שתף קטע נבחר

 

ריצה: 5 דברים שאסור לעשות לפני מירוץ

לאכול מאכלים שאתם לא מכירים, לקחת תוספים ממריצים ולהתחיל ליטול תוספים חדשים בדיוק יום לפני התחרות. דיאטנית מסבירה מה לא כדאי לעשות לפני תחרות חשובה - במיוחד אם אתם רוצים להשיג תוצאה טובה

כולם רוצים לרוץ, לרכוב על אופניים, לשחות ועוד ענפי תחרות שונים - כולם רוצים להתחרות. כל מתחרה מגיע עם שאיפות ומטרות- בין אם המטרה היא לסיים בכבוד את המקצה או לשפר זמנים ותוצאה - כולם רוצים לנצח.

 

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד   

 

כל הדרכים לנצח

רוצים לרוץ מרתון? התזונה שתתן לכם דלק

מתכוננים למרתון? 10 צעדים שייקחו אתכם לשם

בדרך לחדר הכושר? התוספים שייתנו יותר אנרגיה

 

הרצון והמוטיווציה להפגין ביצוע מיטבי ביום התחרות מניע מתחרים להתנסויות חדשות בתחום של תוספים חיצוניים וגאג'דטים פופלרים, לעיתים בסמוך מאוד ליום התחרות עד לכדי בוקר התחרות עצמה.

 

התנסות חדשה, בעיקר בתחום האוכל ותוספי התזונה, לקראת התחרות עלולה לא רק שלא לתרום לביצועים אלא אף לפגוע ולהזיק בשיפור היכולת והתוצאה.

 

מה הדברים בהם לא כדאי שתתנסו לראשונה בסמוך ליום התחרות?

 

1. תוספי תזונה

תוספי תזונה כגון מולטי ויטמין, ויטמין D ,אומגה 3, אנטיאוקסידנטים ועוד ידועים בחשיבותם לחיזוק הבריאות, מערכת החיסון ומסת השריר. בעיקר הדבר חיוני בתקופות של עומסי אימונים כבדים, כאשר מוטל על הגוף סטרס רב.

 

יחד עם זאת, התנסות ראשונית של נטילת התוסף בסמוך ליום התחרות, לא תביא לתוצאות מיידיות ואף עלולה לגרום לתופעות לוואי כגון: בעיות עיכול, עצירות, נפיחות, בחילות, גזים ועוד. נטילת כל תוסף יש לשקול באופן נפרד על פי בדיקות דם ובהתייעצות עם איש מקצוע - רופא או דיאטן ספורט.

 

2. אכילה בזמן המאמץ

בפעילות גופנית ממושכת ומאומצת חשיבות רבה לאכילה תוך כדי אימון, על מנת לשמר על מאגרי האנרגיה ולחוש פחות עייפות לאורך זמן. עם זאת האכילה בזמן האימון לעיתים אינה פשוטה ויכולה לגרום לתופעות לוואי רבות.

 

פעילות גופנית אינטנסיבית גורמת לכיווץ מוגבר וחוזר של שרירי הבטן, מופעל לחץ מכני על מערכת העיכול, כמו גם ישנה הגברה של תהליכים מטבוליים. אכילה בתנאים אלה, ביחוד בהתנסויות ראשונות, עלולה להשאיר את הספורטאי סובל מתופעות רבות במערכת העיכול: החל מאי נוחות וכאבי בטן ועד לשלשולים והקאות.

 

תלוי כמובן בגורמים רבים כגון ענף הספורט, עצימות המאמץ ועוד. יחד עם זאת ניסיון מקדים והתנסות חוזרת ונשנית של אכילה בזמן אימונים בהחלט יכול למנוע או למזער את התופעות.

 

עם הניסיון כל מתאמן יכול ללמוד על עצמו מה סוג המזון המתאים לו בזמן הפעילות: ג'לים, תמרים, חטיפים או משקאות איזוטונים. מה התדירות והכמות האופטימלים עבורו.

 

מסיבות אלה, כדאי לבדוק היטב למה "שולחים יד" בזמן התחרות. גם אם אלה ג'לים, משקאות המחולקים חינם בתחנות השתיה, ההשלכות של התנסות במוצרים חדשים, אפילו של אותם מוצרים, אך חברות שונות, עלולה להיות הרסנית להמשך התחרות.

 

לא כדאי להתחיל לקחת תוספים חדשים לפני התחרות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לא כדאי להתחיל לקחת תוספים חדשים לפני התחרות(צילום: shutterstock)

 

3. תוספים ארגוגנים (תוספים משפרי הישגים)

תוספים רבים מציפים את השוק ומאפשרים לספורטאים לשפר את ביצועיהם. חלקם נחקרו יותר ויעילותם גבוהה (קריאטין, , BCAA,HMB), אחרים נחקרו פחות ויעילותם עדיין מוטלת בספק (בטא אלנין, ארגנין).

 

אין דרך טובה יותר לדעת מה תהיה השפעת התוסף על גופכם אלא להתנסות בו מראש, בתקופת האימונים, טרם מגיעים ל"יום הגדול". פרט לאפקטיביות התוסף יש להתחשב גם באפשרות של תופעות לוואי כתוצאה משימוש בהם.

 

כל תופעת לוואי גם אם נפוצה ואין מזיקה - עלולה לטרפד את תוכניות המירוץ/ התחרות.

 

כך למשל, שימוש בבטא אלנין הידוע ביכולותו לעכב עייפות ולשמור על יכולת השריר לבצע עבודה לאורך זמן רב יותר, עלול להתאפיין בתופעת לוואי של עקצוצים בכל הגוף.

 

ועוד דוגמה: קריאטין - תוסף הנפוץ בקרב מתאמני כח מתפרץ/ אימונים אנארובים ומוכח ביכולותו לסייע בבניית מסת שריר. יחד עם זאת, ייתכנו תופעות לוואי כגון התייבשות, כיווצי שריר, ירידה בגנישות ועוד.

 

4. תוספים ממריצים

משקאות האנרגיה/ משקאות קפה/ כדורי קפאין- סביב התוספים הממריצים מתנהל פרויקט שיווקי כמעט בכל תחרות/ מירוץ רב משתתפים. דוכנים במתחם האירוע מציעים משקאות קפה, כדורי קפאין ומשקאות אנרגיה רגע לפני הזינוק, עם הבטחה שאלה יעוררו אתכם ויחוללו ניסים בגופכם.

 

קונצנזוס מוחלט חל על איסור התנסות ראשונה במשקאות אלה ביום התחרות! קפאין אמנם ידוע כחומר ממריץ ודוחה עייפות, אך אם אינכם רגילים לקפה שחור על הבוקר או שלא התניסתם בכדורי קפאין בתקופת האימונים, יש לקחת בחשבון כי ייתכנו תופעות לוואי כגון: השתנה מרובה, התכווצויות, דופק גבוה, לקצב לב מוגבר ועוד. הישארו בהרגלים שלכם מתקופת האימונים ולכו על בטוח!

 

5. מאכלים חדשים

תחרויות שונות, כגון מירוצי מרתון או טריאתלון הופכים להפנינג מפואר, מלא התרגשות וציפיה. כחלק מכך ארוחות ההכנה לתחרות הופכות לעניין חברתי ומשפחתי: "ארוחות פסטה" מסורתיות במסעדות, ארוחות קבוצתיות רחבות כיד המלך.

 

הדבר מבורך ומקובל, אך חשוב לא פחות שזו תהיה ארוחה מתאימה ואוכל בו התנסיתם בריצות ארוכות קודמות. כאשר מדובר על תחרות בחו"ל, המצב מורכב מעט יותר. מסעדות מציעות מנות מגוונות ושונות מהאוכל הביתי המוכר.

 

כדאי מאוד להתאפק עד לקו הגמר טרם התנסויות במנות מיוחדות וחדשות. ואילו לארוחות טרם התחרות להתארגן עם אוכל מהבית, קניות של מוצרי בסיס בסופר מקומי או במנות במסעדה שמוכרות לכם.

 

הכותבת היא דיאטנית קליניות ספורט, צוות תזונת הספורט בהנהלת יעל דרור במרכז רפואי "מדיקס"

 

   


לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הדרך לניצחון רצופה כוונות טובה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים