שתף קטע נבחר
 

לאחר 22 שנה: חקלאים יפוצו ב-50 מיליון

המדינה תפצה 3,000 מגדלי פירות בשל עיכוב של שנים רבות בתשלום נזקי אסון הטבע של חורף 1991-1992. מנכ"ל ארגון מגדלי הפירות: "חלק מהמגדלים כבר אינם בחיים והפיצוי יגיע ליורשיהם"

3,000 מגדלי פירות יקבלו מהמדינה סכום של 50 מיליון שקל כהפרשי הצמדה, בשל עיכוב של שנים רבות בתשלום פיצויים על נזקי אסון טבע שאירע לפני כ-22 שנה. כך נקבע בהסכם פשרה שהושג בשבוע שעבר מול האוצר בתום הליך משפטי ממושך. הכסף כבר הועבר לארגון, שעתיד לחלק אותו בין המגדלים.

 

 

מדובר בתביעה שהגיש ארגון מגדלי הפירות המתייחסת לתשלומים על אסון הטבע שגרם לנזקים כבדים לחקלאות בחורף 1991-1992. המגדלים קיבלו פיצוי של כ-180 מיליון שקל בשל היבולים הרבים שירדו לטמיון, אולם הסכום ניתן להם לאחר שנים רבות, כשהוא אינו צמוד למדד המחירים.

 

ארגון מגדלי הפירות סרב להשלים עם ה"תספורת" והגיש תביעה באמצעות עו"ד שאול פלס לקבלת הפרשי ריבית והצמדה. התביעה נידונה במספר ערכאות והגיעה עד לבית המשפט העליון, שקבע ביוני 2011 שהמגדלים זכאים לפיצוי. הארגון החל לדון עם משרד האוצר על גובה הפיצוי, אך ההליך נמשך אף הוא זמן רב.


 (צילום: יעל שביט) (צילום: יעל שביט)
(צילום: יעל שביט)

 

בשבוע שעבר הושג סוף כל סוף הסכם הפשרה והכסף הועבר לארגון ביום חמישי האחרון. מדובר בסכום של כ-165 אלף שקל בממוצע לחקלאי, אולם ארגון מגדלי הפירות עתיד לחלק את הכסף לחקלאים בהתאם למידת הנזקים שנגרמו להם. הארגון יחלק את הכסף לחקלאים באופן וישיר ולא באמצעות הקרן לביטוח נזקי טבע בחקלאות.

 

מנכ"ל ארגון מגדלי הפירות, איציק כהן, מסר כי חלק מהמגדלים כבר אינם בחיים והפיצוי יגיע ליורשיהם. "חלק מהמגדלים שנפגעו כבר אנשים מבוגרים ואנו רוצים שהם יקבלו את הפיצוי בימי חייהם", אמר. "אלמלא המאבק הנחוש של הארגון, הם לא היו זוכים לראות את הפיצוי המגיע להם".

 

חקלאי בן 76: "זה פשוט זלזול"

בארגון מציינים כי תשלום הפרשי ההצמדה למגדלים יימשך מספר חודשים בשל הצורך לאתר את המגדלים ולקבוע את החלק היחסי שמגיע לכל אחד מהם. הארגון קרא למגדלים להתאזר בסבלנות עד להשלמת תהליכי הבדיקה והעברת הכספים.

 

אחד מהחקלאים שממתינים לפיצוי מזה שנים ארוכות הוא זבולון כהן בן ה-76, המתגורר ברמות נפתלי ומגדל אגסים, תפוחים וענביי יין. "זה מאוד מתסכל ומכעיס שעיכבו את העברת הכספים, מכיוון שמדובר באסון טבע והמדינה צריכה לכסות את הנזקים בזמן", סיפר ל-ynet. "לצערי, יש כאלה שנפטרו בינתיים".

 

זבולון סיפר כי הסופה הקשה גרמה בזמנו להצפות של המטעים וכתוצאה - לריקבון של השורשים. "הכמויות האדירות של המים גרמו לנזקים רציניים", סיפר. "עיקר הנזק היה באותה השנה מכיוון שחלק ניכר מהמטעים נפגע ולא התעורר באביב. בנוסף היה גם נזק עתידי מכיוון היה צריך לעקור חלק מהמטעים ולמי שלא היה כסף לשתול מחדש על חשבונו, סבל פעמיים - מהנזק הישיר ומכך שנשאר עם יחידה קטנה יותר, דבר שפגע בהכנסות בטווח הרחוק".

 

 (צילום: רפאל אליה) (צילום: רפאל אליה)
(צילום: רפאל אליה)

 

זבולון עובד כחקלאי כבר כ-50 שנה, במקביל לעיסוקו כמדריך לגידול מטעים מטעם מחלקת ההתיישבות. הסכום שהוא עתיד לקבל, יעזור לו מאוד לדבריו, בשל הפגיעה שחלה ברווחיות של גידול אגסים. "ההכנסות ירדו בצורה מאוד רצינית וכל כסף יגיע – יעזור", אמר. "בינתיים אנחנו עדיין ממתינים לכסף, עוד לא קיבלנו כלום", אמר.

 

נזקי הסופה האחרונה

ומה באשר לנזקים שגרמה הסופה האחרונה שהתחוללה בחודש דצמבר? בקרן לביטוח נזקי טבע בחקלאות, קנט, מעריכים את היקף הנזקים לחקלאות בכ-100 מליון שקל נכון לעכשיו, אולם ההיקף הסופי של הנזק יקבע רק בחודשים הקרובים, לאחר שניתן יהיה לאמוד את הפגיעה המתמשכת בגידולים ואובדן היבולים.

 

על פי נתוני הקרן, עד כה התקבלו כ-3,400 תביעות על נזקים מחקלאים מכל הארץ בעקבות הסופה. כ-2,000 תביעות הוגשו על ידי מגדלי ירקות, בעיקר תפוחי אדמה, שם הנזק הראשוני מוערך בכ-25 מיליון שקל. בנוסף חלו פגיעות משמעותיות בפרי הדר בשל הברד והרוחות העזות, פגיעות קשות בבננות ובדגי אמנון כתוצאה מהטמפרטורות הנמוכות, קריסה של חממות ולולים כתוצאה מהשלג והברד ופגיעה בצמחי נוי בשטחים פתוחים.

 

מנכ"ל ארגון המגדלים איציק כהן, ציין כי הסופה האחרונה גרמה נזקים כבדים לתשתיות, לצד פגיעה בגידולים רגישים כמו בננות, אבוקדו ופסיפלורה כתוצאה מהקרה שאירעה לאחריה. "הפיצוי של 50 מיליון שקל עבור הסופה שעברה, הצטבר בגלל הפיגור בתשלום הפיצויים", אמר. "אני מקווה שהמדינה למדה לקח ושלא נמתין שוב 20 שנה. לחקלאים מגיע פיצוי- אז יש לתת להם ולגמור את הסיפור".

 

זבולון לעומת זאת, מעיד אמנם כי הוא סבל פחות מהסופה האחרונה, אבל אינו מביע אופטימיות באשר לתשלום הפיצויים לחקלאים שסבלו ממנה. "אני מקווה שהמדינה למדה לקח ותפצה במהירות את מי שנפגע השנה, אך לדעתי שוב תהיה סחבת גדולה", אמר. "בינתיים, לא מדברים אפילו על הפיצוי".

 

הקרן לביטוח נזקי טבע בחקלאות כבר החלה לשלם למגדלים עבור נזקי הסערה האחרונה. בקרן מעריכים, כי ההליך יסתיים בתום חודשים ספורים בהתאם להערכת הנזקים והתקדמות הגידול.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביהו שפירא
יפוצו - אבל אחרי 22 שנה
צילום: אביהו שפירא
מומלצים