בנט יוזם: הבוס יוכל לשלוח אתכם לרופא שלו
נציגי משרד הכלכלה הציגו בוועדת העבודה שינוי בתקנות לטובת המעסיקים: יוכלו להפנות עובדים חולים לבדיקה חוזרת של רופא מטעמם. במקביל אושרה בוועדה לקריאה ראשונה הצעת חוק ששמה סוף לשימוש במונח "מעביד"
משרד הכלכלה לטובת המעסיקים: נציגי המשרד הציגו היום (ב') בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת, יוזמה חדשה, שנועדה למעשה לאפשר למעסיקים לפקח מקרוב על ימי מחלה שנוטלים העובדים ולהפנות אותם לבדיקות מטעמם.
- לכתבות נוספות בערוץ קריירה
נציגי המשרד הציגו שינויים בתקנות העוסקות בחופשת מחלה של עובדים. שינויים אלה קובעים כי באישור הרפואי שיגיש עובד לאחר היעדרותו מהעבודה - לא יצוין אבחון המחלה בה לקה. בנוסף מוצע, כי אם יתעורר ספק אצל המעסיק לגבי נכונות תעודת המחלה שהגיש העובד - הוא יוכל להפנות את העובד לבדיקה חוזרת של רופא מטעמו, שיפסוק האם תעודת המחלה תקפה.
בתקנות מצוין כי הבדיקה החוזרת תהיה כפופה לשני תנאים: 1. העובד נתן את הסכמתו לבדיקה החוזרת. 2. הבדיקה החוזרת מתבצעת במהלך תקופת המחלה של העובד, לאחר היום השלישי להיעדרו עקב מחלתו.
עו"ד דבי ספיר-אליעזר מהשלכה המשפטית במשרד הכלכלה אמרה בדיון, כי "מעסיקים רבים מתלוננים על כך שעובדים נוטלים חופשות על חשבון ימי מחלה ורופאים מעניקים תעודות מחלה גם אם המחלה לא מחייבת היעדרות".
ספיר-אליעזר הוסיפה כי "החוק כבר מאפשר בדיקה חוזרת מטעם המעסיק, אולם רק במקרים בהם תעודת המחלה ניתנת על ידי רופאים שאינם מטעם קופות החולים, למשל רופאי ביטוח פרטי". עו"ד סיגל סודאי מאיגוד לשכות המסחר, אמרה כי "ניצול ימי המחלה לצורך חופש מתבצע בעיקר בתקופות בעייתיות כמו החופש הגדול. אנחנו חוששים מפני מדרון חלקלק".
יו"ר הוועדה, ח"כ חיים כץ (הליכוד ביתנו), הסתייג מהשינויים המוצעים. "אם יש רמאויות, צריך לטפל בהן נקודתית, אולם אני חושש שהתקנות מבקשות לפעול בדיוק באותה הדרך בה לטענתכם נוטלים העובדים ימי מחלה: לקחת רופא מטעם, לשלם לו כסף, ולפתע כולם יהפכו להיות בריאים בדיוק כפי שהמעסיק רוצה", אמר.
ח"כ מיקי רוזנטל (העבודה) תקף את נציגי משרד הכלכלה. "אתם יצאתם מדעתכם?", שאל. "אתם הופכים את כל הרופאים לשקרנים ופוגעים בבסיס יחסי העבודה במשק. מה זאת החוצפה הזאת? אנחנו נגנוז את החוק הזה". ח"כ מיכל בירן (העבודה) הוסיפה כי "אני מהמרת שיש יותר מעסיקים שמרמים את העובדים שלהם, ולא להיפך".
גם עו"ד חן שמילו מההסתדרות הרפואית, הביע חשש מפני השיניים הללו בתקנות. "אפשר לטפל ברופא שעושה משהו בניגוד לחוק ולאתיקה, אבל להביא רופא אחר שיתנגש בו? יש לכך משמעויות אתיות ומקצועיות קשות", אמר. בתום הדיון ציין היו"ר כץ כי מדובר בנושא מורכב וכי יש להעמיק בו בטרם יתקיימו דיונים נוספים בנושא.
מההסתדרות החדשה נמסר כי הם מתנגדים להצעה. "ההסתדרות הביעה התנגדות להצעה של משרד הכלכלה אשר תאפשר למעסיק להטיל ספק ולבדוק תעודת מחלה של עובד על ידי שליחה לרופא מטעמו. התקנות שמשרד הכלכלה הגיש היום לא נדונו. הצדדים נשלחו להתדיין בסוגיות במטרה להגיע להסכמות"
לא עוד מעביד - אלא מעסיק
בתוך כך, הוועדה אישרה היום לקריאה ראשונה הצעת החוק הקובעת כי לא יעשה יותר שימוש במונח "מעביד" במסגרת חקיקה אלא במונח "מעסיק". את ההצעה יזמו חברי הכנסת נחמן שי (העבודה) ורוברט אילטוב (הליכוד ביתנו).
"זהו מונח אנכרוניסטי שיש לו קונוטציה שלילית לימים חשוכים בהיסטוריה האנושית של אדון ועבד", אמר ח"כ שי. "אין מדובר בעניין סמנטי בלבד. השיח הציבורי ישתנה, ובעקבותיו גם התפיסות והדעות".
נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין, טען כי "המילה מעביד היא מילה בזויה". אולם ח"כ מיכל בירן (עבודה) קבעה, כי "יש לשנות גם את התנהגות המעסיקים, שלעיתים היא כמו אדון כלפי עבד". גם יו"ר הוועדה כץ, ציין כי "בנוסף לשינוי הסמנטי, עוד עבודה רבה לפנינו בשינוי המציאות בשוק העבודה הישראלי".
נציג רשות המסים, צור גינת, הביע את חששו מפני יישום הצעת החוק וטען כי דו"חות הרשות משתמשים במינוח "מעביד" ושינויו עלול ליצור תקלות ועיכובים, עם זאת, כץ הדגיש כי השינוי במונחים ייעשה רק מעתה והלאה ולא רטרואקטיבית.