יריד יד שניה: קונים ב-50 ש' ותורמים לסביבה
בתל אביב יתקיים השבוע יריד במסגרתו יתרמו סלבס מארונם הפרטי לטובת מכירת פריטי לבוש יד שניה. אז האם כדאי לנבור בערמות של חולצות וחצאיות שנלבשו כבר, במקום לרכוש פריטים חדשים ברשתות המוזלות? וגם: איך תחדשו בגד ישן ששוכב לכם בארון?
פריטי לבוש יד שניה כבר מזמן אינם מקשטים את ארונן של חובבות האופנה. והרי בעידן בו ניתן לרכוש שמלה, ז'קט ואפילו נעליים במחירים השווים לכל כיס ברשתות האופנה הזרות, מי בכלל רוצה להיזכר בשנות התשעים העליזות בהן נברנו בערימות של בגדי יד שנייה במטרה להתחדש בסריג מוזל?!
לכתבות נוספות בערוץ הצרכנות
אולם בימים אלה מבקשים בדיזנגוף סנטר שבתל-אביב להחזיר עטרה ליושנה במסגרת מיזם אופנה חברתי בשם Re: Style. מדובר באירוע שייערך בין הימים שני עד רביעי השבוע (15-13 בינואר) אליו מוזמן הקהל הרחב לרכוש פריטי יד שנייה לבית העמותות בינינו וויצ"ו, במחיר של עד 50 שקלים בלבד.
הפריטים עצמם נתרמו על ידי ידוענים, לרבות הדוגמניות אור גרוסמן, חן שילוני ושביט ויזל, השחקן ומנחה הטלוויזיה רון שחר, דוגמנית העבר מיכאלה ברקו, מיה קרמר ואחרים. צוות של סטייליסטים מיין ובחר את הפריטים לרבות מכנסי ג'ינס, נעליים, תיקים, חולצות, מעילים וסריגים שאף כובסו ותוקנו במידת הצורך כשמטרת היריד היא להנחיל לציבור את שיטת תעבירו את זה הלאה מתוך רצון לתרום לחברה ולהתחשב בסביבה.
למרות הכוונות הטובות, עדיין עולה השאלה למה לקות יד שניה כשאפשר לרכוש פריט לבוש חדש במחיר זהה. "בשנתיים האחרונות אנו נתקלים בסוג חדש של לקוחות שמגיעים לביגודיות", מסבירה גלית נאמן, מנהלת גיוס כסף בויצ"ו ישראל. "מדובר בנשים וגברים שנושמים וחיים יד שנייה; אחדים מתוך מודעות הולכת וגוברת לקיימות ולאיכות הסביבה, הללו מאמינים כי בעצם לבישת בגדים יד שניה הם תורמים למערכת האקולוגית, מאריכים את חיי המדף של הבגדים שנלבשו על ידי אחרים ואין בהם צורך היום. אחרים נוברים בבגדים המוצגים בחנויות שלנו מתוך מודעות אופנתית, בניסיון למצוא לעתים פריטי וינטג' ייחודיים שקשה מאוד להשיגם.
"חשוב לציין כי בעולם לא רק שקיימות חנויות פיזיות לבגדי יד שנייה ופרטי וינטג', אלא שכל נושא הקנייה המקוונת בתחום הולך ומתפתח במהירות. גם בארץ אפשר למצוא חנויות אונליין בולטות בינהן ניתי שיק".
להפוך חולצה ישנה לחצאית
למרות שימי הזוהר של חנויות יד שניה לפריטי לבוש ולאביזרי אופנה נשארו אי שם בסוף שנות התשעים ותחילת המילניום, עדיין ניתן למצוא מספר מעוזים לרבות שוק יד שניה שמתקיים סמוך לכיכר דיזנגוף בתל-אביב, דוכנים בשוק הפשפשים ביפו, חנויות קטנות הסמוכות לשוק מחנה יהודה בירושלים ועוד. בהקשר זה יש לציין שחנויות רבות חדלו למכור את פריטי היד שניה הזולים, ובמקומם מציעות פריטי לבוש העונים להגדרת וינטג' ומכאן מחירם הגבוה בצורה משמעותית.
הודות למגמה הירוקה, שהביאה רשתות אופנה כמו H&M לעודד את ההציבור להביא לסניפים שקיות עמוסות בגדים שלא נמצאים בשימוש ותמורתם לקבל זיכוי כספי, מתחזקת המגמה בשנים האחרונות של הפיכת בגד ישן לחדש בצורה עצמית. לירי הלפרין בעלת האתר דילירי, תרצה באירוע שיתקיים בדיזנגוף סנטר ותסביר כיצד אפשר להתלבש מגניב בעזרת הארון הפרטי שלך.
"אפשר בקלות להפוך חולצה ישנה לחצאית", היא מסבירה. "פשוט בוחרים חולצת כפתורים במידה L או XL, משאירים שני כפתורים וללבוש אותה כמו מכנסיים. להכניס פנימה את הצווארון ולהעלות את החצאית מעל המותניים. כעת צריך לקשור את החצאית: דרך השרוולים עם קשירה מבחוץ או להכניס כל שרוול לתוך הצווארון באלכסון כך שייווצר פפיון".
האם זה לגיטימי לעשות שימוש חוזר בבגדים במקום לרכוש בגד בזול?
"היום באמת אפשר לרכוש בגדים יפים במחירים מצחיקים, אבל יש משהו בליצור בעצמך בגד שאחר כך מתקבלים עליו מחמאות, זה נורא כיף ושווה מכסף. בגד שאת יצרת בעצמך ואת מקבלת על זה מחמאה, מחירו יקר מפז".
גם במקרה של נעליים?
"בוודאי. לוקחים סרגל, טושים שמיועדים לבדים, נייר, מספריים ונעליים לבנות פשוטות. אחרי שאתם מסיימים שכבת צבע, תנו לה להתייבש לפני שאותם עוברים לשכבה השנייה. ציירו דוגמא של צבעים על דף, החליטו שאתם אוהבים את השילוב ורק אז בצעו על הנעל. תוכלו ליצור נעל כמו של מיסוני".
קניה זולה: מגדילה את כמות הפסולת
אז מתי בגד הופך לישן? הלפרין סבורה, כי "זה משהו שמאוד תלוי בבגד ובאדם. ברגע שנמאס יש שתי אפשרויות: או לזרוק אותו או לנסות לעשות בו שימוש נוסף. במקרה כזה צריך לבדוק האם הבסיס של חומר הגלם הוא מספיק טוב, כיצד ניתן לשחק איתו שלא יתפרק במהלך גזירה לדוגמא, ומהם הקישורים שלך כדי ליצור משהו חדש מאותו החומר. ואז יש לעשות החלטה: בכל מקרה אם גם ככה החלטת לזרוק את הבגד, משתלם רק בשביל החוויה כן ליצור ממנו משהו חדש".
גלית נאמן מויצ"ו מסכמת: "שימוש חוזר בבגדים עדיף על פני רכישת בגדים זולים, הן בפן החברתי והן בפן הסביבתי. מבחינת הפן החברתי – אנו נותנים מענה לנזקקים ולאוכלוסיות מוחלשות בעזרת הביגודיות. מבחינת הפן הסביבתי – יש כאן מחזור, בעזרתו אנו מקטינים ולו במעט את כמות הפסולת בעולם. קנייה זולה הפכה להמונית בימנו וככזו, היא רק מגדילה את כמות הפסולת המיותרת בעולם".