האם נטילת רואקוטן לחצ'קונים – באמת מסוכנת?
היא התרופה היעילה ביותר להעלמת פצעי בגרות. אבל האזהרות מבהילות את המשתמשים: בדיקות כולסטרול וכבד כל שבועיים. אז האם התרופה אכן מסוכנת, ומתי צריך להפסיק?
אחת התרופות הפופולאריות ביותר בעולם, מבהילה את המשתמשים: רואקוטן, המשמשת לטיפול במקרי אקנה בינונית עד קשה, דורשת שלל בדיקות ומעקבים, ומזהירה מפני פגיעה בכבד ועליית כולסטרול. אז האם היא באמת מסוכנת, ומתי צריך להפסיק?
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
עליית שומנים ופגיעה בכבד
התרופה רואקוטן היא נגזרת של ויטמין A. היא נלקחת בכדורים דרך הפה, לטיפול בפצעי בגרות חמורים, שלא הגיבו לטיפולים אחרים. מנגנון פעולתה מפחית את ייצור שומני החלב של העור והחלבון קרטין הנוצר בשכבות החיצוניות של העור. היא נלקחת לרוב למשך כ-16 שבועות, ונחשבת לטיפול היעיל ביותר לפצעי בגרות.
להתמודד עם אקנה
- אקנה בגב ובכתפיים: למה זה קורה ומה הטיפול
- 9 עצות לטיפול ומניעה של אקנה ופצעי בגרות
- הוויטמינים שמנקים את העור: איך מעלימים אקנה?
אבל בד בבד, כמו כל תרופה, לרואקוטן יש גם תופעות לוואי, הכוללות עלייה ברמת שומני הדם (טריגליצרידים וכולסטרול), עלייה באנזימי כבד, ובמקרים נדירים דיכוי מח העצם האחראי על ייצור כדוריות הדם. עליית טריגליצרידים עלולה להתרחש ב- 25% מהמטופלים, עליית כולסטרול ב- 21% עליית אנזימי כבד ב- 65% ודיכוי מח עצם הינו נדיר.
אילו בדיקות צריך לבצע?
לפני תחילת הטיפול ברואקוטן מומלץ לבצע בדיקות דם למדידת רמות השומנים בדם ("פרופיל ליפידים"), בדיקת תפקודי כבד וספירת דם. על פי עלון המידע של התרופה מומלץ לבדוק פרופיל ליפידים כל שבוע עד שבועיים עד לקביעת התייצבות ההשפעה על רמת הליפידים.
במטופלים בריאים ללא רקע אישי או משפחתי של סוכרת או הפרעות שומנים (דיסליפידמיה), ניתן לבצע מעקב בתדירות מופחתת. אם הבדיקות תקינות ומינון רואקוטן לא משתנה, נהוג להפסיק את המעקב המעבדתי.
העלייה ברמת שומני הדם הינה לרוב זמנית וחולפת ב 81%- מהמטופלים. לעיתים נדירות העלייה, חמורה דייה כדי לחייב הפסקת הטיפול. ניתן לטפל ברוב המקרים ללא הפסקת התרופה, למשל על ידי שינוי בדיאטה.
מתי צריך להפסיק את הטיפול?
בשל החשש מדלקת לבלב חריפה, יש להפסיק את הטיפול אם רמת הטריגליצרידים עולה בבדיקות הדם מעל 800 מיליגרם לדציליטר. על פי ההערכות, עליה של שומני הדם בערכים נמוכים יותר, אינה מגבירה את הסיכון לחסימת עורקים. באשר לאנזימי הכבד , מומלץ להפסיק את הטיפול אם יש עלייה של האנזימים הקרויים ALT או AST מעל פי 2 מהערך העליון של הנורמה.
עוד יודגש כי עקב חשש למומים מולדים כתוצאה מהשימוש ברואקוטן, יש להימנע מהריון ומהנקה עד חודש לאחר נטילת הטיפול. כמו כן אסורה החשיפה לשמש כל משך הטיפול ברואקוטן. על פי ההמלצות החדשות, אין איסור להשתתף בפעילות גופנית מכל סוג, כל עוד אין חשיפה לשמש.
הכותב הוא מומחה ברפואת ילדים, וכתב הבריאות של ynet