עמלת פירעון מוקדם במשכנתאות לא תבוטל
בניגוד לציפיות ועל אף תמיכה של שרים וחברי כנסת מהקואליציה, הפילה ועדת השרים לחקיקה את הצעת החוק הפרטית של ח"כ אילן גילאון ממרצ לפיה תבוטל העמלה שמחירה עלול להגיע למאות אלפי שקלים. ח"כ גילאון: "הממשלה בחרה שוב להתייצב לצד הבנקים ולא לצד אזרחי ישראל"
ועדת השרים לחקיקה הפילה היום (א'), בניגוד לצפוי, הצעת חוק פרטית לביטול עמלת הפירעון המוקדם במשכנתאות. לפי הצעתו של ח"כ אילן גילאון (מרצ) הבנקים היו אמורים לחייב להציע לנוטלי המשכנתאות מסלול הלוואה בריבית קבועה ללא עמלת פירעון מוקדם. מחירה של עמלה זו עלול להגיע גם עד מאות אלפי שקלים.
עמלת פירעון מוקדם של משכנתאות תבוטל?
מדד משכן: הרעה במצב רוכשי הדירות
ועדת השרים סירבה לתת להצעת החוק את תמיכת הממשלה למרות שהצטרפו אליה רכזת הקואליציה בוועדה הכספים ח"כ גילה גמליאל (ליכוד-ביתנו), יו"ר סיעת יש עתיד ח"כ עופר שלח, שר הרווחה מאיר כהן (יש עתיד) והשר לאזרחים ותיקים אורי אורבך (הבית היהודי). הצעת החוק נכתבה בעזרת ד"ר דני בן שחר מהטכניון ועו"ד אורה בלום מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל-אביב.
בדברי ההסבר להצעת החוק נאמר כי מסלול ההלוואה בריבית קבועה ללא עמלת פירעון מוקדם, משקף ללווים את המחיר האמיתי של המשכנתא ובאמצעותו הם יכולים לקבל החלטה רציונאלית ומושכלת אם להתקשר עם הבנק המלווה. ביטול העמלה אמנם עלול להביא לעליית מה בשיעור הריבית למשכנתא, אך לעומתה ההלוואה בריבית קבועה היא בסיכון נמוך וגלויה, וגם זולה בהשוואה לעלות העמלה אותה מסתירים הבנקים מהלווים.
במסלול הריבית הקבועה ללא עמלת פירעון מוקדם הצעת החוק מאמצת את אחד מחוקי הרפורמה בשוק ההון האמריקני שהתקבלו ב-2010 בעקבות המשבר הגדול. מסלול זה יכול להגביר את התחרות בין הבנקים שהיא בעיקר על ריבית המשכנתאות. התחרות גם תגביל את עליית הריבית האפשרית בהעדר עמלת הפירעון.
גילאון אמר היום כי יפעל להגיש ערר על החלטת ועדת השרים. אמש הוא אמר, כי "למרות התיקון שהנהיג המפקח על הבנקים בחישוב ריבית עמלת הפירעון, מחיר ההלוואה נותר לעיתים קרובות חידה עבור לווים רבים. החוק נועד להגן על הלווים במציאות שבה נדרשות 136 משכורות חודשיות לרכישת דירה וגובה המשכנתאות רק עולה".