הכירו: תה שעוזר לרזות, תה שמפחית נזקי עישון
מונע דלקות, מסייע בירידה במשקל, מונע עששת ואנטי בקטריאלי. איזה שימושים בריאים נוספים יש לתה הירוק ומה ההבדלים בינו לבין סוגי תה אחרים?
רוצים לתת גיבוי למערכת החיסונית או אפילו לחמם את האצבעות בחורף הקר? זה בדיוק הזמן להיכנס למטבח ולהכין כוס תה, עדיף מעלי תה ירוק או לבן, תה אולונג, תה שחור למיניהם או אם אתם "פיינשמקרים", תה אקזוטי ויוקרתי כמו ה"פואר"המיושן.
כל סוגי התה הנ"ל מיוצרים מאותו צמח -Camellia Sinensis- הנחשב למזון על כבר בתורות רפואה מהמזרח כבר אלפי שנה.
התה עשיר במרכיבים חיוניים רבים כמו פוליפונולים, תרכובות פלבונואידיות, חומצות אמינו, אבץ, מגנזיום, אשלגן, סידן, זרחן, מנגן, פלואוריד, ברזל, נחושת, סלניום, מגוון ויטמיני B , ויטמין E , ויטמין K , ויטמין C, ונוגד חמצון חזק – ECGC (עוצמתי פי 25 לפחות מאשר ויטמין C וויטמין E ועוד).
כל התכונות האלה הופכות את העלים הקטנים ממש לאוצר, במיוחד אם הם נצרכים כעלים שלמים העשירים יותר ברכיבים תזונתיים מעלי תה כתושים בשקיות.
אז למה כדאי תה?
מתחממים בחורף: 15 עובדות בריאות על תה
נענע לעיכול, קמומיל לכאב מחזור: תה לכל בעיה
לא רק למעשנים: 7 סיבות בריאות לשתות תה ירוק
מה מבדיל בין סוגי התה?
ההבדלים בין סוגי התה נובעים לא רק מתהליך עיבוד שונה של העלים, אלא גם מאזור הגידול, שיטת הגידול, גילו של הצמח ואפילו מקומו של העלים על השיח.
התהליך המורכב שלאחר הקטיף העלים כולל חימום המשמיד את האנזים הגורם לתסיסת התה וקלקול. בדומה לתהליך הכנת יין, כל שינוי, אפילו קטן, בשלבי העיבוד יוצר סוג תה שונה בעל תכונות, טעם ומראה אופייניים.
אך עם תה ירוק או לבן למשל, תהליך החימום נעשה בשלב מאוד מוקדם לאחר קטיפת העלים ולכן לא נוצרת תסיסה כלל. התוצאה משאירה את התה הירוק עשיר פי 6 יותר EGCG מבתה בשחור. התה הלבן, עשוי מעלי תה הצעירים ועליונים ביותר של השיח, מכיל ECGC אף יותר.
השימושים הבריאים של התה
1. מונע ומטפל במצבים דלקתיים וסוגי סרטן
התה הירוק תופס מקום מכובד ברפואה הסינית, המשתמשת בו לטיפול בדלקת בגוף ובקשת רחב של תחלואים שונים. היום ידוע שדלקת נגרמת בגוף עקב רמות ציטוקינים גבוהות. נוגד החמצון בתה מקשה על ייצור ותפקוד הציטוקינים וכך מסייע להילחם בהצלחה בתהליכים דלקתיים בגוף.
ידוע גם שתהליכים המעודדים דלקת בגוף מעודדים גם תחלואה במחלת הסרטן. מחקרים רבים מראים שה - EGCG בתה הירוק, הוא נוגד חמצון עוצמתי וריכוז גבוה שלו מסייע לעיכוב גידול והתפתחות תאים סרטניים בגוף, בעוד שה-ECGC לא פוגע בתאים בריאים בגוף.
2. מסייע במניעת מחלות לב וכלי דם
בשנים האחרונות, הרפואה המערבית מגלה את מה שרפואות המזרח הרחוק יודעות מזמן – שתיית תה ירוק בריא ללב. כיום, מחקרים בין-לאומיים מדווחים ששתיית תה ירוק מסייעת להורדת רמת הכולסטרול הרע LDL ולעלייה של הכולסטרול הטוב ה- HDL, ומשפרת את תפקוד העורקים.
במחקר שפורסם ב- ARCHIVES OF INTERNAL MEDICINE דווח על ירידה של כ- 46%-65% בסיכוי לסבול מיתר לחץ דם בקבוצות ביקורת ששתו שתה ירוק לאורך זמן.
במחקר קליני רחב שהתחיל ביפן בשנת 1994 ועקב אחרי 40,530 מבוגרים יפניים למשך 11 שנים, הוכח שמבוגרים ששתו לפחות 5 כוסות תה ירוק ביום סבלו פחות ממחלות כלי דם ומחלות לב מאלה שלא שתו או שתו פחות תה ירוק– 31% פחות בנשים ו 22% פחות בגברים.
3. מסייע בהרזיה
לאחרונה, מחקרים מגלים שתה ירוק מסייע לשמור על משקל תקין ואחוזי שומן נמוכים, במיוחד כשמדובר באזור הבטן ובעיקר אם מדובר בתה פואר המיושן.
ההסבר טמון במספר גורמים: חומרים הנקראים קטצ'ינים בתה הירוק מגבירים תהליכי מטבוליזם בגוף, ומסייעים להורדת מסת השומן הבטנית. השילוב בין הקופאין בתה לבין ה EGCG בתה מוביל לירידה ב- bmi והגברת חילוף חומרים. תה ירוק גם מגביר הוצאה אנרגטית ב- 4% ומבצע טיפול מוגבר של השומן.
4. מונע עששת
מחקרים בשנים אחרונים מגלים שצריכת תה ירוק מפחיתה עששת וחורים בשיניים עקב כך שהוא מכיל פלואור ומשפיע על פירוק העמילן בפה שנוכחותו גורם לנזקים לשיניים.
בנוסף, שתיית תה ירוק מצמצמת את כמות חיידקי הפה, המייצרים כמות יותר נמוכה של חומצה הפוגעת באמייל השן. יש הטוענים ששתיית תה ירוק גם מנטרלת ריח רע מהפה.
5. מסייע להפחית נזקי עישון
בסיגריות קיימים גורמי חמצן פעילות ובעשן הסיגריות קיימות כמויות גדולות של תחמוצת החנקן. החמצן ותחמוצת החנקן יחד יוצרים מולקולה מזיקה בשם פרוקסיניטריט המגבירה הליכים דלקתיים. התה הירוק מסייע להפחית את התהליכים הדלקתיים שהמולקולה יוצרת.
6. תבלין במאכלים שונים
אכילת עלי התה מקנה לנו 100% מתכונות הבריאות של הצמח. כך משתמשים בהם:א. העלים עצמם הם מאתגרים ללעיסה, אך אפשר לטחון אותם לאבקה ולהוסיף אותם למי הבישול של ירקות, מרקים, ארוז ותבשילים, למי אידוי או לתערובת תבלינים למריחה על עוף או טופו לפני ההכנה.
אפשר גם להשאיר את העלים שלמים ולהניח בכדור מתכת לתבלינים ולתלות על דופן הסיר. נוגדי החמצון וטעמו העדין של סוג התה הירוק שאתם בוחרים חודרים לתוך המאכל כולו.
ב. ניתן להוסיף עלים טחונים לדברי מאפה כמו עוגיות ועוגות.
ג. לקינוחים, רצוי לטחון עלים מיובשים לאבקה, או להשתמש באבקת תה ירוק כגון "מצ'ה" (matcha)
7. אנטי בקטריאלי
לתה ירוק יש גם תכונות אנטי-בקטריאליות לכן הוא מתאים למגוון שימושים.
קונים תה ירוק בתפזורת ומכינים תמיסה של חצי כוס עלים שרויים בשתי כוסות מים רותחים במשך כ-15 דקות. מסננים ושומרים במקרר.
ניתן לגרגר עם התמיסה לרענון הפה, להרטיב איתה צמר גפן ולמרוח על חתך, עור מגורה, תפרחת עור, כוויות שמש, פטריות עור או להרגיע עיניים (אפשר גם להשתמש בשקיות תה ירוק).
8. מנקה וסופג ריחות
א. הכינו תמיסה לפי ההוראות הנ"ל ושימו בבקבוק התזה. שומרים במקרר. לשימוש: מתיזים ומשתמשים בבד מעט לח לנקות את השטח. באוניברסיטת אריזונה כעת נבדק התה הירוק לניקוי מחשבים במקום חומרי ניקוי ומזיקים ויקרים.
ב. לספיגת ריחות: עלי תה ירוק מסייעים לנטרל ריחות כמו אבקת סודה. ניתן להשתמש אפילו בעלים משומשים; פשוט מייבשים את העלים, מניחים בקערה ומשתמשים בכל חדר או במקרר לנטרול ריחות. מחליפים מדי פעם.
ג. כדאי גם להכניס תוספת של עלי תה ירוק לארגז של החתול.
פיליס גלזר היא מומחית למזון בריא, מרצה, מנחת סדנאות ויועצת לחברת itea