שתף קטע נבחר

דו"ח: בכירים בריטים ידעו על פשעי מלחמה

בדו"ח שהוגש לבית הדין בהאג נטען כי יש לחקור את מפקד הצבא הבריטי ושני שרי ההגנה לשעבר בחשד ל"פשעי מלחמה שיטתיים" בעיראק

ארגוני זכויות אדם אירופיים הגישו לבית הדין הפלילי הבינלאומי דו"ח שמאשים שורת בכירים בריטים בפשעי מלחמה "שיטתיים" בעיראק. כך דיווח לפנות בוקר (א') העיתון הבריטי "אינדיפנדנט".

 

עוד בחדשות:

ישראל נפרדת: שרון יובא למנוחות ביום שני

אסון בטיול: ישראלית קפאה למוות בצ'ילה

נכנע: הקומיקאי האנטישמי מבטל את המופע

 

לפי הדיווח, בדו"ח בן 250 עמודים שהוגש אתמול לבית הדין בהאג, מפורטות תלונות על הכאה, חישמול, הוצאות להורג מבויימות ותקיפות מיניות שביצעו הכוחות הבריטיים בעיראק. בין הגורמים שנטען כי הם האחראים לכך: מפקד הצבא הבריטי גנרל סר פיטר וול, שר ההגנה לשעבר ג'ף הון ושר ההגנה לשעבר אדם אינגרם.  

 

את הדו"ח שכותרתו "אחריות גורמים רשמיים בבריטניה לפשעי מלחמה שיטתיים והתעללות בשבויים בעיראק בין 2003 ל-2008" חיברו שורת משפטנים בריטיים מטעם ארגון זכויות אדם בריטי וארגון זכויות אדם כלל אירופי. בדו"ח מופיעים סיפוריהם של יותר מ-400 עיראקים שמסמלים "אלפי אישומים בפשעי מלחמה ובעינויים".

 

כבר בשנת 2006 קבע בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג כי ישנו סיכוי סביר שבעיראק בוצעו פשעי מלחמה על ידי ארצות הברית ובנות בריתה. עם זאת, אז סברו התובעים מטעם בית הדין שמספר המקרים הוא נמוך יחסית, אך בחלוף השנים נחשפו מאות, אם לא אלפי, מקרים של התעללות באסירים שהוחזקו על ידי הכוחות המערביים. עם זאת, רק מקרים ספורים של התעללות בעיראק הגיעו לכדי הליכים משפטיים נגד חיילים בריטים, ורק חייל בריטי אחד הורשע בשנת 2007 בהתעללות באזרחים.

 

לפי מחברי הדו"ח, היקף הדיווחים וחומרת הטענות, מחייבים את בית הדין הבינלאומי לפתוח בחקירה "נגד האחראים לפשעי המלחמה, בהם גם בעלי התפקידים הבכירים ביותר בממשל ובצבא הבריטי". מחברי הדו"ח מוסיפים כי מפקדי הכוחות הבריטים "ידעו, או שהיה עליהם לדעת, שחייליהם מבצעים פשעי מלחמה. האזרחים הממונים עליהם ידעו, או שהתעלמו במכוון, מהמידע שהגיע אליהם בעניין".

 

"מדובר בשימוש שיטתי באלימות ברוטלית, שהובילה לעיתים למותם של עצירים. ישנן עדויות

 להתעללויות סדיסטיות, שכולל תקיפה מינית והשפלה על רקע דתי", נכתב בדו"ח, שמציין כי פניהם של עצירים כוסו בבד, הם נקשרו בתנוחות מכאיבות, נמנעו מהם שינה, מזון ומים, וכן הם "הופצצו" במוזיקה רועשת במיוחד. לפי מחברי הדו"ח, טכניקות חקירה שכאלה נאסרו כבר בשנת 1972 בבריטניה, לאחר שהצבא הבריטי עשה בן שימוש נגד עצירים איריים שהיו חשודים בטרור.

 

ב"אינדיפנדט" הבריטי ציינו שהדו"ח המלא יפורסם ביום שלישי הקרוב, בין אם בית הדין הפלילי הבינלאומי יבחר לפתוח בחקירה בעקבותיו ובין אם לאו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים