מבקשי המקלט: "נשבות עד להודעה חדשה"
נציגי מבקשי המקלט כינסו מסיבת עיתונאים בת"א ומחו על מדיניות הממשלה: "ביבי נתניהו רוצה שכל העם יסתכל עלינו כעל פושעים"
150 מבקשי המקלט שפתחו בשביתת רעב במתקן הכליאה סהרונים הבהירו היום (ג') כי בכוונתם להמשיך בשביתה עד שייבדקו בקשותיהם. בהודעתם נמסר עוד כי השביתה החלה כהזדהות עם פעולות המחאה של עמיתיהם ברחבי הארץ כמחאה על מדיניות הממשלה.
במסיבת עיתונאים שכינסו ראשי המחאה בתל אביב, הסבירו נציגיהם כי החלו בהפגנות כיוון ש"ממשלת ישראל משקרת לעם ישראל, שאנחנו לא פליטים, שאנחנו מסתננים ומהגרי עבודה. הממשלה רוצה שהישראלים יפחדו מאיתנו, שלא יתקרבו אלינו ולא יסתכלו עלינו כמו בני אדם. אבל אנחנו רוצים להגיד לעם ישראל - אל תפחדו. אנחנו בני אדם. ברחנו ממלחמות ומעבדות. אנחנו רוצים שתארחו אותנו, שתתנו לנו כבוד". עוד ביקשו לשחרר את הכלואים בבתי הסוהר, לשנות את חוק ההסתננות ולבחון את בקשות המקלט. "החלטנו להמשיך בשביתה עד להודעה חדשה", הכריזו נציגי מבקשי המקלט. ynet העביר בשידור חי את מסיבת העיתונאים.
עוד בחדשות:
זהב וחופשת לידה: איראן מעודדת ילודה
גל הקור העז בארה"ב: 3,500 טיסות בוטלו
נציגי המוחים הבהירו כי הם דורשים דיאלוג עם ממשלת ישראל, וכיוון שהממשלה לא מיישמת לטענתם את האמנה שעליה היא חתומה - דרשו נציגי מבקשי המקלט שהממשלה תסיר את חתימתה מהאמנה הבינלאומית לזכויות פליטים. אחד מנציגי מבקשי המקלט אמר במסיבת העיתונאים כי "אנחנו עובדים עבודות קשות ומקבלים שכר שהוא מינימום. אנחנו חייבים לעשות את ההפגנות ואת השביתות האלה כדי להראות לעם ישראל וכל הפליטים כי יש המון דברים שחסרים לנו. ממשלת ישראל משקרת לעם ישראל שאנחנו לא פליטים ושאנחנו מסתננים ואנחנו מהגרי עבודה. הממשלה רוצה שהישראלים יפחדו מאיתנו ושלא יתקרבו אלינו ושלא יסתכלו עלינו כמו בני אדם. אנחנו רוצים להגיד לעם ישראל – אל תפחדו".
הנציג תקף את ראש הממשלה בנימין נתניהו ואת שר הפנים גדעון סער. לדבריו, "השר סער אומר ש'אנחנו בודקים את בקשתם', אבל זה שקר. אף פליט אפריקאי לא קיבל מעמד של פליט וגם לא בדקו את בקשתו. ביבי נתניהו ממשיך להגיד שאנחנו מסתננים ושאנחנו פושעים, שאנחנו בלתי-חוקיים, בלי שהוא בדק אותנו והוא רוצה שכל העם יסתכל עלינו בצורה כזאת".
נציג אחר של מבקשי המקלט אמר כי "כל כלי התקשורת שואלים אותנו מי מארגנים ומנהיגים את המחאה הזאת. אני רוצה להגיד לכם שאין קבוצה של מנהיגים – כולנו מנהיגים, כולנו מארגנים, כולנו החלטנו ביחד שאנחנו לא ממשיכים לסבול יותר מהמדיניות הזו. אנחנו מאמינים בדמוקרטיה".
האיש הוסיף כי "אנו דורשים מממשלת ישראל היום לדבר איתנו. אנו מבקשים מגדעון סער ובנימין נתניהו לפגוש אותנו, לדון יחד איתנו בגורל שלנו. אנו רוצים דיאלוג עם ממשלת ישראל. עכשיו לקהילה שלנו יש קול ויש נציגות. אנו קוראים לממשלת ישראל לשבת איתנו ולדבר על הפתרונות האפשריים, שאם אנחנו חלק מהבעיה אנחנו חייבים להיות חלק מהפתרון".
אלפים בגינת לוינסקי
יומה השלישי של שביתת מבקשי המקלט מאפריקה הביא עמו הבוקר אלפי מפגינים לגינת לוינסקי בדרום תל אביב. אלו מוחים על מדיניות ההגירה של ממשלת ישראל וקוראים להתערבות בינלאומית בגורלם. במקביל, נמשכת במתקן הכליאה סהרונים שביתת הרעב של כ-130 מבקשי מקלט.
"אנחנו נחושים להמשיך במאבק הזה", סיפר מונגיטה, מבקש מקלט אריתראי בן 27 שהסתנן לישראל לפני כשש שנים. "אנחנו נלחמים על החיים שלנו. לא נעצור עד שהדרישות שלנו לבדיקת בקשות המקלט ולשינוי המדיניות כלפינו באופן כזה שיתייחסו אלינו כמו בני אדם לא יתמלאו".
מבקשי המקלט דנים בהמשך צעדי המחאה ובוחנים אפשרות לצעוד למתקן השהייה חולות או לירושלים. בנוסף, הם שוקלים להחזיר את אשרות השהייה הזמניות שבהן הם מחזיקים ולהמשיך את השביתה הכללית.
אתמול צעדו מבקשי המקלט לשגרירויות שונות בעיר כדי לבקש את עזרתן "מול היד הקשה של ממשלת ישראל", כהגדרתם. כ-5,000 בני אדם מחו מול שגרירות ארצות הברית ברחוב הירקון, והשאר מול שגרירויות רומניה, שבדיה, איטליה, קנדה, אנגליה וצרפת, וכן מול נציבות האו"ם לפליטים.
בחודש ספטמבר פסלו תשעה שופטי בג"ץ את התיקון הקודם לחוק למניעת הסתננות וקבעו כי הוא מפר באופן שאינו מידתי את הזכות לחירות. בעקבות פסק הדין גיבשו משרד ראש הממשלה ומשרדי המשפטים והפנים תיקון חדש לחוק שאושר כבר בכנסת. זה קיצר משלוש שנים לשנה אחת את תקופת הכליאה ללא משפט של מבקשי מקלט המסתננים לישראל, והסדיר את הקמתו של מתקן שהייה - פתוח ביום וסגור בלילה.
בשבועות שחלפו מאז כניסת התיקון החדש לתוקף, הגבירה רשות האוכלוסין וההגירה את פעולות האכיפה נגד כ-53 אלף מבקשי המקלט השוהים בישראל. פקחי מינהל האכיפה והזרים של הרשות עצרו במהלך השבועות האחרונים יותר מ-150 מבקשי מקלט שאותרו ללא אשרות בתוקף. מבקשי מקלט אלו ייכלאו לתקופה של 90 יום במתקן סהרונים ובהמשך יועברו למתקן חולות. במקביל, התריעו ארגוני זכויות אדם ומבקשי מקלט כי הרשות צמצמה את מספר הלשכות ואת שעות קבלת הקהל שבהן ניתן לחדש אשרות.