שתף קטע נבחר

 

דויד גרוסמן למסתננים: "מקווה שהרדיפה תיפסק"

אחרי שהכריזו על "שביתה עד להודעה חדשה", עלו עשרת אלפים מבקשי מקלט לירושלים. יו"ר הכנסת אדלשטיין מנע מנציגיהם להיכנס למשכן. הסופר דויד גרוסמן נאם בהפגנה: "אני נבוך ומתבייש שהגענו למצב הזה"

ועכשיו עוברת המחאה אל מול בית המחוקקים: עשרת אלפים מבקשי מקלט מסודן ומאריתריאה הפגינו בצהריים (יום ד') בגן הוורדים מול משכן הכנסת בירושלים. המפגינים, ששובתים זה היום הרביעי מעבודה, קראו: "אנחנו זקוקים להגנה", ונושאים שלטים שעליהם נכתב בין היתר: "אנחנו לא פושעים, אנחנו פליטים" ו-"אנחנו לא מסתננים, אנחנו בני אדם". ynet העביר את ההפגנה בשידור חי.

 

גרוסמן: השם ישראל מכיל את רעיון הפליטים    (צילום: אבי פרץ ועומרי אפרים)

גרוסמן: השם ישראל מכיל את רעיון הפליטים    (צילום: אבי פרץ ועומרי אפרים)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

עוד בחדשות:

מהפכת הבגרויות הגדולה: שאלות ותשובות

ההורים נשארו ברכבת: בת 4, לבד בתחנה

 

גם חתן פרס ראש הממשלה ליצירה, הסופר דויד גרוסמן, בא לתמוך במוחים. "ישבתי בבית וכתבתי ופשוט קפץ לי הפיוז", אמר גרוסמן לעיתונאים. "המדיניות כושלת ואטומה, לא יכול להיות שאנחנו משלימים עם זה, עם ישראל שעמד כל כך הרבה פעמים במהלך ההיסטוריה בפני דלתות סגורות". גרוסמן אמר לכמה מבקשי מקלט: "אני מקווה שהרדיפה וההשפלה שאתם סופגים תיפסק. גם הסבל של תושבי תל אביב ייפתר ברגע שיהיה פתרון עבורכם".

 

גרוסמן. דימויים מתקופת התנ"ך (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
גרוסמן. דימויים מתקופת התנ"ך(צילום: גיל יוחנן)

 בהמשך נאם גרוסמן בפני מבקשי המקלט: "עבורי, השם 'ישראל' מכיל את הרעיון של פליטים, של האנשים שברחו מגורל אכזר וניסו למצוא מקלט והגנה. זה התחיל מיעקב, אחד מהמייסדים שלנו כעם, המשיך עם רות ורבים אחרים. אנחנו הישראלים צריכים לזכור את כל הדלתות שנותרו סגורות בפנינו כשאנחנו היינו צריכים באופן נואש שייפתחו. אנחנו גם זוכרים את מעט הדלתות שנפתחו בפנינו ושינו את גורלנו".

 

גרוסמן אמר עוד כי "אני רואה אתכם עכשיו, עשרות האלפים, ואני נבוך ומתבייש שהגענו למצב הזה. ישראל לא יצרה את הבעיה הזאת, אבל יש בעיה עכשיו שצריך להתמודד איתה ולפתור אותה בצורה אנושית. כמו שאמרתם, אתם לא פושעים אלא אנשים רגילים ונורמליים שנקלעו לנסיבות בלתי נורמליות".

 

בסיום נאומו אמר גרוסמן: "גם תושבי השכונות של דרום תל אביב ובמקומות רבים אחרים, גם הם לא אנשים רעים כלל אלא אנשים רגילים שנקלעו לנסיבות בלתי רגילות. אתם והם קורבנות של מצב בלתי אפשרי שחייב להיפתר בצורה הכי אנושית. יש דרך כזאת".

 

"כניסה למשכן עלולה להיגרר לאלימות" 

ברקע ההפגנה החליט יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין למנוע את כניסתם למשכן של נציגי מבקשי המקלט למפגש עם חברי הכנסת מיכל רוזין (מרצ) ודב חנין (חד"ש). ההחלטה התקבלה בעקבות בקשת ח"כ מירי רגב (הליכוד ביתנו). בהודעה של יו"ר הכנסת נאמר כי "על רקע המתיחות והאווירה הציבורית הכללית, והחשש כי כניסת המסתננים המוזמנים לכנסת עלולה לגרום לפרובוקציות בתוך המשכן ואף להיגרר לכדי אלימות ולהפרת הסדר, החליט יו"ר הכנסת, לאחר התייעצות עם קצין הכנסת יוסף גריף, שלא להיענות לבקשת ח"כים להתיר כניסת נציגי המסתננים למשכן הכנסת".

 

בפנייתה ליו"ר הכנסת ציינה ח"כ רגב כי "המסתננים יתבקשו להתכנס באולם ירושלים לטובת המשך מסע ההשמצה של מדינת ישראל וזאת תוך פגיעה בכבוד הכנסת. מדובר בניסיון נוסף לפגוע בתדמיתה של מדינת ישראל והפיכתה בעיני העולם למדינה המפרה זכויות אדם".

 

ח"כ רוזין אמרה בתגובה: "אני לא רואה שום סיבה למנוע משמונה אנשים להיפגש עם חברי כנסת. באיזה נימוק? ממה מפחדים? לשמוע עמדה? אנחנו יכולים הרי לצאת אליהם לגן הוורדים גם בלי אישור של יו"ר הכנסת, למה לא לתת להם לשבת על כיסאות כמו בני אדם?"

מפגינים על רקע משכן הכנסת (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
מפגינים על רקע משכן הכנסת(צילום: גיל יוחנן)

עשרת אלפים מפגינים בירושלים. היום (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
עשרת אלפים מפגינים בירושלים. היום(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

התאספות העובדים הזרים בגינת לוינסקי    (צילום: מוטי קמחי)

התאספות העובדים הזרים בגינת לוינסקי    (צילום: מוטי קמחי)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

סדיק, נואם בעצרת שהזדהה כמבקש מקלט מדארפור, אמר בנאומו לקהל בעברית: "אנחנו לא פושעים, אנחנו מבקשים שראש הממשלה והממשלה יפסיקו להתייחס אלינו ככאלה. אנחנו בני אדם, אנחנו אנשים כמוכם. ביקשנו שתבדקו את בקשות המקלט שלנו, נגמרה לנו הסבלנות. אם אתם לא יכולים לעשות את זה, תעבירו את הבקשות שלנו לאו"ם, שיעשה את זה יותר מהר. נגמרה לנו הסבלנות. אמרתם שאנחנו מסתננים ומהגרי עבודה, ושאנחנו לוקחים לכם את העבודה. עכשיו אתם רואים שאנחנו לא עובדים, אף אחד מאיתנו לא הולך לעבודה, עד שהבעיות שלנו ייפתרו".

 

מיקדון, מבקש מקלט מסודן, אמר מעל הבמה המאולתרת: "שמענו את שר הפנים אומר בחדשות שמשרד הפנים בודק את הבקשות שלנו. אבל משרד הפנים לא בודק את הבקשות שלנו בצורה נכונה. ממשלת ישראל לא נותנת אפשרות לאריתריאים וסודנים להגיש את בקשות המקלט. כל זה בזמן שבאירופה יותר מ-70% מאיתנו מוכרים כפליטים".

 

ישראלי בהפגנה: "היהודים שכחו את ההיסטוריה" 

להפגנה הגיעו גם כמה פעילים ישראלים, בהם ורוניקה (69), ניצולת שואה. בעלה אליוט (71) אמר: "גם אנחנו היינו מבקשי מקלט ושכחנו, השאלה היא לא מדוע אני פה, אלא מדוע לא כל עם ישראל כאן? היהודים והישראלים שכחו את ההיסטוריה, כיצד סגרו בפנינו את השערים בכל מדינה ולא היה לנו לאן לברוח. היום אנחנו עושים את אותו הדבר".

 

לירי שיף (23), חבר בתנועת השומר הצעיר שנכח אף הוא בהפגנה, אמר: "באתי לכאן כאדם, כיהודי וכישראלי. ממשלת ישראל עושה עוול למבקשי המקלט".

 

מוקדם יותר קרא שר הפנים לשעבר, ח"כ אלי ישי (ש"ס) לראש הממשלה, לשר הפנים ולשר לביטחון הפנים, שינצלו את הגעתם של מבקשי המקלט לכנסת, כדי להעלותם ולשלחם למרכזי השהייה.

 

מבקשי המקלט, שהכריזו כי בכוונתם לשבות עד להודעה חדשה, התאספו משעות הבוקר בגינת לוינסקי בתל-אביב והצטופפו בעשרות האוטובוסים שהעלו אותם לבירה. עדי, שנכחה במקום ההתאספות, סיפרה כי במקום התפתחה המולה רבה. לדבריה, "צפינו מראש שיהיו קשיים לוגיסטיים, הרבה אנשים רצו להגיע להפגנה בירושלים". במקביל, רשות האוכלוסין וההגירה דיווחה כי ביממה האחרונה הסתננו לישראל עשרה מבקשי מקלט מסודן.

רבים רצו לעלות לאוטובוסים לירושלים. תל-אביב, הבוקר (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
רבים רצו לעלות לאוטובוסים לירושלים. תל-אביב, הבוקר(צילום: מוטי קמחי)

ראשי המחאה כינסו אתמול מסיבת עיתונאים בתל-אביב, שבה הסבירו מדוע החליטו להפגין. אחד מנציגי המוחים אמר: "ממשלת ישראל משקרת לעם ישראל, שאנחנו לא פליטים, שאנחנו מסתננים ומהגרי עבודה. הממשלה רוצה שהישראלים לא יפחדו מאיתנו, שלא יתקרבו אלינו ולא יסתכלו עלינו כמו בני אדם. אבל אנחנו רוצים להגיד לעם ישראל - אל תפחדו, אנחנו בני אדם".

 

נציגי המוחים ביקשו עוד לשחרר את הכלואים בבתי הסוהר, לשנות את חוק ההסתננות ולבחון את בקשות המקלט. מבקש מקלט אחר אמר במסיבת העיתונאים כי "אנו דורשים מממשלת ישראל היום לדבר איתנו. אנו מבקשים מגדעון סער ובנימין נתניהו לפגוש אותנו, לדון יחד איתנו בגורל שלנו. אנו רוצים דיאלוג עם ממשלת ישראל. עכשיו לקהילה שלנו יש קול ויש נציגות. אנו קוראים לממשלת ישראל לשבת איתנו ולדבר על הפתרונות האפשריים, שאם אנחנו חלק מהבעיה אנחנו חייבים להיות חלק מהפתרון".


פורסם לראשונה 08/01/2014 12:45

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
גרוסמן. הזדהות
צילום: גיל יוחנן
מומלצים