חוק הסרטונים: "עכשיו גברים יחשבו פעמיים"
צעירות שנפלו קורבן להפצת סרטוני מין מברכות על אישור החוק שלפיו יגזרו עד חמש שנות מאסר למפיצים. י', בת 24: "מקווה שלא יקרה לאף אחת"
"כששמעתי שהחוק אושר הרגשתי שחזרתי לחיים" - כך בירכה אמש (ג') י' בת ה-24 על "חוק הסרטונים" שאושר שלשום בכנסת, ולפיו ייגזרו עד חמש שנות מאסר למפיצי תכנים מיניים ברשתות החברתיות ובמרחב האינטרנטי במסגרת החוק למניעת הטרדות מיניות.
עוד בחדשות:
רצה לקבל את הפנסיה של אשתו שכמעט רצח
רצח נאור אטיאס: "הדוקר לא שתה אלכוהול"
לפני עידן סנואודן: נחשפו מדליפי ה-FBI
"אני מקווה שהמקרה שקרה לי לא יקרה יותר לאף אחת", ייחלה י', שסרטון שלה מקיימת יחסי מין עם בן זוגה לשעבר במעלית הופץ בוואטסאפ וברשתות החברתיות. המקרה של י' הוביל לתיקון החוק למניעת הטרדות מיניות שיזמה ח"כ יפעת קריב (יש עתיד).
י' מאמינה שתצליח למנוע מנערות אחרות מלהפוך לקורבנות. "במהלך השנה האחרונה עברתי סיוט בל יתואר. למרות שחזרתי לחיים, את המקרה שלי אני לא אשכח לעולם", היא מספרת. "אישור החוק הזה הוא הדבר הכי מתוק שהיה יכול לקרות לי בשנה האחרונה".
הצעירה גילתה את המקרה בתחילת השנה האזרחית הקודמת. "אני עדיין נלחמת מלחמה יום-יומית כדי לשרוד אחרי הפרשה. לשרוד בשבילי זה להכיר אנשים חדשים שכל פעם שיודעים את שמי, מדברים עליי מאחורי הגב. יש להם סטיגמה עליי שאני צריכה לשבור. מי שמכיר אותי מקרוב יודע בדיוק כמה אני אדם נפלא", היא אומרת.
על הנזק שהסרטון גרם לה סיפרה י': "אנשים פיתחו אליי סוג של דעה קדומה. אנשים בעבודה מדברים עליי מאחורי הגב. זה לא נעים לי וזה מציק ומטריד. עברתי שלוש ערים והחלפתי חמש עבודות בגלל כל המקרה הזה. אני עדיין לא נרדמת בלי כדורי שינה ובלי טיפול רפואי".
כעת י' חשה הקלה ומקווה שמפיצי הסרטונים יחשבו פעמיים לפני מעשה. "הצלחנו להוציא חוק שימנע מכל הזכרים שהם לא גברים, שחושבים שהם יכולים להשפיל אישה בצורה כזו ולפרסם תכנים מיניים במדיה, לחשוב פעמיים. אני מקווה שבנות שחוו את מה שחוויתי ייעזרו בחוק הזה ולא יפחדו ללכת קדימה ולפעול נגד אותם ה'גברים'", הדגישה.
"פחות אנשים ייפגעו בגלל החוק"
גם מ' בת ה-15 גילתה תמונות בוואטסאפ שבהן היא נראית מקיימת יחסי מין אוראליים עם בן זוגה לשעבר. "כשחברה הראתה לי את התמונות, לא ידעתי איפה לקבור את עצמי", היא משחזרת. "היום אני יודעת שעשיתי שטויות, אבל בזמן אמת לא חושבים על מה שיקרה כי ההחלטה לצלם הייתה החלטה של רגע".
לדברי מ', החוק החדש לא ימנע מזוגות להמשיך להצטלם במצבים אינטימיים. "אני לא חושבת שזה לא בסדר. הבעיה מתחילה כשצד אחד עושה בתמונות מה שהוא רוצה מבלי להתחשב בצד השני", היא מסבירה. "במקרה שלי, בן זוגי לשעבר נפגע שנפרדתי ממנו והחליט לשלוח את התמונות לכל החברים שלי מתוך יצר נקם. עכשיו שיש חוק פחות אנשים ייפגעו".
מאז המקרה הטראומתי של מ' לפני כשנה וחצי, היא הצליחה להשתקם ולחזור למיטב. "התביישתי לצאת מהבית במשך חצי שנה. ניסיתי להתאבד ועזבתי את בית הספר", היא מספרת. "היום אני אחרי טיפול פסיכולוגי, חזרתי ללמוד ויש לי משפחה וחברים שאוהבים אותי. לכל אורך הדרך הסבירו לי שאני לא אשמה ושנפלתי קורבן לבן אדם רשע".
ספיר ניסני, עיתונאית עצמאית בת 21, חקרה את התופעה וליוותה את תהליך החקיקה יחד עם ח"כ קריב. במהלך החקירה נתקלה ניסני במקרים רבים שבהם צעירות הפכו לקורבנות. "בהתחלה נכנסתי לקבוצות של ביקורות בפייסבוק. מדובר בקבוצות שבהן בני נוער מעלים תמונות שלהם והחברים נותנים ציונים", הסבירה ניסני.
במהלך החיפוש היא ראתה תמונה של ילדה בת 11 עירומה, ונחרדה. "כשהסתכלתי לעומק ראיתי שנער בן 17 העלה את התמונה. אז הבנתי שקורה כאן משהו מאוד לא טוב. כמובן שהתמונה של אותה ילדה נלקחה ממנה תוך כדי ניצול", היא סיפרה.
בשנתיים האחרונות, כך מספרת ניסני, היא יצרה קשר עם נערות רבות שתמונות עירום שלהן הופצו באינטרנט. "לא מדובר רק בנקמה של בני זוג. אני מכירה מקרים שבהם תמונות נלקחו תוך ניצול של אמון והבטחות שווא", היא אומרת.
ניסני סיפרה על מקרה של חברה שנקמה בחברה שלה רק בגלל שקר. "ברוב מוחלט של המקרים ההורים נכנסו לתמונה מאוחר מדי. חלק מהבנות עברו טיפולים פסיכולוגיים ויש גם כאלו שאפילו ניסו להתאבד", תיארה הצעירה. כעת ניתן רק לקוות שהשינוי יגיע בעקבות אישור החוק.