא יכולים להגיע לכאן, וקו המתח העליון טרם נטמן", היא מוסיפה.
דייר אחר מאותו הפרויקט מספר כי "גם את הזבל בקושי מפנים לנו. טלפנתי לעירייה ורק פעם בשבועיים הם באים". לדבריו, בשכונה עדיין אין מוסדות חינוך, יש בעיות באספקת הדואר, יש הפסקות המים תכופות ואף מדרכות רעועות. "אני מאוד חושש שיפרצו לנו לדירה. אנחנו גרים באתר בנייה לכל דבר, וכשפניתי לקצין הביטחון של העירייה, נאמר לי שעד שהשכונה לא תאוכלס - לא יהיה סיורים בשכונה".
שכונת "פארק חדרה" במזרח העיר. צפו בתמונות
שירותים חלקיים לא מאפשרים ארנונה נמוכה
מסי הארנונה עם סיווג אזור א' בחדרה (הסיווג היקר ביותר לארנונה) גבוהים בכ-20% משאר האזורים בעיר, שמרביתם מקוטלגים בסיווג נמוך יותר (ב' ו-ב' פלוס). כך לדוגמא, אחד הדיירים בשכונת הפארק, שמתגורר בדירה בשטח של 105 מ"ר, משלם עבור חודשיים לעירייה ארנונה בגובה 876 שקל (תעריף שנתי של מעל 5,200 שקל).
ועד השכונה החדשה לא נותר אדיש, ופנה לעירייה בדרישה להפחית את מסי הארנונה. במכתב ששלח הוועד לעירייה, צורפו חתימות הדיירים וכן חששות שהועלו בעקבות מחדל קריסת המרפסות בבניין הסמוך. שרי אלדן, מנהלת מחלקת הארנונה בעיר, השיבה לדיירים כי "עם כל ההבנה ששטחים רבים בשכונה נמצאים בבנייה, לא ניתן על פי חוק לסווג את הנכסים בסיווג אחר לצו הארנונה".
לא רק בשכונת הפארק, אגב, מתלוננים הדיירים על גביית שיעור גבוה של ארנונה בשכונות המגורים. גם תושבי שכונת אגמים בנתניה הסמוכה מנהלים מאבק עיקש מול העירייה. אז מה אומר החוק לגבי תשלום הארנונה? לדברי עו"ד ירון נדם, מומחה למיסוי עירוני, אין אפשרות לשלם ארנונה מופחתת, רק בגלל ששירותי העירייה שניתנים בשכונה מסוימת הם חלקיים, כמו במקרה של שכונת הפארק.
עם זאת, מבהיר עו"ד נדם כי היה מקום לסווג את מס הארנונה בשכונה כנמוך יותר, מאחר שמדובר בשכונה בהקמה. "קביעת התעריף של הארנונה ואזורי השומה השונים נעשה בהתאם לשווי הנכס, קרבתו לשירותים ולמוסדות חינוך. לכן, היה מקום לסווג אותו ב-3-5 השנים הראשונות כאזור מס נמוך יותר".
עיריית חדרה: בשכונה יש תשתיות הולמות
מקורבים לעיריית חדרה סיפרו ל-ynet כי מאחר שהעיר נמצאת בתנופת נדל"ן חסרת תקדים שצפויה להימשך, אין כל-כך רצון ליצור תקדים שיעלה לעירייה במחסור בקופה גם בפרויקטים עתידיים. למרות זאת, עצומת הדיירים נגד הארנונה כבר הגיעה למחלקה המשפטית של העירייה, שבוחנת בשלב זה אפשרויות להיטיב עם הדיירים. יצוין כי נבדקת המשמעות הכספית בנוגע לחיובי המס גם בפרויקט בו קרסה המרפסת ונלקחו ממנו טפסי האכלוס.
מעיריית חדרה נמסר בתגובה כי "התשתיות בשכונה מבוצעות על ידי החברה הכלכלית. בשכונה תשתיות הולמות, כולל מדרכות, מים, ביוב ותאורה. במסגרת פיתוח הרחובות, מתוכננים ספסלים, הוקמו תחנות אוטובוס, יוצבו שלטי רחוב שהוזמנו ונושאים נוספים על פי שלבי הביצוע של החברה הכלכלית.
"השכונה מתפתחת בשלבים, וכל בניין שמאוכלס מקבל את כל התשתיות הנדרשות. שלבי הביצוע של התוכנית הוצגו בפני התושבים, ונשמח להציגם שוב ככל שנתבקש. ככלל, הדיירים מוזמנים תמיד לפנות לגורמי המקצוע בעירייה, להיפגש עם ראש העיר במסגרת קבלת הקהל השבועית, ולקבל מענה מלא לכל שאלה או בקשה.
"הצוותים המקצועיים של העירייה והחברה הכלכלית ניהלו ישיבות עבודה עם חברת החשמל בנושא העתקת קווי החשמל. המלצת הצוותים היא טיפול בקווי המתח באמצעות הטמנה תת-קרקעית. כעת אנו בשלב של קידום התכנון לנושא זה. במסגרת הפרויקט הוגשה דרישה למשרד החינוך לתכנון והקמה של גני ילדים נוספים באזור. הנושא נדון וסוכם בישיבות שנערכו מול המשרד, וכעת אנו ממתינים ליישום התוכניות כמסוכם.
"בנושא פרויקט VILA V (פרויקט שאותו בונה אותו הקבלן שבנה את הבניין בו קרסו המרפסות - א.ש.), הפרויקט עדיין בבנייה והוא מתקדם תוך קבלת והצגת כל האישורים והחישובים הסטטיים הנדרשים".