חצי מגיוסי העובדים ב-2013: חבר הביא חבר
יותר גברים מציעים את עצמם לתפקידים בכירים, ולמרות הבאזז סביב רשתות חברתיות כמו לינקדאין - מפתיע לגלות שמקור הגיוס המשמעותי ביותר של עובדים הוא עדיין המלצות של חברים. חברת ההשמה פילת סיכמה את השנה
מחפשים עבודה? כדאי שיהיו לכם חברים מקושרים - כ-46% מכלל העובדים שהתקבלו לעבודה בשנה החולפת, הגיעו אליה בשיטת חבר מביא חבר. כך עולה ממדד הגיוס של פילת - חברה לגיוס עובדים מקבוצת היי קפיטל, לסיכום שנת 2013.
- מוצאים עבודה ברשת: כך תשתמשו בלינקדאין
- הביאו חבר לעבודה - וקבלו 4,500 שקל
- גיוס עובדים: לבד או בסיוע חברה חיצונית?
המדד מבוסס על נתוני חברות מובילות במשק וכלל בחינה של למעלה מ-430 אלף קו"ח, 26.6 אלף שלבי גיוס (ראיונות עבודה) ו-1,887 גיוסי עובדים שבוצעו בפועל. מהנתונים עולה כי חרף ההתפתחויות של כלים טכנולוגיים ורשתות חברתיות כמו לינקדאין - מקור הגיוס המשמעותי ביותר של עובדים הוא המלצות של עובדים קיימים בארגונים וחברות.
מקור הגיוס השני בגודלו על פי נתוני החברה הוא "השוק הפתוח" - שמאפשר נגישות ישירה למועמדים וכולל בין היתר אתרי דרושים, אתרי חברות והרשתות החברתיות - עם 28% מכלל הגיוסים. במקום השלישי נמצאות חברות ההשמה, שאחראיות לכ-20% מכלל הגיוסים - ירידה לעומת 26% ב-2012.
בפילת מציינים כי יש גידול בנפח הגיוסים ממקורות אינטרנטיים, במסגרת אסטרטגיה ארגונית של הוזלה בעלויות הגיוס. עם זאת, איילת רוט, משנה למנכ"ל פילת, הדגישה כי כי "עובדי החברה מהווים מקור גיוס איכותי ומסייעים לארגון להגיע למועמדים איכותיים. הם מכירים את חבריהם ואת הארגון ולכן בעלי יכולת ניבוי טובה יחסית.
"בנוסף, ארגונים רבים משקיעים בקמפיינים פנים-ארגוניים ובתגמול כדי לעודד מקור זה, שהוא גם איכותי וגם משתלם ביחס לאחרים. בעובדה שעובד מציע לחבר שלו להצטרף לארגון, יש גם אמירה של גאווה, ויש הרואים באחוז גבוה של גיוס ממקור זה מדד לבריאות ארגונית".
ירידה בסיכוי למצוא עבודה
עוד עולה מהנתונים, כי יותר גברים בוחרים לפנות ולהציע את עצמם להיבחן לתפקידים בכירים (73%) לעומת נשים (27%). בתוך כך, בתפקידי מטה בכיר הציעו את עצמם 70% גברים לעומת 30% נשים ובתפקידים טכנים בכירים - 76% גברים לעומת 24% נשים,. מנגד, לתפקידי מטה זוטרים ההתפלגות נטתה קלות לטובתן של הנשים - 53% לעומת 47% גברים.
המדד בחן גם מה הסיכוי של מועמד שהגיע לשלב הראשון בגיוס לקבל הצעת עבודה. מהממצאים עלה כי מדובר ב-11% בממוצע בלבד - ירידה לעומת 13% בשנת 2012. בהיי טק מדובר על 12% ואילו בתעשייה – 9%. עם זאת, נתונים אלו משתנים בהתאם לשיטת הגיוס.
כך למשל, אם העובד הגיע לראיון בשיטת חבר מביא חבר – הסיכוי שלו לקבל עבודה עומד על 26%, ואם הגיע דרך האקדמיה (למשל ירידי תעסוקה המתקיימים באוניברסיטאות ומכללות) - 30%. אם המועמד הגיע דרך חברת השמה לעומת זאת, הסיכוי שלו למצוא עבודה עומד על 10% בלבד, ואם הגיע מהשוק הפתוח – 6%.
המדד בחן גם מה הסיכוי לעבור כל אחד משלבי הגיוס המרכזיים. בתוך כך - הסיכוי לעבור ראיון מקצועי בתעשייה עומד על 58%, גבוה מהסיכוי בהיי-טק (44%) ומכלל האוכלוסייה (49%).
לעומת זאת, הסיכוי לעבור ראיון של משאבי אנוש בהיי-טק עומד על 60%, לעומת 48% בתעשייה. הסיכוי לעבור ראיון טלפוני עומד על 66% בממוצע הכללי, לעומת 72% בהיי-טק ו-65% בתעשייה.