זהב וחופשת לידה: איראן מעודדת ילודה
הפיקוח היה יעיל מדי, האוכלוסייה הזדקנה והממשלה משנה כיוון. חלוקת אמצעי המניעה הוחלפה בהטבות משפחתיות, אך הצעירים עדיין נרתעים
איראן 2014: קונדומים חינמיים וניתוחי עיקור הוחלפו בדרשות שמהללות משפחות גדולות ודיונים פומביים ששוקלים הטבות כלכליות מפליגות לעידוד הילודה. לאחר שני עשורים של ריסון יעיל של שיעור הלידות, טוענת סוכנות הידיעות AP כי הרפובליקה האיסלאמית מעוניינת כעת ביצירת "בייבי בום" שיפצה על הזדקנות האזרחים. מומחים ששוחחו עם הסוכנות הסבירו עם זאת כי קשה יהיה לעודד את צעירי איראן להביא יותר ילדים לעולם שכולו כלכלה רעועה, סנקציות מערביות ואחוזי אינפלציה מאמירים.
עוד בחדשות:
צילום אחד: האם זיהתה את הבן הנעדר בעיתון
אנגלה מרקל נפצעה בתאונת סקי
שיעור הילודה באיראן הגיע לשיא של 3.6 ילדים למשפחה לאחר המהפכה האיסלאמית ב-1979. בקצב הזה, העריכו אז מומחים, תגיע אוכלוסיית איראן ב-1990 לכ-140 מיליון בני אדם. כדי להתמודד עם הנתונים, הנהיג המנהיג העליון עלי חמינאי פיקוח על הילודה וזה הפך מרכיב במדיניות הממשלתית מאז.
קונדומים בייצור המוני חולקו לתושבים, ושיעור הילודה ירד בהדרגה עד שהתייצב על 1.8 ילדים למשפחה כיום, והאוכלוסייה כולה מונה 77 מיליון בני אדם. כעת הפיקוח מוגדר יעיל מדי, ומומחים מעריכים כי הגידול באוכלוסייה עלול לצנוח לאפס אחוזים ב-20 השנים הקרובות - הערכה שהובילה לבחינה מחודשת של המדיניות ההיסטורית.
"בקצב הזה, נהפוך בקרוב למדינה מבוגרת. מדוע זוגות מעדיפים להביא לעולם ילד אחד בלבד?", תהה חמינאי לאחרונה. "יש ללמוד את הסיבות, אך נראה שהשתרש כאן חיקוי של אורח החיים המערבי".
בתגובה הותאמו דרשות המטיפים לשינוי המדיניות, ומרפאות שערכו ניתוחי עיקור במימון ממשלתי הפכו למרכזי מניעת הפצת איידס, תוך קידום בריאותם של עובדי המפעלים ברחבי המדינה. "ניתוחי העיקור פסקו לחלוטין לפני שמונה חודשים", דיווח אחד הרופאים הבכירים בטהרן. "תקציב הפיקוח על ילודה הוקפא".
ההאטה בגידול קושרה לשיעור הנישאים שירד בהתאם ולעלייה באחוז המתגרשים, אך המצב הכלכלי הוא הגורם העיקרי שמשפיע על תכנון המשפחות. האינפלציה טיפסה ל-36%, האבטלה האמירה ל-12%, וסנקציות המערב - שהוטלו בשל שאיפות הגרעין של איראן - מאיימות למוטט את הכלכלה כולה.
על פי התוכנית הממשלתית, תורחב חופשת הלידה מחצי שנה לתשעה חודשים ותכלול גם חופש של שבועיים לאבות הטריים. דיונים בפרלמנט עסקו גם במתן פוטנציאלי של מטבעות זהב לתינוקות עצמם, אך המהלך עורר כבר ביקורת. "מטבעות זהב לא ישפיעו על שיקולי זוגות צעירים", הסביר מחמד ג'אלאל עבאסי, ראש מחלקת הדמוגרפיה באוניברסיטת טהרן. "סטודנטים רבים מעדיפים להמשיך בלימודיהם ולא להתחתן
בצל הקושי הכלכלי שבו הם נתקלים".
עלי אכבר מאהזון, ראש מחלק הדמוגרפיה והסטטיסטיקה במדינה, הצביע על מגמה שיהיה קשה מאוד להפוך. "תרבות המשפחות במדינה השתנתה ללא קשר ליכולת הפיננסית ולביטחון התעסוקתי. גיל הנישואים הממוצע טיפס מתחילת שנות העשרים לסופן. גם אנשים מבוססים וכאלה שעובדים בעבודה קבועה אינם מעוניינים ביותר משני ילדים".
חוסיין מסודי, אב לשניים בן 43, לא מתעניין בתיאוריות חברתיות ותולה את החלטתו בנושא במציאות הכלכלית המורכבת. "ילדים צריכים קורת גג, חינוך והרבה יותר. כבר כעת אני לא מצליח לגמור את החודש, ואשתי ואני מעדיפים להתמקד בילדינו ולשפר את איכות חייהם".