מחיר עיצומי המורים: פגיעה של מיליונים במוסדות התרבות
החלטת יו"ר ארגון המורים לבטל פעילויות תרבות כחלק ממאבק השכר תוביל לביטול עשרות מופעים, הצגות, קונצרטים וביקורים במוזיאונים ברחבי הארץ. "הנזק בלתי הפיך וכולם שותקים", אומרים במוסדות
החרפת העיצומים של איגוד המורים עלולה להביא להפסדים של מיליוני שקלים למוסדות התרבות בישראל. בחוזר שהפיץ יו"ר הארגון רן ארז להנהלות בתי ספר ומורים, הודיע כי במסגרת העיצומים ייפסקו לאלתר כל הפעילויות הנערכות מחוץ לכותלי בית הספר - ובכללן הפעילות התרבותית המוצעת לתלמידים. במוסדות וב"סל תרבות", הגוף האמון על כלל הפעילויות התרבותיות בבתי הספר, מדגישים כי עד לרגע פרסום הידיעה לא התקבלה כל הודעה רשמית בעניין או הנחיה כיצד לפעול.
איתמר גורביץ, יו"ר פורום הנהלות מוסדות התרבות, אומר בתגובה: "קיבלנו את ההודעה בהפתעה גמורה. אף אחד לא פנה או התריע. מוסדות התרבות עובדים לאורך כל השנים ועל בסיס ארוך טווח עם בתי הספר. לא ייתכן שהודעות על ביטולים של מופעים עבורם שוריינו מקומות לאלפי ילדים, יתקבלו מהיום למחר. כולם יצאו נפגעים מזה ואני מדבר גם על תלמידים שייתכן שזו ההזדמנות היחידה שלהם להיחשף לתרבות ולאמנות.
"אין ספק שהנזק לכלל מוסדות התרבות עלול להיאמד במיליוני שקלים והוא בלתי הפיך. תמוה בעינינו איך עד לרגע זה שר החינוך, שרק השבוע התגאה ברפורמות חינוכיות, לא התערב וממלא פיו מים בנושא שערכו החינוכי מובהק".
גורביץ הוסיף כי על אף שהזמנת אירועי התרבות לבתי הספר מעוגנת בחוזים, הסבירות שמוסדות התרבות יפנו לערכאות המשפטיות בעקבות הפרת החוזים נמוכה: "פעילויות בתי הספר המסובסדות הן חלק מתקציב הגופים. תביעות עלולות להוביל להתחשבנויות מאוחר יותר ואף מנהל מוסד לא יכול להרשות לעצמו להסתכן בכך".
מנכ"ל תיאטרון הקאמרי נעם סמל פנה אמש ליו"ר ארגון המורים, בדרישה שיחזור בו מהחלטתו. "החלטתך, המחייבת מיום מתן ההודעה, נתקבלה בשרירותיות ומבלי שניתנה למוסדות התרבות והאמנות כל אפשרות להתארגן ולמצוא פתרונות חלופיים. תוצאות החלטה זו יהוו פגיעה חמורה במוסדות. לתשומת לבך בעקבות עיצומים שרירותיים אלו, גם בתי הספר התיכוניים עלולים להינזק כלכלית ואני פונה אליך בבקשה להחריג מההחלטה להחרפת העיצומים את הפעילויות התרבותיות שנקבעו עם בתי הספר מזה זמן ולכבד את ההסכמים החתומים בכל הקשור לביקורי תלמידים במוסדות".
סמל הוסיף ואמר כי עד סוף ינואר מתוכננים להגיע לתיאטרון כ-9,000 בני נוער. אם לא יוחרגו פעילויות התרבות של בתי הספר העל תיכוניים, היקף הנזק הכלכלי שעלול להיגרם לתיאטרון הקאמרי בלבד עלול להגיע לסכום של כמיליון שקלים. "מדובר באנשי פדגוגיה שחייבים להבין את ההשלכות גם מבחינה ערכית. כאלפיים תלמידים אמורים לצפות ביום השואה הבינלאומי בהצגה 'גטו', הערך החינוכי של הדבר עצום.
זה משהו שצריך לחשוב עליו". מכתבו של סמל, שנשלח גם לשר החינוך, שי פירון, לא זכה למענה עד לרגע פרסום הכתבה. "אנחנו מוצאים את עצמנו חסרי אונים וחסרי מגנים", אמר.
מנהלת "סל תרבות ארצי", אסתי די-נור, אומרת בהמשך לדברים: "גם לנו לא הודיעו דבר בעניין. גם אנחנו ניזונים מהתקשורת. כיוון ששנת הלימודים בבתי הספר התיכוניים מסתיימת בעוד כחודש וחצי, ביטול הפעילויות מעמיד משמעו שההזדמנות של תלמידים ששובצו לצפייה בהצגות או להשתתפות בכל פעילות תרבותית אחרת, נלקחת מהם. אנחנו מנסים למצוא פתרונות חלופיים ולעשות כל מאמץ שהפעילויות יתקיימו כסדרן, בין אם בליווי הורים או מורים שאינם חברים באיגוד. כרגע אנחנו מחכים במקביל גם להנחיות בכל הנוגע למדיניות משרד החינוך על מנת שנוכל להתארגן בהתאם. לא ייתכן שהבעיה הזו תושת בסופו של יום על מוסדות התרבות".
גם בארגון שחקני המסך מביעים היום תרעומת על החלטתו החד צדדית של ארז. מנכ"ל שח"ם, שחר בוצר, אומר בתגובה: "כארגון עובדים אנחנו מזדהים ואף תמכנו בעבר במאבקים של ארגון המורים. אולם תמוהה בעינינו ההתנהלות השרירותית והחד צדדית של רן ארז. לא פותרים עוול כלפי מורה ביצירת עוול כלפי שחקן או עובד אחר. אנו מצפים מכל הגורמים הנוגעים בדבר להתיישב באופן מיידי סביב שולחן המשא ומתן ולבטל את העיצומים".
בלשכתו של שר החינוך, שי פירון, העדיפו שלא להגיב לפניית ynet בנושא. גם בלשכתו של יו"ר שדולת התרבות בכנסת, ח"כ עופר שלח, אין תגובה.