ט"ו בשבט מדברי: יום כיף חקלאי בערבה.
מלונים זעירים, חצילים מפלצתיים ועגבניות שנראות כמו אגס הם רק מעט ממה שמחכה לציבור באחת התערוכות החקלאיות הגדולות בארץ שתתקיים השבוע בערבה. הצעה לטיול ט"ו בשבט בהוקרה לאדמה
ט"ו בשבט הוא אמנם קודם כל חג לעצים, אך הוא בהחלט גם חג לחקלאים שמגדלים את כל מה שמניבה הארץ הזו מהאדמה. וזה אולי סמלי שבימים אלו, שבהם אנו חוגגים את חג האדמה והטבע, הלך מעימנו גם מי שלפני שהיה לוחם גדול ומנהיג, הגדיר את עצמו קודם כל חקלאי - אריק שרון ז"ל.
עוד טיולים בערבה:
- להפריח את השממה: כדורים פורחים בתמנע
- תקופת האבן: סיור אל העולם העתיק של הערבה
- סובב יהל: טיול קטן בערבה הגדולה
ואי אפשר לדבר על חקלאות וט"ו בשבט מבלי להזכיר את אזור הערבה, שמספק את הקרקע הפורייה לגידולי ישראל השונים. ולכן גם תיערך השבוע (16-15 בינואר) בערבה התיכונה אחת מתערוכות החקלאיות הגדולות בארץ (פתוח לציבור ללא תשלום), שתציג את כל החידושים החקלאיים האחרונים בענף ולסייר בשוק איכרים ואמנות, מתחמי מזון, הופעות אמנים וביתנים נוספים.
בתערוכה שתתקיים במו"פ (מחקר ופיתוח) ערבה בתחנת "יאיר" בחצבה, יציגו התיירנים והחקלאים את תוצרתם שמשווקת ברחבי אירופה, אבל גם בישראל, כמו עגבנייה מנומרת, פלפל חום או סגול, מלונים זעירים, חצילי-ענק, עגבניות דמוי אגס, קישואים צבעוניים, אבטיחים תלויים ופרחים ייחודיים. הילדים וההורים יוכלו להצטרף לאחד מהסיורים המודרכים (ללא תשלום), וגם לבקר בביתן גידול דגי נוי והאלמוגים המטופחים בערבה התיכונה.
מו"פ ערבה. בצמוד למושב חצבה, טל' 6581653 -08.
גינה לי, גינה לי
אבל לא רק בפסטיבל החקלאי תפגשו בירקות ושאר גידולי אדמה בערבה. במושב צופר, למשל, מחכה לכם חווייה שתחזיר אתכם לימים
שבהם שתלתם זרעים בערוגה, השקתם ותאכלו את מה שקטפתם.
רונית ומוטי אלעזרי הכירו לפני 26 שנים בפקולטה לחקלאות, והתאהבו לא רק בגידולי האדמה, אלא גם זה בזו. הם שתלו גינת ירק יפהפייה כיוון שרצו שבתם, תמר, תאכל תותי-שדה אורגניים, ומכן התפתח לו גן ירק אורגני עמוס בכל תוצרת הארץ: חסות גדולות, פלפלים מיוחדים ומתוקים, גזרים עקשניים שיגרמו לכם להזעיק את סבא אליעזר ועוד.
לפני כחמש שנים החל הזוג גם לארח קבוצות לארוחות בוקר מפנקות, שכולן מורכבות מהירקות שגדלים בגינה. במחיר של 70 שקלים למבוגר, 50 לילד, תוכלו לקבל סיור והסברים על גידולי השדה ואחרי שהתיאבון יכונן בכם, גם להתפנק בירקות שקטפתם ופתאום הפכו לסלט טרי.
גן ירק. מושב צופר, טל' 052-3666819, בתיאום מראש.
גוש קטיף
הסדרה "פלפלים צהובים" שמה את גידולי הפלפלים על המפה, וכ-70 אחוזים מהתוצרת החקלאית של הערבה מיוצאת לאירופה, כשיתרונה של הערבה הוא מזג האוויר החם יחסית, כשהחורף האירופי אינו מסוגל לגדל תוצרת ראויה בתקופה זו.
פלפלים ועגבניות שרי הם מגידולי השדה הכי נפוצים בערבה, בעיקר במושב עין יהב - המושב הראשון בערבה התיכונה - שרבים מתושביו חקלאים. מי שירצה ללמוד על שיטת הגידול המיוחדת, מוזמן להגיע ל"מלוא הטנא" - חממה תיירותית אורגנית - המציעה למבקרים סיור על גידול אורגני של הגידולים בשילוב קטיף עצמי.
אחרי שתלמדו על דבורי הבומבוס, שמפרות את עגבניות השרי, ותטעמו איזו מהן הכי מתוקה, תקבלו כלי פלסטיק בגדלים שונים ותוכלו למלא (הטנא) כאוות נפשכם (בתשלום נוסף) ולקחת הביתה.
מלוא הטנא. מושב עין יהב, סיור: 25 שקלים לאדם. טל': תומר - 052-3666606.
עוד חקלאי בשם אריק
ויש גם יין. טוב אמנם בערבה לא גדלים גפנים, אבל בהחלט מייצרים יין ביתי, כמו שעושה להנאתו אריק ויינשטיין
מעין יהב.
אריק הוא חקלאי, בן קיבוץ משמר הנגב, שהתאהב בעין יהבניקית בתל אביב, וכשחשבו היכן לגדל את המשפחה היה להם ברור שהם חוזרים לערבה הטובה.
אז איך מתפרנסים בערבה? טוב, אז חקלאות, כמובן, ואריק החל מגדל פלפלים כמו חבריו. אבל בין השאר, כאיש שעובד עם הידיים, הוא גם מייצר במחסן ביתו יין מענבים שגדלים במושב בית שמאי בגליל, וישמח לקחת אתכם לסיור באזור, להסביר לכם על הערבה, השימוש במים במדבר וכמובן לטעימות ביקב החביב שלו.
יקב ויינשטיין. עין יהב, טל' אריק - 052-8991070, בתיאום מראש.
על הדרך
איפה לישון?
עשרות צימרים מנקדים את ישובי הערבה. בישוב הקהילתי צוקים נמצאים כמה מהם. מתחם הצימרים "מדברא" מציע, כשמו כן הוא, לינה מדברית בתשע בקתות שונות, הצופות לנחל עשוש הסמוך.
הבקתות שונות ומציעות, בחלקן שכשוכיות לימים החמים ואמבט חם לימים הקרים. אבל בעיקר שקט מדברי.
מדברא. צוקים, מחיר: מ-1,200-600 שקלים ללילה (מינימום 2 לילות). טל' 052-7010444.
איפה לאכול?
הערבה אינה מוצפת במסעדות ואתרי קולינריה, אבל "גמלייה" - מאהל אירוח שמציע תפריט ישראלי - היא יופי של פיתרון לבלות עם הילדים ולמלא את הבטן בכל טוב.
לבני ה-18 ומעלה שביניכם, כדאי לנסות את בירת "קצרה" - בירת בוטיק מיוחדת.
גמלייה. גן הפסלים מול הישוב ספיר, טל' 052-861-2611.