שתף קטע נבחר

 

"הממונה אכזב אלפי תסריטאים ובמאים"

דיוויד גילה, הממונה על ההגבלים העסקיים, הגיש את המלצותיו לקראת הדיון על הסדרת פעילותה של תלי. לצד הכרה בקיומה של חברת התמלוגים, הוא מבקש לשלול ממנה את ייצוג היוצרים מול גופי השידור. "ברור שמשא ומתן לא ינוהל לעולם. המשדרים יתנערו מחובותיהם", אומר מנכ"ל תלי אבי שמש

מאבקם של במאי ותסריטאי ישראל על המשך קיומה של חברת התמלוגים תלי זוכה היום (ג') למהלומה לקראת הדיון בעניינם בבית הדין להגבלים עסקיים. הממונה על ההגבלים העסקיים ואנשי צוותו הגישו את המלצותיהם לבית המשפט, ולפיהם יש לאשר לתלי קיום תחת הסדר כובל. לכאורה מדובר בהישג, אלא שהיוצרים מאוכזבים מהסייג שמטיל עליהם הממונה דיוויד גילה, כגוף מייצג של היוצרים במשא ומתן על התמלוגים מול גופי השידור השונים.

 

"הממונה שולח כל תסריטאי וכל במאי לנהל באופן פרטני משא ומתן על התמלוגים שלו אל מול הגופים הגדולים והחזקים בעולם השידורים", אומר מנכ"ל תלי, אבי שמש, "ברור לכל הדיוט שמשא ומתן לא ינוהל לעולם, שכן הגופים הללו יעשו מה שעשו חלקם במשך שנים - יתנערו מכל חובה לשלם תמלוגים ו'יחתימו' כל יוצר אצלם על 'טופס ויתור'. זו בדיוק המציאות ששררה לפני שתלי היתה קיימת. זה מה שהיה כאשר גופי שידור החליטו בעבר, שלא לאפשר לתסריטאים ולבמאים לשמור זכויות לתמלוגים. התסריטאים והבמאים תמיד נהדפו מול גופים אלה בבואם לשמור זכויותיהם".

מנכ"ל תלי, אבי שמש (צילום: ורד אדיר) (צילום: ורד אדיר)
מנכ"ל תלי, אבי שמש(צילום: ורד אדיר)

שמש מוסיף: "הממונה בהמלצתו חותר לפטור את גופי השידור, חברות הסלולר והאינטרנט מהחובה לקבל מתלי רישיונות ולשלם תמלוגים בגינם, בעולם שבו היצירות הולכות ומשודרות שוב ושוב כ'מוצר מדף' בכל אתר של כל גוף תקשורת. במקום לסייע ליוצרים להתגבר על כשל שוק - קיבלנו המלצה לעשוק של ציבור שלם בישראל מהזכות המשפטית והמוסרית הבסיסית שניתנה לו בחוק, והכנסת כל שוק המשתמשים לאנדרלמוסיה".

 

על מה ולמה? המאבק על קיומה של תלי:

 

כעמדה עקרונית מקבל הממונה על ההגבלים את המשך קיומה של תלי כגוף המאגד 1,639 תסריטאים ובמאים, וממליץ לאפשר להם "לשתף פעולה במעקב אחרי שימושים הנעשים ביצירותיהם, באכיפת זכויות יוצרים, ובגבייה של סכומי כסף, שלהם היוצרים זכאים בהתאם לרישיונות שהעניקו לשימוש ביצירותיהם". בנוסף ממליץ גילה לאפשר לתלי לייצג את היוצרים בקשר עם בתי עסק בהם מוקרנות יצירות אור-קוליות (מכוני כושר, מקומות בילוי ועוד).

 

הנימוק שגילה מביא להמלצות אלו נוגע בעיקר ליעילותו של תהליך הניטור, הפיקוח והגבייה של התמלוגים. "בהיעדר שיתוף פעולה בהקשרים אלה, העלויות שצפויות להיות מושתות על היוצר הבודד, עלולות למנוע ממנו להגשים את זכויותיו", מסביר הממונה. כזכור, אחרי יותר מ-13 שנות פעילות, ביקשה תלי להסדיר את פעילותה באופן חוקי על מנת שתוכל להמשיך ולייצג את את הבמאים והתסריטאים מול גופי השידור.

התסריטאים והבמאים מפגינים נגד רשת וקשת    (צילום: מוטי קמחי)

התסריטאים והבמאים מפגינים נגד רשת וקשת    (צילום: מוטי קמחי)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

לבקשת תלי מבית הדין, התנגדו שלושה מבין גופי השידור בישראל - זכייניות ערוץ 2, רשת וקשת, וכן חברת הסלולר פרטנר. מהמלצות הממונה ניתן להסיק כי לא הוא השתכנע מגרעין הטענות שכנגד. "בדומה לאקו"ם, שמקשרת בין יוצרים רבים מזה ומשתמשים רבים מזה בכל הנוגע לשימוש ביצירות מוזיקליות, שיתוף הפעולה בהקשרים אלה חוסך עלויות עסקה הן ליוצרים והן לבתי העסק, ויכול לתרום למימוש והגשמת זכויות היוצרים. משכך, הממונה ממליץ לבית הדין לאשר פעילויות אלה, בתנאים שיפחיתו את החששות לפגיעה בתחרות, ומתיאום מחירים הנובעים מחבירתם של כלל הבמאים והתסריטאים".

 

עם זאת, גילה ממליץ על סייג לפעילות תלי הנוגע למניעת משא ומתן משותף בשם היוצרים מול גופי השידור. "החשש כתוצאה מהתאגדות זו הוא שהסדר ניהול זכויות בין החלק הארי של היוצרים בענף, שיכולים היו להתחרות בינם לבין עצמם, מאפשר לגוף הפועל בשמם להפעיל כוח שוק כלפי המשתמשים בשירותים המסופקים על ידי היוצרים", קובע הממונה, "בנוסף, בדיקת הרשות העלתה כי בהקשרים אלה, פעילותה של תלי אינה חוסכת עלויות".

 

חלק זה בהמלצותיו של גילה גורם לדאגה גדולה בקרב היוצרים. "הממונה אכזב ציבור של אלפי תסריטאים ובמאים בישראל. הוא החליט

להגן על תאגידי השידור והתקשורת מול הבמאי והתסריטאי", נכתב בהודעת התגובה של תלי. על פיה, בעוד הממונה מאפשר לנציגיה לנהל משא ומתן מול בתי עסק, הוא מונע מהם לעשות כן מול גופי השידור עצמם. "עמדת הממונה יוצרת אבסורד מערכתי: הממונה 'ממליץ' לא להתיר לתלי לנהל מו"מ עם ענקי התקשורת והשידור בארץ - אך שולח אותה לנהל משא ומתן עם המספרה, המרפאה והרשות המקומית".

 

על פי הממונה, כוח המיקוח המשופר של היוצרים תחת המטריה של תלי אינו עומד בתנאי דיני ההגבלים העסקיים, והוא גם מבטל את הטענה כי הוא מונע פגיעה ביצירה הישראלית כמכלול: "ישנן בדין הישראלי הוראות המטילות על גופי השידור חובה לממן ולשדר הפקות מקור ישראליות, והוראות המבטיחות את המשך הביקוש להפקות מקומיות. לגישת הממונה, תל"י לא הרימה את הנטל להפרכת נקודה זו".

 

בתלי מקווים עתה כי יזכו לסעד משפטי מבית הדין להגבלים עסקיים, שיקבל את בקשתם למרות המלצות הממונה והתנגדויות קשת, רשת ופרטנר. "אנו מקווים כי בית הדין יהיה קשוב לטענות תלי, ויחליט בסופו של יום לאפשר לה, כפי שמקובל ברחבי העולם, לנהל באופן קולקטיבי את הזכויות לתמלוגים של התסריטאים והבמאים ובכלל זה לקיים מו"מ קולקטיבי ולתת רישיונות שמיכה כפי שתלי עשתה עד היום". בנוסף, אנשי תלי שמים את יהבם על הצעת החוק החדשה שהוגשה בכנסת להסדרת פעילותה כחברת תמלוגים.

 

תגובת רשת: "טרם קיבלנו לידינו את המלצות הממונה על ההגבלים העסקיים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עומר מרון
דיוויד גילה, הממונה על ההגבלים העסקיים
צילום: עומר מרון
לאתר ההטבות
מומלצים