בשורה לסטודנטים: תשלומי הרישום יוגבלו
המועצה להשכלה גבוהה הנחתה את האוניברסיטאות ואת מוסדות הלימוד המתוקצבים, להגביל את התשלום עבור דמי הרשמה וערכת רישום החל משנת הלימודים תשע"ה. ההוזלה המשמעותית תהיה לרישום באינטרנט. התאחדות הסטודנטים: הנרשמים יחסכו 2.5 מיליון שקלים
המועמדים האקדמיים יכולים לנשום לרווחה: המועצה להשכלה גבוהה הודיעה השבוע על הגבלת הגבייה עבור רישום למוסדות האקדמיים באינטרנט - עד 507 שקלים עבור דמי הרשמה בתוספת קניית ערכת רישום רגילה בדואר, או 452 שקלים עבור דמי הרשמה בתוספת רישום באינטרנט.
- לכתבות נוספות בערוץ לימודים
התשלום המקסימלי מורכב מ-407 שקלים עבור דמי רישום, בתוספת 100 שקל לכל היותר עבור קניית ערכת הרשמה רגילה בדואר, או 45 שקל לכל היותר עבור רישום מקוון. ההוזלה המשמעותית, לעומת המצב כיום, תהיה עבור סטודנטים הנרשמים באינטרנט.
מדובר על הסדר שיחול כבר מהרישום שנפתח בימים אלה לשנת הלימודים תשע"ה לסטודנטים הנרשמים לשנה א' במוסדות המתוקצבים על ידי הות"ת (הוועדה לתכנון ולתקצוב של המועצה להשכלה גבוהה), כלומר באוניברסיטאות והמכללות המתוקצבות לרבות המכללות האקדמיות לחינוך.
השיטה: פיצול לדמי הרשמה וערכת רישום
בכתבה שפורסמה ב-ynet לפני כחצי שנה נטען, כי למרות שחוק זכויות הסטודנט קובע כי דמי הרישום למוסדות להשכלה גבוהה לא יעלה על 407 שקלים, מוסדות רבים כמו האוניברסיטאות תל-אביב, חיפה, בר-אילן ובן-גוריון וכן הטכניון, בצלאל והמכללה האקדמית ת"א-יפו גובות סכום הגבוה בעשרות ואף במאות שקלים מכפי שמתיר החוק.
עוד נטען בכתבה, כי על פי חוק זכויות הסטודנט, התשס"ז-2007, סעיף 10 "הרישום ללימודים יהיה תמורת דמי רישום אחידים שלא יעלו על 350 שקלים; הסכום האמור בסעיף זה יהיה צמוד למדד המחירים לצרכן שמפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה במועדים שיקבע השר בתקנות, ויפורסם על ידי המוסדות". הצמדה למדד המחירים לצרכן מראה כי דמי הרישום לא אמורים לעלות על 407 שקל לנרשמים לשנת הלימודים תשע"ד, אך בשל מחסור באכיפה, מוסדות אקדמיים רבים חורגים מההנחיות הללו.
גביית סכומים החורגים מהמצויין בחוק התאפשרה עד היום באמצעות פיצול הגבייה ל"דמי הרשמה" ו"ערכת רישום". כראייה לכך, באוניברסיטאות תל-אביב, חיפה ובן-גוריון דמי הרישום עמדו עד היום על 400 שקל אך עבור רכישת ערכת רישום, ממנה לא ניתן לחמוק, נאלצו מועמדים לשלם תוספת של 80 שקל לרכישה באינטרנט ו-105 שקל לרכישה בדואר. כלומר, מדובר היה בסך דמי רישום החורגים ב-73 או 98 שקל, בהתאמה.
בטכניון דמי הגבייה היו נמוכים ב-5 שקלים: נרשמים באינטרנט משלמים 75 שקל, ונרשמים בדואר - 100 שקל. החריגה מהחוק, במקרה זה, עומדת על 68 או 93 שקל, בהתאמה. בדומה לכך, באוניברסיטת בר-אילן נגבו דמי רישום של 400 שקל אך תוספת של 70 שקל לנרשמים באינטרנט ו-110 שקל לנרשמים דרך הדואר כך שישנה חריגה של 63 שקל או 103 שקל.
במכללות התשלום על ערכת הרישום מגולם לרוב בתוך דמי הרישום, אולם עדיין נרשמות חריגות משמעותיות. בבית הספר לעיצוב בצלאל דמי הרישום עומדים על 700 שקל, כלומר חריגה של 293 שקל מהמצוין בחוק ובמכללה האקדמית ת"א-יפו מצאנו חריגה של 73 שקל כשסך דמי הרישום הוא 480 שקל.
"האינטרנט אמור להוזיל עלויות"
בעקבות פניות שהגיעו לות"ת בעניין גביית תשלום עבור ערכת הרשמה בנוסף לדמי הרישום הקבועים, נשלח מכתב מהמועצה להשכלה הגבוהה לוועד ראשי האוניברסיטאות, ועד ראשי המכללות ומועצת נשיאי המכללות האקדמיות לחינוך בו נאמר כי "מבדיקות שערכנו עולה כי קיימת אי אחידות בנושא, ובייחוד נוכח ההתקדמות הטכנולוגית שלאורה מרבית המוסדות החלו להציע בשנים האחרונות רישום מקוון דרך האינטרנט, אשר בשלב זה מאפשר הוזלת עלויות, ויש להידרש גם לאפשרות זו.
"בנוסף לדמי הרישום הקבועים בחוק זכויות הסטודנט (407 שקלים, א.ב), רשאי יהיה מוסד להשכלה גבוהה מתוקצב, לגבות 100 שקלים עבור עלות ערכת הרשמה או עד 45 שקלים עבור עלות רישום באינטרנט. סכומים אלה יהיו צמודים למדד המחירים לצרכן מיום אישור ההסדר".
בהתאחדות הסטודנטים מסרו בתגובה, כי משמעות ההסדר החדש היא חיסכון של כ-2.5 מיליון שקלים אשר נגבו מסטודנטים שלא כחוק.
אורי רשטיק, יו"ר התאחדות הסטודנטים הוסיף: "לאור תלונות רבות של סטודנטים וסטודנטים לעתיד על עלויות גבוהות של הרישום למוסדות הלימוד דרך האינטרנט, התאחדות הסטודנטים ראתה לנכון לפעול מול המל"ג לקביעת אחידות במחירי הרישום המקוון.
"לא ייתכן שבעידן הטכנולוגי שאנו חיים בו סטודנטים ישלמו תשלומים גבוהים ומנופחים עבור שירות, שאמור להוזיל את העלויות. אנו מברכים על ההחלטה להכיל דמי רישום קבועים שיעמדו תחת פיקוח לטובת ציבור הסטודנטים ואנו נמשיך לדאוג לשקיפות ושוויוניות בכל הנוגע לצרכיהם האקדמיים".