לגלוש אצל השכנים: סקי בעולם הערבי
מסיבות אפרה-סקי בשילוב חומוס בלבנון, אתר סקי בלב המדבר של דובאי, פסגות מושלגות בלי אף רכבל באפגניסטן ועוד - אתרים ששווה בשבילם להניח את הרובים בארון, לעלות על חליפה ולנופף כפפה לשלום
אם ג'ון לנון היה מסתכל היום על המזרח התיכון הוא לא היה רואה סבך של קונפליקטים, אלא מתחם עצום ומגוון, מירוק עם פסגות לבנות ועד לצהוב מדברי ומי טורקיז, הוא היה רואה שכנות טובה, שקט ושלווה, ילדים צוחקים ובני כל העמים מטיילים על פני התת-יבשת מבלי להציג תעודות זהות.
אז בואו נברח לרגע למציאות דמיונית ורחוקה ללא גבולות של דת ולאום, בה ישראלים טסים לחופשות סקי באיראן ולבנונים מקנחים את גלישתם בשיאון. הנה כמה אתרים ששווה בשבילם להניח את הרובים בארון, לעלות על חליפה ולנופף כפפה לשלום.
עוד על סקי בעולם:
- קריר להכיר: מדריך לשישה אתרי סקי מובחרים
- סקי בהרי האלפים: לגלוש על הזקן הלבן של אלהים
- סקי באנדורה: מדינה קטנה שמפתיעה בגדול
איראן: גלישה אטומית
איראן היא אחת המדינות היפות והמרתקות לגלוש בהן, מבין שכנותינו האוהבות. תמצאו בה שרשרת פסגות פנומנאלית בשם Alborz, שמזדקרת לגבהים של עד 5,500 מטרים, ו-18 אתרי סקי פעילים בגבהים שנושקים ל-4,000 מ'.
ממש מעל לעיר הבירה טהרן תמצאו אתר סקי בשם Tochal, אליו מגיעים תושבי העיר ברכבל ישיר מפרברי העיר בגובה 1,900 מ' ועד למרומי האתר, בגובה 3,964 מ'. Tochal נחשב למקום בילוי מועדף על תושבי העיר, שיכולים לתת קפיצה קטנה בזמן שהאייתולה נם את שנת בין הערביים שלו.
הפסגה הגבוהה ביותר באיראן וכמעט באסיה כולה, היא פסגת הר Damāvand הוולקני שהתפרץ לאחרונה בשנת 2007 ומטפס לגובה בלתי נתפס של 5,410 מטרים. על פי המיתולוגיה הפרסית, להר יש סגולות מאגיות והוא מוזכר בשירים ובסיפורים רבים. אפשר לדמיין שיום נפילת האייתוללות יהיה יום חג גם עבור המטפסים האלפינים וחובבי ההלי-סקי והפרירייד, שישמחו לפדר את אפם בפאודר בתולי באמת בשטחו ולקנח בזאבזי ופאלודה (המאכלים המקומיים).
רק כדי לסבר את האוזן, טיסה מעקבה לטהרן תארך כ-12 שעות (בגלל עצירת הביניים בדוחה, קטאר) ותעלה בעונת הסקי כ-600 אירו (3000 שקל). הכניסה לישראלים אסורה, כבר אמרנו?
אפגניסטן: גלישה במחתרת
אפגניסטן ידעה רק מלחמות וכאב בשנים האחרונות, אך אמא אדמה ברכה אותה בלא מעט פסגות מושלגות. על אף מרחבי השלג העצומים בה, לא תמצאו בה רכבל אחד ואף לא מסלול אחד. אבל ישנם מדריכים שישמחו לארגן קבוצה ולהעלות אתכם ברגל לפסגות. גם חמורים הם אופציה.
תושבי ההרים מצאו שיטות מיוחדות בהחלט לגלוש על השלג, גם בלי עזרתו של ברטון וכך תראו לראות ילדים ממסמרים נעלי יציאה של אמם לסנדות עץ שטוחות, תופסים שני ענפים עבים כמקלות ויורדים במדרון. בשנתיים האחרונות זכתה אפגניסטן לערוך את ה-Afgan Ski Challenge ומרתק לראות את התמונות ובעיקר את סרטון הוידיאו שלפניכם.
לבנון: מסיבות אפרה-סקי וחומוס
לבנון של לפני המלחמות נחשבה בעולם לשוויצריה הקטנה. זוהי מדינה יפהפייה שבשטחה נמצאים שישה אתרי סקי מסודרים ומטופחים, שמתאימים לגולשים מכל הרמות, ומרחבי אוף פיסט רבים, שיתאימו גם לחובבי הטיולים והאטרקציות בשלג.
התיירות היא לרוב תיירות פנים, נכון להיום, בעבר היו מגיעים אליה הרבה תיירים מבחוץ. ארבעה מהאתרים נמצאים במרחק שעה נסיעה צפונה ומזרחה מבירות, באזור רמת Faraya. שני אתרים נוספים נמצאים כשעה נוספת צפונה לכיוון מרכז המדינה.
אתר הסקי הנחשב ביותר בלבנון נקרא Mzaar, שבשיאו מגיע ל-2,465 מ'. תמצאו בו תשתיות מצוינות, מרחב גלישה בן 80 ק"מ, 18 מעליות, 42 מסלולים, וחומוס לבנוני משובח כפתיח למסיבות האפרה סקי בברים המקומיים, שאגב נחשבים לתוססים.
בעיירה Faraya שבמורדות האתר תמצאו מלונות שלושה וארבעה כוכבים, רובם של רשתות צרפתיות, ובקתות שאלה באווירה חורפית. ישנם גם אירועי סקי מפעם לפעם ואירוח מפתיע למדי של כוכבי אופנה ודוגמניות, שחושפות עצמן היטב על השלג, וגם לא שוכחות לענטז.
ההר הגבוה ביותר הוא הר הארזים (Cedars) שמתנשא לגובה 3,086 מ' וממנו תוכלו לראות את קפריסין. האתר מארח מידי שנה (עוד משנת 1920) גולשים וחובבי טבע שנהנים מעונה ארוכה של שלג, שלעיתים מתחילה כבר בתחילת נובמבר(!) ונמשכת עד סוף אפריל.
הגונדולה הראשונה נפתחה פה בשנת 1953 ולאחרונה עובר האתר שיפוצים ושדרוגים, אך עדיין אל תצפו לאירופה. כרגע יש בו 3 מעליות, שאחת מהן מובילה כמעט לראש ההר, משם ניתן לרדת באוף פיסט עד למטה. פרט לסקי, ישנם מרחבים מדהימים במיוחד שמתאימים לקרוס קאונטרי סביב העיירה וחיי לילה שנחשבים לטובים. הנה קצת פרירייד לבנוני משובח:
טורקיה: "הכל כלול" לבן
טורקיה הגדולה, שאמנם לא ערבית אך בהחלט מוסלמית, ולאחרונה גם קצת פחות חברה שלנו, מציעה לגולשים 7 אתרי סקי שמפוזרים בשטחה. כיאה למעצמת "הכל כלול", גם באתרי הסקי תמצאו דילים זולים יחסית במלונות של ארבעה וחמישה כוכבים עם מזנון שיכביד עליכם את הגלישה.
מה שכיף בטורקיה זה שביום טוב אפשר לגלוש ולראות באופק את הים(!). אתרי הסקי עצמם אינם מצוינים, אך טובים בהחלט ועד לפני שנה הייתם יכולים גם למצוא שירותי הלי-סקי, שפעילותו הופסקה בשל המצב הביטחוני.
במרחק הפלגה קצר מאיסטנבול לעיר העות'מאנית היפה בורסה ומשם בנסיעה רומנטית בת שעתיים, מגיעים לאתר הסקי שוקק חיים שנקרא Uludag. את כל עשירי איסטנבול תמצאו שם, יחד עם משפחות מסעודיה, דובאי, קטאר והודו, שנהנים מאתר טוב למתחילים עם 20 ק"מ של מסלולים וממלונות ספא ברמת חמישה כוכבים. הפלוסים שאחרי הגלישה הם שוק מקומי אותנטי וקציצות קבב טורקיות.
האתר הגבוה ביותר בטורקיה
Palandoken שמתנשא לגובה של 3,125, נמצא באחד מהאזורים היותר מרוחקים של טורקיה, במזרח המדינה, קרוב לגבול עם ארמניה וההגעה לשם היא יותר בסגנון של מסע תרמילאים מאשר חופשת סקי.
מה שבהחלט נשמע כמו חוויה מרתקת, שמשלבת סקי. טיילנים שהיו שם מספרים על מרחבי סקי מבודדים שמזכירים את סיביר ופרט לשלט פרסומת קטן בעיירה הצמודה Erzurum, אין שום אזכור שמראה שמדובר באתר סקי.
ובכל זאת מדובר באתר הגבוה ביותר בטורקיה עם המסלולים הארוכים והתלולים שיש. עונת הסקי מתחילה שם כבר מאוקטובר ונמשכת עד מאי והקהל שמגיע לאתר הוא טורקי, רוסי, אוקראיני ואיראני. ישנם 22 מסלולים וחוץ מהם – הכל פאודר צחיח ולא מאויש. מומלץ להגיע לשם עם ערכת עזרה ראשונה, כי התשתית מינימאלית ואל תבנו על חיי לילה. הנה האתר להתרשמותכם.
דובאי: אתר סקי בלב המדבר
בדובאי, מה שלא נתן הטבע, נתן הכסף מבארות הנפט וכמה יזמים עם גחמות מוטרפות בהחלט,
שהחליטו להעיר את המדבר משמימותו ולבנות בו אתר סקי מלאכותי.
וכשבונים בדובאי - אז בונים, בלי להתקמצן. 22 קמ"ר תחת קורת גג אחת ובצמוד לקניון מהגדולים בעולם Mall of the Emirates, שנבנו יחדיו בשנת 2005. האתר מתנשא לגובה של 60 מטרים עם 5 מסלולים של 400 מ' כל אחד מהם, ואזור פריסטייל עם קיקרים, ריילים ובוקסים כמו באתר סקי של ממש.
בסמוך לאתר נבנה פארק שעשועי שלג עם מזחלות, מגלשות קרח, פינגווינים אמיתיים ומסלול מערות קרח. אגב, טיסה מתל אביב לדובאי (דרך עמאן) תעלה לכם פחות מ-600 אירו.
בקיצור, לחובבי הסקי יש עוד סיבה שיהיה פה כבר שלום...
- אין בכתבה זו רצון לעודד הגעה למדינות ערב שאסורה אליהן כניסת ישראלים.
הכותבת הינה עורכת תוכן בחברת SkiDeal