שתף קטע נבחר

 

פקידת סעד: "הסבתא אתיופית פרימיטיבית"

בני משפחתה של תינוקת ממוצא אתיופי נדהמו מחוות דעתה החשוכה של פקידת סעד, שטענה שהם "חמולה". שר הרווחה הורה על בירור המקרה

בלי בושה: משרד הרווחה פתח בבדיקה בעקבות אמירות קשות וגזעניות של פקידת סעד, שנדרשה באחרונה לתת את חוות דעתה על משפחה ממוצא אתיופי שאחת מבנותיה, תינוקת בת שבועות ספורים, הוצאה מחזקת אמה בגלל מצבה הנפשי של האם לאחר הלידה. התינוקת הועברה למרכז חירום של משרד הרווחה, אך במקביל במשרד לא עברו בשתיקה על אמירותיה של פקידת הסעד, שכינתה את המשפחה "חמולה".

 

גזענות כלפי העדה האתיופית - דיווחים אחרונים ב-ynet:

פאנל גזענות: "יש זלזול בתרבות האתיופית"

העליון: הילד האתיופי יישאר במשפחת אומנה

יוצאי אתיופיה: 'שמים הפרדה בין שחור ללבן'

חשיפה: נאסר על הח"כית יוצאת אתיופיה לתרום דם

עצורים ופצועים במחאת דיור של עולי אתיופיה

 

בני משפחתה של התינוקת ביקשו להעבירה להשגחתם, אך פקידת הסעד יצאה נגד הבקשה, בטענה שהסבתא היא "פרימיטיבית". בני המשפחה ועורך הדין מעמותת טבקה שמלווה אותם נדהמו מדבריה של הפקידה, שהצדיקה את הכינוי המביש בכך שהסבתא לכאורה נוהגת לרחוץ את התינוקת במים קרים.

 

אמירותיה של פקידת הסעד הובאו לידיעתם של שר הרווחה מאיר כהן ומנכ"ל המשרד, יוסי סילמן, על ידי חברת הכנסת פנינה תמנו שטה (יש עתיד), והשניים החליטו לפתוח בבירור התנהלותה של הפקידה. "אני נותרתי מזועזע", אמר ל-ynet מנכ"ל המשרד יוסי סילמן. "אלו התבטאויות שמזכירות תקופות חשוכות ואנחנו רואים אותן בצורה חמורה ביותר", ציין.

 

ביום רביעי תתכנס ועדה שתחליט על גורלה של התינוקת, וביום חמישי יגישו הגורמים המקצועיים במשרד למנכ"ל סילמן ולשר כהן את המלצותיהם באשר לצעדים האישיים נגד פקידת הסעד. בנוסף, בעקבות התבטאויותיה הקשות יופץ בקרב העובדים הסוציאליים במשרד הרווחה חוזר מיוחד שיבהיר כי יש לנהוג במשנה רגישות בסוגיות של פערים תרבותיים.

 

באחרונה נחשפו ב-ynet שני מקרים הקשורים לעדה האתיופית ושעוררו מחדש את הדיון הציבורי בגזענות שחווים בני העדה בישראל. התחושה שהגזענות עוד קיימת ומכתיבה התנהלויות רבות במדינה, גם ובעיקר במוסדותיה, עלתה ביתר שאת לאחר שבית המשפט העליון החליט להשאיר את "ילד המריבה" בחזקת משפחת האומנה שאימצה אותו. ההחלטה התקבלה זמן קצר לאחר שנאסר על חברת הכנסת תמנו שטה לתרום דם בכנסת.

 

בני משפחתו של "ילד המריבה" הבהירו שבכוונתם לעתור לבית המשפט העליון ולדרוש דיון בהרכב מורחב יותר. עורכי הדין עמיקם הדר וחדווה שפירא, שמייצגים את משפחתו הביולוגית של הפעוט, אמרו: "אנחנו מכבדים את פסק הדין בהרכב המורחב. מאוד הופתענו שבית המשפט העליון הפך את פסק הדין של בית המשפט העליון עצמו. אנחנו נמשיך במאבק המשפטי בעניין עד תום".

 

כמעט 18 שנה אחרי פרשת השמדת מנות הדם של יוצאי העדה שעוררה סערה גדולה במדינה,

נחשף בדצמבר ב-ynet כי ח"כ פנינה תמנו שטה לא הורשתה לתרום דם בכנסת. נשיא המדינה שמעון פרס הביע שאט נפש מהמקרה וציין כי "אסור שיהיה הבדל בין דם לדם במדינת ישראל, כל אזרחי ישראל שווים". הנשיא קרא לבחון מחדש את הנהלים הקיימים ולחדד אותם כך שתימנע פגיעה מיותרת מציבור שלם המבקש להציל חיים ולתרום דם, אך דובר מד"א זכי הלר העביר את הסוגיה לפתחו של משרד הבריאות.

 

"שירותי הדם של מד"א ובנקי הדם של בתי החולים פועלים בהתאם להנחיות משרד הבריאות ובכפוף להן. ההנחיות של המשרד כוללות את נוסח השאלון שעליו נדרש התורם להשיב טרם תרומת הדם. הנהלים נקבעים על ידי ועדות מומחים מקצועיות של משרד הבריאות, ולמד"א אין כל סמכות לשנות הנחיות אלה", מסר אז הלר. חברתה של ח"כ תמנו שטה לסיעת יש עתיד, שרת הבריאות יעל גרמן, הבטיחה לפעול לפתרון הסוגיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים