לא להיסחף לאופנות: מעצבי הפנים ממליצים
רגע אחרי טירוף הניקיונות של פסח ולקראת בוא האביב, שוחחנו עם מעצבי פנים ואדריכלים וביקשנו מהם טיפים לעיצוב הבית לקראת העונה החדשה. מה הם ממליצים? בעיקר לשמור על האיזון ועל הקומפוזיציה, להתייחס לאופי של דיירי הבית ולהיצמד לצרכים היומיומיים של המשפחה - ולא לצרכי האירוח
חג הפסח בעיצומו, ויחד איתו הגיעה גם עונת האביב. אחרי טירוף הניקיונות שאחז בנו לקראת הסדר, החלטנו לשוחח עם מעצבי פנים ואדריכלים כדי לדלות כמה טיפים לעיצוב ושדרוג הבית כשהכל כבר נקי ומצוחצח. אז אם בא לכם מתיחת פנים לקראת העונות החמות - אתם מוזמנים לקרוא.
עוד על עיצוב הבית בערוץ הנדל"ן של ynet:
- לא רק דירה: הצצה למועדון דיירים מעוצב
- מחפשים דירה: פורים הגיע עד הבית
- יש רומנטיקה בבית: עיצוב מיוחד לוולנטיין
- ט"ו בשבט הגיע - זמן לעצב את הבית שלכם
"חשוב לתכנן את הבית בהתאם לסגנון החיים של יושביו", אומרת אדריכלית סיסי זיו, "להבין מיהן הנפשות הפועלות, ובהתאם להוביל את העיצוב למקומות הנכונים, ולנסות להימנע מסחף לאופנות משתנות". לדברי זיו, יש לבחור בחומרים נכונים, איכותיים והרמוניים. "אפשר לשנות את הבית ללא צורך בהחלפת הבסיס העיקרי, אלא במעט שינויים וסטיילינג נכון", היא מסבירה.
המעצב יפרח בן צבי מוסיף כי כדאי להיצמד לצרכים היומיומיים של המשפחה ולא לצרכי האירוח. "העיצוב חייב להיות נגזרת של השימוש שלכם", הוא מסביר, "למשל, אם הסלון משמש אתכם לצפייה בטלוויזיה, חשוב שספת הישיבה תהיה נינוחה ביותר ובזווית מתאימה לצפייה. אם אתם נוהגים לאכול בסלון, חשוב שהשולחן הסלוני יהיה עשוי מחומרים 'גסים' ולא רגישים, כך שבמידה והשולחן יקבל שריטה או מכה - לא יכאב הלב".
אדריכל אלדד מיטלמן יותר ספציפי. "אחד האלמנטים שמוביל אותנו בתכנון דירה הוא קיר הטלוויזיה", הוא קובע. "הטכנולוגיה הפכה את המסך לסוג של תמונה על הקיר. כשאני מתכנן סלון, אני מתחיל ממיקום המסך והישיבה הכי פונקציונלית מולו, ומשלב במגוון פרויקטים מסכים בתוך זכוכיות ותמונות, יחד עם אלמנטים כמו קמין. כלי נוסף שפותח עוד אפשרויות הוא תליית מסך על עמוד נירוסטה שימוקם באמצע החלל. ניתן לסובב אותו גם לכיוון פינת האוכל, המטבח, החצר או המרפסת.
גם אדריכלית דנה כהן-וישקין מתייחסת למערכות הטכניות בבית. "ריבוי המערכות הטכניות והאביזרים השונים, הופך את חללי המגורים בעשורים האחרונים ליותר ויותר עמוסים. כדי לייצר חלל הרמוני, יש צורך להסתיר חלק גדול מהאלמנטים, ואת האחרים יש לתכנן באופן שישתלבו באדריכלות ויתמכו בה. השאיפה היא להגיע לאיזון הנכון שבין הנוכח לנסתר, כש'האין' דורש תכנון לא פחות מ'היש'", היא אומרת.
לדבריה, "ניקיון החלל מושג, בין היתר, באמצעות תכנון ארגזי תריס נסתרים, פרופילי חלונות הנטמעים בגוון הקירות, דלתות נסתרות, תעלות מיזוג בתוך הקירות והתקרות, שילוב מקומות אחסון כחלק מהאדריכלות, וכן באמצעות שימוש בגופי תאורה שקועים, ברמקולים נסתרים ובמכשירי חשמל אינטגרליים. כל אלה מפנים את הבמה לאלמנטים כמו ריהוט free standing, גופי תאורה דקורטיביים, טקסטיל ואביזרים שונים המהווים חלק מהותי מעיצוב החלל".
הסוד הוא בקומפוזיציה
אדריכלית מיכל שיין סבורה שבעיצוב פנים, הסוד הוא בקומפוזיציה - בשילוב בין הפרטים השונים ובהרמוניה הנוצרת ביניהם. "האמירה האישית והייחודית תיווצר במקומות בהם אנחנו מעיזים להשתמש במה שאינו צפוי ואינו מובן מאליו", היא אומרת, "מבחינתי כמעצבת זו החגיגה האמיתית - להפתיע בצבע שונה, בחומר מיוחד ובטקסטורה לא שגרתית, שיחד עם שאר האלמנטים מרכיבים חלל אלגנטי ועשיר".
כמו בעולם האופנה, מסבירה שיין, לא די בלבישת אופנה עלית: "הסוד הוא השילוב הנכון והאופן בו מתחברים סך כל החלקים בשילוב בין הצבעים והחומרים, וכמובן באבזור ובפרטים הקטנים", היא אומרת, "מותר ורצוי לחבר בין חומרים חמים וקרים, קשים ורכים, בהירים וכהים. המתח בין הקצוות הללו יוצר עניין, דרמה וחלל מפתיע - שאי אפשר להתעלם ממנו".
גם מעצבת הפנים צביה קזיוף משתפת שהסוד שלה לפרויקטים מוצלחים הוא ביצירת הרמוניה בין כל האלמנטים בחלל. "אחת התופעות השכיחות בעיצוב הבית היא חשיפת עמוד במהלך שיפוץ", אומרת קזיוף, "ניתן לשלבו בספרייה, להלבישו בחומרי גמר מעניינים, ולהפוך אותו לנקודת האחיזה שלנו לגובה מרשים יותר".
בנוסף לקווי הגובה, יש בחלל גם קווי רוחב רבים. לדברי קזיוף, הדוגמא הטובה ביותר להמחשת ההשפעה שלהם היא במטבח. "ארונות הבילד אין מעבירים את תחושת הגובה, והאי העשיר והארוך מטפל בתחושת הרוחב", היא מסבירה. "השילוב הנכון בין קווי הגובה והרוחב חשוב במיוחד לאור הקרבה ביניהם. חשיבות גדולה קיימת גם בשילוב נכון בין חומרי הגמר. לדוגמא, שילוב בין פרקט המשדר חום, לבין מטבח בקווים מינימליסטיים ובצבע בהיר המשדר קור - יוצרים יחד איזון והרמוניה".
ואם כבר מדברים על קווים מינימליסטיים, לדברי מעצב הפנים אמיר שלח, כדי לקבל תחושה נקייה בחלל כדאי להשתמש בהנמכות גבס - הן באזור המגורים והן בחדרי השינה. "הנמכת גבס מינימלית של עד 12 ס"מ מאפשרת להתקין בתוכה ולהעלים את רוב מערכות התאורה, האודיו והאבטחה, לצד יצירת ניתוק מהקיר ושילוב של תאורה נסתרת, וכן הסתרת מסילות הווילון בחלונות הבית", הוא אומר. "בסיום העבודה, מתקבלת תקרה בעלת מראה אחיד ונקי".
הכל תלוי באיזון
אדריכלית גלית אבינועם אומרת שיש צורך באיזון כשמדובר בעיצוב הבית. "בכל פרויקט שאני מבצעת אני שואלת 3 שאלות: מי גר בחלל? מה האופי של הדיירים? איך החלל שעוטף אותם יכול לעזור להם להיות מאושרים יותר?", היא מספרת. לדבריה, ההגדרה "איזון" משתנה מאדם לאדם וההמלצה שלה היא להתאים בין אופי האדם לחלל.
"לאדם רגוע יהיה נכון חלל שקט ונקי - ולהיפך", אומרת אבינועם, "יחד עם זאת, לילד היפר-אקטיבי, למשל, יתאים חלל שקט שדווקא ישקיט את האנרגיה האקטיבית. ואילו לילדה שקטה ומופנמת יתאים חלל אנרגטי שיעיר אותה, תכנון גיאומטרי פעיל, צבעוניות חזקה וגיוון של טקסטורות. כשיש בעיות ספציפיות - תפקיד החלל הוא לרפא על ידי בחירה נכונה של תכנון גיאומטרי, סקאלת גוונים, טקסטורות וכו'".
אדריכל רונן לנדס מסטודיו בראשי-לנדס מדגיש שהדבר הראשון ששמים לב אליו כשנכנסים לחלל הוא עד כמה החלל מואר או חשוך. "האנרגיה שהחלל משדר נובעת מסיבה זו", הוא אומר, "מקום מואר ישדר אנרגיה טובה וייתן תחושה של מקום מרווח ונעים. תמיד נשתדל להשאיר את מרפסת השמש - גם אם זה אומר לוותר על תוספת של מטרים בדירה. נכון שאור טבעי מביא קרינה וחום, אך יש פתרונות ויסות כמו תריסים וזיגוג כפול, וילונות וצמחייה. ככל שניצול האור הטבעי חכם יותר, כך האנרגיות בבית טובות יותר וצריכת החשמל תקטן".
המעצבת דנה לייטרסדורף מסטודיו לייטרסדורף דיזיין מוסיפה שיש לשים דגש על נושא הצבעוניות בבית. "היום כבר אין פחד במשחק בצבעים", היא אומרת, "כדאי ליצור תחושה אקלקטית ולא להיצמד לגוון אחד או למשחק בבהירות בין בהיר יותר או כהה יותר". לגבי תאורה, מוסיפה לייטרסדורף, יש עדיפות לתאורת LED, שעד לא מזמן הייתה מזוהה בעיקר עם חללים ציבוריים. "כיום תאורת LED מגיעה לדרגת גוון נעימה לעין המקנה תחושת חמימות וביתיות, כמו גם חיסכון בחשמל", היא אומרת.
גם המעצבת דליה קליגר ואדריכלית שירלי דן מחברת אבן קיסר שמות דגש על שימוש בצבע ואף ממליצות לשלב בין חומרים מנוגדים. "כמעט הכל הולך עם הכל", הן אומרות, "למשל שימוש במגוון רחב של צבעים משולבים יחד בחלל הבית, שימוש בעץ גולמי לצד מתכת על רהיט מטבח מודרני, פריט מודרני משולב בבית בסגנון רטרו או להיפך". השתיים אף מתייחסות להשפעה של המגמה הירוקה. "כיום יש שימוש בחומרי גלם במראה טבעי וחומרים גולמיים כמו עץ חשוף, בטון ומתכות - טרנד שגם חולק כבוד לטבע".