מחיר המונדיאל: 637 משפחות ללא גג
פבלה שלמה ליד אצטדיון מרקנה שבריו דה ז'ניירו נהרסה לקראת המונדיאל שייערך ב-2014. מהמקום פונו 637 משפחות אך 15 עדיין חיות בין ההריסות והמחאות לא עוזרות
על רקע מראה ההריסות שדומה למחזה שאחרי הפצצה, חפצים אקראיים נלכדים בעין המצלמה - כורסא ישנה, בובה, עגלת ילדים. אולם הריסות אלה אינן מיותמות מאיש. מדובר בבתיהן של משפחות הגרות במרחק פסיעה מאצטדיון מרקנה שבריו דה ז'ניירו ונהרסו לטובת מונדיאל 2014 שייערך בקיץ הקרוב בברזיל.
עוד חדשות בעולם:
בת 11 דקרה את אמה. אחיה: "היא חמודה"
הולנד איים, ו"תמונות הרומן" הוסרו מהאתרהחרפת הסנקציות: לתומכים חסר סנאטור אחד
המחאות נגד הריסת הפבלות שליד האצטדיון נפלו על אוזניים ערלות. רשויות העיר התחמקו מלשפץ את האזור טרם ההכנות למונדיאל 2014 שעתיד להיערך ביוני. "ישנתי כשהבחורים האלה באו מהעירייה, דפקו על הדלת ולקחו אותי מפה בכוח. לא היה לי זמן אפילו לאסוף את המסמכים המזהים שלי", סיפר השבוע וובר גרסז, בן 33, לסוכנות הידיעות הצרפתית.
גרסז מתגורר בפבלה דו מטרו באזור הסלאמס שליד המרקנה, "מקדש" הכדורגל הברזילאי, שיארח את גמר המונדיאל ב-13 ביולי. "כשהגעתי לכאן כל רכושי היה מתחת לחורבות שהשאירו הבולדוזרים של העירייה", אמר אות'נת ויאנה, נהג מונית בן 43.
בבוקר יום שלישי תושבי המקום שזעמו על ההרס ניסו לחסום את התנועה בכביש הראשי המקביל למרקנה. באצטדיון עצמו נערך גם שיפוץ שעלה יותר מ-450 מיליון דולרים. בערב אותו היום ניסו המפגינים לחסום שוב את הדרך ואף הציתו באש מחסומים.
בעקבות המהומות הגבירו הרשויות בריו את האבטחה במקום אך גם שלשום (יום ה') התעמתו מפגינים מהאזור עם המשטרה. כ-50 בני אדם, בהם פעילים אנרכיסטים שלקחו חלק שנה שעברה בהפגנות האלימות בברזיל נגד השחיתות ומימון הוצאות המונדיאל, יידו אבנים ומקלות לעבר מסילות רכבת סמוכות ועיכבו את תנועת הרכבות. בתגובה ירו השוטרים כדורי גומי לעבר המפגינים.
אלויזה סאמי, עורכת דין ופעילה חברתית, שמציעה ייעוץ משפטי לאלה שגורשו מבתיהם, בהם כמה ילדים, אמרה כי לפחות 637 משפחות באזור הוצאו בכוח מבתיהם מ-2010 והועברו לגור בבניינים אחרים. אולם, כ-40 בתים שהריסתם טרם בוצעה נותרו ריקים ומשכו אליהם פולשים. כעת מתגוררות במקום 15 משפחות אף שהעירייה הצהירה כי כל האזור ייהרס עד סוף החודש. חבר המועצה המקומית, אנדרה סנטוס, אמר כי "כל הפולשים יוכלו למצוא מעון אחר בעזרת סיוע מהרשויות".
"ראש העיר הגיע לפני חודשיים והבטיח לנו בית. אני רוצה מקום שבו אוכל לישון עם בתי", אמרה רנאטה לופס, בת 26. כמה מהבתים שעדיין עומדים כוסו בפוסטרים שמציגים את ראש העיר אדוארדו פאס עם הכיתוב: "אנחנו עדיין מחפשים".
"לאנשים האלה היו רק מעט דברים שהיו חשובים בעיניהם והרסנו להם הכול ולקחנו מהם הכול. אני רוצה להפנות את תשומת הלב של הרשויות לכך. ראש העיר צריך לבוא לכאן ולשאת ולתת עם התושבים", אומרת סאמי. "הם רוצים לבנות כאן מרכז מסחרי. העם הברזילאי, במיוחד העניים, צריכים להקריב מחייהם כדי שהכול יהיה מושלם ומצוחצח עבור המונדיאל? הלכלוך טואטא מתחת לשטיח".
אך אחרי שיחת טלפון, סאמי מכריזה על בשורות טובות - סגן השר לדיור הסמיך אותה לייצר דו"ח על
מצב המשפחות שנשארו. החדשות הובילו לקריאות שמחה וגם בכי. "אנחנו נתנגד, אנחנו נתנגד", צעקה ולריה דה-סילבה, אם בת 38 לשמונה ילדים בני 4 עד 20. לפני כן היא שוכנה עם ילדיה בדיור של העירייה. "חיינו כמו כלבים", סיפרה. שני ילדיה הקטנים נצמדים אליה כשהיא אומרת שהיא לא יודעת לאן תלך עוד.
בחודש יוני האחרון מיליון בני אדם יצאו לרחובות ברזיל ודרשו שירותים טובים יותר ומחו נגד ההוצאות העצומות הטמונות בהכנות למונדיאל ולאולמפיאדה שתיערך ב-2016. מושל ריו, סרג'יו קברל, הורה להפסיק תוכניות ההריסה של המתחם הישן של המוזיאון האינדיאני של ריו לאחר סדרת הפגנות אלימות. אינדיאנים ופולשים הקימו מאהל לפני כמה חודשים ומחו נגד התוכניות להפוך אותו לקניון. קברל עצר את התכנון וכעת המתחם הפך למרכז תרבותי.