מכבי ת"א, דמעה ותזוזה. שנות שרון באשפוז
מאז 2006 הוגדר מצבו של ראש הממשלה לשעבר "תרדמת", אבל מדי פעם דווח שהוא מגיב לגירויים שונים. ד"ר אריה וולנר, שהיה בין הרופאים שטיפלו בו, מסביר: "בשלב מסוים הוא הצליח לבצע פעולות כמו להזיז את האגודלים"
בניגוד מוחלט לחצי מאה של פעילות צבאית ופוליטית, שסוקרה ותועדה מכל כיוון אפשרי, בשמונה השנים האחרונות כובדה צנעת הפרט של אריאל שרון
והציבור לא ידע עליו כמעט דבר מעבר לדיווחים רפואיים יבשים על תרדמת. לא פירוט של הרופאים על מצבו, לא תשובה ברורה על השאלות אם הוא מגיב לסביבה וכיצד, ובטח שלא תמונה עדכנית. אחרי שנדם לבו
אתמול בצהריים (שבת) החלו אנשי הצוות הרפואי שליוו אותו לאורך התקופה לטפטף מידע על אופי האשפוז של ראש הממשלה לשעבר, שנמצא לאורך התקופה בהכרה מינימלית.
והן מבחינת מצבו הגופני, ובכלל זה האי-ספיקה נשימתית עם צורך בהנשמה מלאכותית. כל מה שניתן היה לעשות נעשה, אך בסופו של דבר המציאות הראתה לנו שלא ניתן להביא אותו למצב הכרה, הוא לא חזר למצב הכרה שאנחנו היינו רוצים".
אריאל שרון 2014-1928:
- שרון יובא למנוחות ביום שני בגבעת הכלניות
- היורש של יהודה המכבי / רון בן ישי
- "מי שלא רצה אותו כשר ביטחון, יקבלו כרה"מ"
- פרס על שרון: "מהאדמה באת, אליה תחזור"
קודם היו אלה האחיות שטיפלו בו במרכז הרפואי שיבא, ולאחר מכן דיבר גם הרופא שטיפל בו לאורך שנות התרדמת, ד"ר אריה וולנר. בראיון לערוץ 2 הוא אישר את מה שעד היום הוגדר רק כשמועות או רכילות לגבי תגובות של אריאל שרון לגירויים חיצוניים. "הוא היה מסוגל בשלב מסוים לבצע פקודות פשוטות חד-שלביות כמו להניע את האגודל פעמיים, שזה משהו אובייקטיבי שאפשר למדוד ולראות", אמר ד"ר וולנר.
האחות שטיפלה בשרון: "נלחם כמו גיבור" (צילום: יוגב אטיאס)
לדבריו, בתקופה הראשונה אחרי אשפוזו עוד היה מקום לתקווה מסוימת: "היה מקום לאופטימיות זהירה באשר ליכולת ההתאוששות שלו, הן מבחינת מצב הכרתו
שמונה שנות אשפוז
מהאשפוז הראשון עד המוות: מה עבר על שרון
ד"ר איתי גל
בינואר 2006 לקה ראש הממשלה בשבץ מוחי חמור - שממנו לא התאושש עוד. אילו טיפולים עבר בשמונה השנים שבהן אושפז במצב הכרה ירוד?
על השאלה אם ניתן היה להבחין בין התגובות שלו לבני משפחה לבין תגובות לנוכחות רופאים, ענה ד"ר וולנר: "אני חושב שאנחנו נכנסים פה קצת לצנעת הפרט. בסך הכול נאמר יותר מפעם אחת שהוא היה במצב של חוסר הכרה".
קודם לכן סיכמה האחות מרינה ליפשיץ שבע שנים וחצי שבהן ליוותה את שרון באשפוז. "לצערי לא הכרתי אותו בתור ראש הממשלה, אלא בתור חולה מאושפז", אמרה. "אבל הוא היה גיבור. הוא היה גיבור לפני זה והוא היה גיבור במהלך האשפוז".
בניגוד לתיאור הקורקטי של ד"ר וולנר, ליפשיץ סיפרה לכלי התקשורת על תגובות רגשיות הרבה יותר שזכתה לקבל משרון, כולל לא מעט פעמים שבהן התייחס לכאורה לשאלות פשוטות. "באחד מהבקרים ראיתי שמצבו מבחינה הכרתית היה טוב", היא שחזרה. "לקחתי תמונה של לילי רעייתו והראיתי לו, ופתאום ראיתי דמעה יורדת מעינו. קשה לשכוח את זה. לאורך שנותיו בבית החולים היו עליות ומורדות. בשנים הראשונות כן הצלחנו לסירוגין לתקשר איתו. בכל יום שאתה נכנס לחדר אתה כבר יודע מתי הוא מבין שאתה נמצא שם".
גם פולינה רוזנברג הייתה בצוות האחיות שטיפל בשרון בבית החולים, ולדבריה, קשה לומר באופן חד-משמעי שהוא הבין מה קורה סביבו: "הרגשתי והתייחסתי אליו כמו לכל בן אדם רגיל. זה לא שינה אם הוא יכול לענות לי או לא יכול לענות לי. מבחינתי הוא היה חולה שהבין אותי".
רוזנברג סיפרה ששרון אהב במיוחד את משחקי הכדורסל של מכבי תל אביב בימי חמישי: "תמיד כשעשיתי משמרת ביום הזה הדלקתי את הטלוויזיה. הוא אהב את זה ומדי פעם היינו רואים תגובות ממנו. ראינו מבט ממוקד, לפעמים מבט שהיה מהיר ממקום למקום".
פורסם לראשונה 11/01/2014 23:13
אריאל שרון
צילום: רויטרס
ד"ר אריה וולנר
צילום: מוטי קמחי
מומלצים