שתף קטע נבחר

מבקר המדינה: להבטיח הגנה לחושפי שחיתות

יוסף שפירא הכריז בעת הצגת דו"ח הוועדה לבחינת קשרי הון שלטון בכנסת, כי "אנחנו רוצים ליצור מצב שאנשים יבואו לחשוף שחיתות וידעו שהם מקבלים הגנה מלאה בעבודתם ומחוץ לה"

"אנחנו רוצים ליצור מצב שאנשים יבואו לחשוף שחיתות, במשטרה, בתקשורת או במשרד מבקר המדינה, וידעו שהם מקבלים הגנה מלאה הן בעבודתם והן מחוץ לה". כך אמר היום (ד') מבקר המדינה יוסף שפירא, עם הצגת דו"ח הוועדה לבחינת קשרי הון שלטון בכנסת.

 

בדיון נחשף כי המבקר בוחן אפשרות לפתוח מחדש את חקירת רשות המסים שבמסגרתה העיד עובד רשות המסים לשעבר רפי רותם. בכך, יזכה רותם למעמד של חושף שחיתות ולצו הגנה. רותם עמד במרכז חשיפת פרשת שחיתות קשה ברשות המסים ומאז "זכה" להתנכלויות במקום עבודתו ואף התדרדר בשנים האחרונות למגורים ברחוב. סגן שר האוצר ח"כ מיקי לוי הציג מכתב המתחייב לדאגה ליציאה "ראויה" של רותם לגימלאות.

 

בכנס השתתפו גם מבקר המדינה לשעבר מיכה לינדנשטראוס (שעומד בראש העמותה לשקיפות בינלאומית ישראל), שרת המשפטים ציפי לבני, יו"ר מפלגת העבודה יצחק הרצוג והח"כים משה מזרחי, מיקי רוזנטל (שיזמו את הכנס במסגרת השדולה למאבק בשחיתות הציבורית והשדולה לשקיפות וממשל פתוח) ומיכל בירן. כמו כן השתתפו חושפי שחיתויות נוספים כאפרים (קרמשניט) ארליך חושף פרשת פריניאן במשטרה, מעיין אגם חושפת פרשת הירשזון ואחרים. 

 

מטרת הוועדה היתה לבחון הבטים של יחסי הון שלטון ולהמליץ למבקר כיצד לעודד נורמות שתסייע להגברת אמון הציבור. בפני הוועדה העידה שורה ארוכה של בעלי משרות בכירות, פקידים ממשלתיים, מבקרי פנים, חושפי שחיתויות ועיתונאים שעסקו בנושא.

 

הגברת השקיפות

את ההמלצות הציגה חברת הוועדה, ח"כ לשעבר מלי פולישוק, שאמרה כי "משרד הפנים לא עושה את תפקידו בפיקוח על השלטון המקומי. אני אומרת לכם, יש בעיה אדירה עם השלטון המקומי. לפיכך, המלצנו לעשות מהפך ולהקים רשות חיצונית עצמאית שתפקח על השלטון המקומי עם דגש על ועדות התכנון".

 

ועדות התכנון עמדו במרכז בחינת הוועדה - כשהמסקנה היתה כי יש להגביר את הפיקוח על הנעשה בהן. אחת המסקנות העיקריות שעלתה לדיון היא מהפכת השקיפות - כלומר שיש לציבור זכות לדעת ולהיות שותף איך השלטון מתנהל. בתוך כך הוחלט להגביר את יישום הליכי השקיפות והפומביות של תהליכי קבלת ההחלטות בכלל מוסדות השלטון. 

 

בנוסף עלו המלצות לשינויי חקיקה, בהן חובת רישום פרוטוקול של כל דיון בו מתקבלות החלטות שקשורות לחלוקת משאבים ציבוריים. כן הומלץ כי בדיונים שבהם מתקבלות החלטות, במוסדות המדינה ובשלטון המקומי - אין להסתפק עוד רק בכתיבת ההחלטה שהתקבלה אלה בתיעוד הדיון כולו, כמו גם בצילומו. כן הומלץ לתעד בצילום גם את דיוני וועדות התכנון והבנייה.

 

בנוגע למערכת בחירות הומלץ ליישם חשיפה מלאה של כל התרומות לסוגיהן לגורמים ציבוריים, אכיפה של חוקים בנושא שנחקקים. למשל יישום אכיפה על פיקוח תנועת כספים וניצול תקציבים במוסדות המדינה השונים. 

 

ח"כ רוזנטל אמר כי "אחת השאלות היא האם הדו"ח הזה עדיין רלוונטי לאור נפילתם של כמה בעלי הון לאחרונה", ומיד ענה כי לדעתו "הבעיה קיבלה פנים ושמות חדשים ואף התעצמה באחרונה". השרה לבני דיברה על חשיבות חקיקה חוקים המגבירים את השקיפות. "יש לאפשר לקרני האור להיכנס למקומות אפלים, שבהם נעשות לא פעם עסקאות", אמרה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
מבקר המדינה יוסף שפירא
צילום: גיל יוחנן
מומלצים