מהפכה בתכנון: בית משפט חדש לערעורים
נשיא העליון גרוניס הודיע על קידום הערכאה החדשה, שבעבר כבר עלתה כאפשרות. השרה לבני מרחיבה את הרפורמה: דיונים בבתי משפט עד 20:00
רפורמת המשפט מתרחבת: שרת המשפטים ציפי לבני ונשיא בית המשפט העליון השופט אשר גרוניס הודיעו אמש (יום ה') על השינויים המתוכננים במערכת המשפט. רק בשולי דבריו בכנס בחיפה נגע גרוניס בשינוי שעשוי להיות המשמעותי ביותר: הקמת בית משפט לערעורים - ערכאה חדשה שתהיה מעל בית המשפט המחוזי ומתחת לעליון.
עוד בחדשות:
הנושא כבר עלה כיוזמה בעבר, הזכיר גרוניס, אך נימק את השאיפה לקדם אותו: "מאז הוקמה המדינה לא השתנה מבנה המערכת, המורכבת משלוש ערכאות שיפוט מרכזיות, וזאת למרות הגידול באוכלוסייה והשינויים בהיקף התיקים הנשמעים בבתי המשפט. חלק ניכר מהמשאבים המוגבלים של בית המשפט העליון מוקדש לשמיעת ערעורים אזרחיים ופליליים, באופן המקשה על בית המשפט להתמקד בתפקידו הקלאסי לקבוע הלכות תקדימיות ולפתח את המשפט.
"כינונה של ערכאת ערעור נוספת בדמות בית משפט לערעורים יוביל לשמיעה מהירה יותר של ערעורים, ויאפשר לבית המשפט העליון להתמקד בהכרעה בעניינים עקרוניים, ובמקרה הצורך בהרכב מורחב של שופטים", הסביר גרוניס.
היוזמה של גרוניס הועלתה לא פעם אך לא התגבשה לכדי מעשה בפועל. נשיאי העליון - מאיר שמגר, אהרון ברק ודורית ביניש - פעלו לקידומו ללא הצלחה של ממש. בין המתנגדים הבולטים היו חוגי ימין שחששו מהתערבות יתר של בית המשפט העליון ה"מחודש" בחקיקת הכנסת, וכן שופטי מחוזי שחששו למעמדם.
בית המשפט לערעורים אמור לעסוק בערעורים על בית המשפט המחוזי שלוקחים חלק גדול מזמנו של בית המשפט העליון, ובכך לפנותו לנושאים חוקתיים ומהותיים בלבד, תוך אפשרות להעמקה והרחבת ההרכבים.
המשמרת השנייה
לבני הודיעה כי הרפורמה שכבר החלה לאחרונה, הכוללת בין השאר פעילות של משמרת שנייה בבתי משפט, תתרחב בעתיד ותקיף תחומים נוספים בבתי המשפט השלום. כיום מתקיים פיילוט בו משתתפים עשרה רשמים בכירים, המשמשים במהלך המשמרת השנייה כשופטים בבית המשפט לתביעות קטנות וכן לסדר דין מהיר.
הפעלת המשמרת השנייה, בין השעות 15:00 ו-20:00 בערב, תורחב לבקשות צו הגנה או במקרי הטרדה מאיימת, תביעות תעבורה, אפוטרופסות, שינוי שם וגיל ותביעות אזרחיות מכל הסוגים.
החל מ-1 בינואר חל נוהל "שמיעה רצופה" בהליכים פליליים, שכולל סיום השלב המקדמי של ההליך הפלילי (לפני הוכחות) תוך 60 יום בבתי משפט שלום, ותוך 90-120 יום בבית משפט מחוזי. כמו כן, שלב שמיעת הוכחות הוא כעת 45-60 יום מתום השלב המקדמי (בתיקים גדולים פרק הזמן ארוך יותר), והשמיעה תתנהל ברצף.
לדברי השרה לבני, שנאמה כמו גרוניס בכנס עמותת המשפט הציבורי שנערך בחיפה, המטרה היא לתת מענה לתחומים הנ"ל בשעות אחר הצהריים והערב, ובכך להקל על העומס בבתי המשפט בשעות העבודה הרגילות.
שרת המשפטים התייחסה גם לרפורמה לגבי שמיעת דיונים ברצף בתיקים פליליים. לדבריה, חלק זה של הרפורמה מחייב שיתוף פעולה מצד כל הגורמים במערכת המשפט ובהם הפרקליטות, עורכי הדין הפליליים, הסניגוריה הציבורית, השב"ס והמשטרה. "סחבת היא לא מכת טבע, היא מכת מדינה - וזו תחילתה של המהפכה שתוביל לקץ בעינוי הדין", אמרה לבני.
נשיא בית המשפט העליון, השופט אשר גרוניס, התייחס אף הוא בדבריו בכנס לרפורמה במערכת המשפט הפלילי בישראל. גרוניס אמר כי אם הרפורמה תצליח, היא צפויה להתרחב לענפים נוספים של המשפט ולא תישאר רק בתחום הפלילי. "זו שיטה שעובדת בכל כך הרבה מערכות משפט בעולם, אין סיבה שהיא לא תצליח גם בישראל", אמר הנשיא גרוניס.