שתף קטע נבחר

 

אשת מורנייה והקשר שהפיל את חיזבאללה

מסמך במשפט חיסול רפיק אל-חרירי חושף פרטים חדשים על הנאשם המרכזי באדר א-דין, יורשו וגיסו של עימאד מורנייה, ועל דרכי הפעולה של הטרור בלבנון

בימים שבהם האש בלבנון בוערת כפי שלא בערה שנים, עוד קיסם לוהט נזרק למדורה. בשבוע הבא אמור להיפתח אחד מהמשפטים בבית הדין המיוחד בעניין חיסולו של ראש ממשלת לבנון לשעבר רפיק אל-חרירי, בפברואר 2005 בביירות. מסמך רשמי של בית הדין חושף את אחורי הקלעים של החקירה, ובו פרטים חדשים על הנאשם המרכזי בפרשה שעדיין מסעירה את הזירה הלבנונית, מוסטפא בדר א-דין, יורשו וגיסו של קצין המבצעים של חיזבאללה עימאד מורנייה.

 

עוד בחדשות:

מהפכה בחינוך: בחינת בגרות או פסיכומטרי

חכו בתור: דור של רופאים עומד לפרוש

 

המסמך שאיתר רונן סולמון, העורך תחקיר על מנגנוני המודיעין והאבטחה של חיזבאללה, מעיד על היקף המידע שהתגלה בחקירה שנמשכה שנים. יש בו מידע שמנגנון המבצעים של הארגון היה מעדיף כנראה שיישאר חסוי, כמו פרטיהם האישיים של בני משפחתו של בדר א-דין, המעגלים החברתיים והמעגלים העסקיים שלו.

ארבעת הנאשמים הראשונים. משמאל למעלה: בדר א-דין (צילום: AFP/SPECIAL TRIBUNAL FOR LEBANON) (צילום: AFP/SPECIAL TRIBUNAL FOR LEBANON)
ארבעת הנאשמים הראשונים. משמאל למעלה: בדר א-דין
צוות החקירה הבינלאומי נעזר במידע שהועבר מלבנון והתמקד לא רק במעגל הראשון של רשת האחראים לחיסול, אלא בכל קווי הטלפון ששימשו את מנגנון הביטחון של בדר א-דין. כדי לקשור בין קו הטלפון שניהל את מבצע ההתנקשות בחרירי לזהותו של החשוד המרכזי, התחקו החוקרים אחר שיחותיו של בדר א-דין משנות ה-2000 ועד ינואר 2008 לפחות. לא ניתן לפסול את האפשרות שהמידע דלף, מה שלטענת סולומון עשוי היה לסייע בפעולות נגד אנשי חיזבאללה.

  

ממסמכי בית הדין ניתן ללמוד על הקשר בין מורנייה, שחוסל בפברואר 2008 בדמשק בפעולה שמיוחסת לישראל, לבין גיסו בדר א-דין, שהחליפו בתפקיד. הקשר התקיים באמצעות הטלפון של אחותו סעדי בדר א-דין, שהיא גם אשתו של מורנייה. בנוסף נחשפו שיחות שערך בדר א-דין למקומות המשמשים מרכזי שליטה של חיזבאללה. המשמעות: ייתכן שהבכיר לא שמר על כללי הזהירות הקפדניים, ואולי אף ישלם על כך. בין הראיות שסייעו לוודא את הקשר בין בדר א-דין לבין הקשר המפליל היו מסרוני ברכה שקיבל מהמקורבים אליו בתאריך יום ההולדת שלו (6 באפריל), וכן מסרי תנחומים כשאחד מקרוביו מת.

 

מעבר לכך, המסמך חושף גם פרטים מחייו של בדר א-דין שנחשב לאיש צללים. הוא למד בין 2002 ל-2004 לתואר ראשון ביחסים בינלאומיים באוניברסיטה האמריקנית בביירות. במסמך נכתב כי הוא דאג שהדיפלומה תונפק על שם מוסטפה בדר א-דין, אף שחבריו לספסל הלימודים הכירו אותו בשם "סאמי עישא". בכיר ארגון הטרור השיעי גם ניהל שתי חנויות תכשיטים בביירות בשכונות הסמוכות למעוז חיזבאללה שברובע הדאחייה, תחת השם "סאמינו תכשיטים". לאחרונה (כנראה בעקבות החשיפה, מעריך סולומון) שונה מעט שם החנויות ל"אמינו תכשיטים".

 

בחיזבאללה לא יכולים להתייחס בביטול לממצאים המפורטים, ולאפשרות שנגרמה פרצה ביטחונית למנגנון הפעולה של הארגון. נזכיר שבשנים האחרונות חוסלו גורמים במודיעין הלבנוני שהיו קשורים לחקירה.

  

"אותם המחסלים של אבי"

הדי פיצוצים רבים מחרידים את לבנון בימים שבהם המדינה נסחפת ללחימה הבלתי פוסקת בסוריה, אבל אותו פיצוץ לפני כמעט תשע שנים ממשיך להדהד. בפיגוע שחיסל את אל-חרירי, ממובילי הקו האנטי-סורי, נהרגו 23 בני אדם ורבים אחרים נפצעו. בית הדין הוקם בהתאם לבקשתה של ממשלת לבנון לאו"ם והיא אף מממנת אותו חלקית, עניין שעורר מחלוקת עזה והתנגדות מצד הנהגת חיזבאללה.

זירת החיסול, פברואר 2005 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
זירת החיסול, פברואר 2005(צילום: AFP)

תמונתו של אל-חרירי באחד מימי השנה לציון הרצח (צילום: AFP) (צילום: AFP)
תמונתו של אל-חרירי באחד מימי השנה לציון הרצח(צילום: AFP)

בית הדין המיוחד נפתח באופן רשמי ב-1 במרס 2009. באוגוסט 2011 פורסם כתב האישום נגד ארבעה מחברי חיזבאללה - בדר א-דין, סאלים ג'מיל עייש (שמשפטו אמור להיות הראשון שייפתח), חוסיין חסן אונייסי ואסד חסן סאברה. לאחרונה נוסף נאשם חמישי. כולם אמורים לעמוד לדין בהיעדרם.

 

מעורבות חיזבאללה בלחימה בסוריה בשנה האחרונה לצד משטרו של בשאר אסד הובילה לגל פיגועים של גורמים סונים קיצוניים המזוהים עם אל-קאעידה, שאף הצליחו לחדור למעוז השמור של חיזבאללה בדאחייה של ביירות ולשגרירות איראן. במקביל, הצדדים היריבים הוותיקים - מחנה 14 במרס המתנגד לחיזבאללה ולמשטר הסורי, ומחנה 8 במרס שמזוהה עם הארגון של נסראללה - לא מצליחים להגיע להסכמה על הקמת ממשלת אחדות.

 

לפני כשבועיים חוסל בלב ביירות מוחמד שטח, יועצו הפוליטי של סעד חרירי, בנו של רפיק. שטח, שכיהן כשר האוצר הלבנוני, היה מהמתנגדים הבולטים לחיזבאללה, וחרירי הבן הפנה תוך זמן קצר אצבע מאשימה לארגון השיעי ולמשטר הסורי. "אלה שחיסלו את שטח הם אלה שחיסלו את אבי", אמר הבן, שהיה בעצמו ראש הממשלה בשנים 2011-2009.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
עימאד מורנייה
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
עצרת זיכרון למען רפיק אל חרירי
צילום: רויטרס
מומלצים