אסתמה בחורף: מהם הטיפולים היעילים?
אסתמה היא מחלה כרונית, שנוטה להחריף ולהתפרץ ביתר שאת בחורף. מהם הסימנים המתריעים שעשויים לרמוז כי אתם עלולים לחלות, מהו הטיפול המומלץ והאם אפשר להימנע מראש?
אסתמה היא מחלה כרונית שעלולה להחריף במיוחד בסתיו ובחורף. בעונות אלה יש סיכון יתר להידבקות במחלות וירליות, וישנה גם עלייה ברמות אלרגנים מסוימים באוויר, שהופך להיות קר מאוד.
את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד
כל הגורמים האלו, כל אחד לחוד ובמשולב, עלולים להחמיר את האסתמה עד למצבים מסכני חיים. כך מסביר ד"ר שבתאי ורסנו, מנהל יחידת אסתמה וסגן מנהל המחלקה לרפואת ריאות בבי"ח מאיר ומרצה בכיר בפקולטה לרפואה, אוניברסיטת תל אביב.
עוד כתבות בריאות בערוץ פארם נט
הכי יעיל נגד יובש: חמאת גוף, קרם או שמן?
המצעד: צמחי המרפא הכי יעילים לחורף
אקזמה בכפות הידיים: הגורמים והטיפול
לדבריו, הנפיצות של זיהומים וירליים בחורף עולה הן בגלל המחזוריות בהתפשטות הווירוסים והן בשל העובדה, שאנו נוטים, בגלל מזג האוויר הקר, להסתגר בחדרים סגורים ופחות מאווררים - שם סכנת ההידבקות מאדם חולה גדולה יותר.
למה הזיהומים הללו מסוכנים?
ד"ר ורסנו מסביר: "זיהום וירלי פשוט (הצטננות וירלית) שבאדם בריא גורמת לטרדה ואי נוחות משמעותית, עלול לגרום להחמרה קשה במצב האסתמה אצל אדם חולה עם התגברות שיעול וקוצר נשימה. זיהומים וירליים מזני השפעת עלולים במיוחד להחמיר אסתמה עד כדי סיכון חיים".
הוא מוסיף כי אלרגנים כגון פריחת עצים ושיחים (אקליפטוס, אשל שיטה ועוד), פריחת דגניים (יבלית ועוד) ועשבוניים (ירבוז, לענה, כתלית ועוד) שכיחים בעונת הסתיו והחורף, מתפזרים באוויר ועלולים להחריף נזלת ואסתמה אלרגית.
גם האוויר בימים קרים במיוחד עלול להוות גירוי לדרכי הנשימה באסתמטיים ולהחמיר שיעול וקוצר נשימה.
מהו הטיפול המתאים?
קרולין עוף, רוקחת סופר-פארם, אומרת כי הגישה הטיפולית ברפואה הקונבנציונלית מתחלקת לשניים:
1. טיפול בעת התקף אסתמה
שימוש בתרופות מרחיבי סימפונות הנקראים ברונכודילאטורים הגורמים להרפיית שרירי הנשימה המכווצים.
שימוש במשאפים: כל המשאפים ניתנים המרשם רופא, וטיפול השכיח הוא בונטולין, בגלל שזו תרופה עם הכי פחות השפעה על קצב הלב ולחץ הדם. ניתן להשתמש גם בבריקלין.
בעת שימוש במשאף צריך קודם להוציא אוויר ואחר כך לשלב בין לחיצה על המשאף ושאיפה. בגלל שילדים לא מסוגלים תמיד לעשות פעולה כזו במיוחד תינוקות אפשר להיעזר בספייסר כמו אירוצמבר. חשיבותו היא באפשרות לשאוף כמות מירבית של התרופה לריאות תוך צמצום למינימום הגעה של התרופה בטעות למערכת העיכול.
2. טיפול מניעתי
שימוש בסטרואידים: מכיוון שמחלת האסתמה נחשבת גם כמחלה דלקתית, לכן גם משתמשים בסטרואידים לבד או בשילוב עם מרחיבי סימפונות. הם ניתנים בצורת משאף או תמיסות לאינהלציה.
חשוב לדעת כי טיפול מניעתי מצריך טיפול יומי אחרת זה לא יעיל. בנוסף, חשוב בעת שימוש במשאפי סטרואידים או אינהלציה, להקפיד על שטיפת הפה כי שימוש רציף עלול לגרום להופעת פטרייה בפה.
במסגרת טיפול מניעתי משתמשים גם במונטלוקאסט, חוסם פעילות ליקוטריאנים, שיש להם תפקיד חשוב בתגובה אלרגית ודלקתית, כאשר נלקח על בסיס קבוע.
שימוש בתמיסות לאינהלציה: שילוב בין מרחיבי סימפונות וסטרואידים או מרחיבי סימפונות עם סליין. - הטיפול נקבע בהתאם לחומרת המחלה.
חשוב מאוד בעת שימוש במכשירי אינהלציה, לעשות סטריליזציה לציוד. במיוחד למסיכה ולכוסית לתרופה, מאוד חשוב לשים לב לכמות התמיסה שנלקחה בד״כ נפח אינהלציה בין 2-2.5 מ״ל לא יותר, להיות עירניים לכמות הניתנת במיוחד לתינוקות.
חשוב מאוד לרשום תאריך פתיחה של תמיסת האינהלציה מהשימוש עד חודש מרגע הפתיחה ולא יותר.
אמצעי מניעה נוספים
ד"ר ורסנו מסביר מהם האמעים שיעזרו להימנע מההתקפים וישמרו על הבריאות במזג האוויר הקר.
להגן על עצמכם מראש: החולים באסתמה צריכים להיות מודעים לסכנות בעונות הקרות ולנקוט באמצעים הדרושים. בין השאר, חיסון נגד שפעת, אם יש צורך, וכמובן הצטיידות בתכשירים הטיפוליים הנחוצים.
להיות ערניים לסימנים: חולי האסתמה הסובלים גם מנזלת אלרגית צריכים להיות ערים לסימפטומים ולהתחיל טיפול בהקדם. בנוסף, רצוי להימנע בתקופה זו מחשיפה לחולים בשפעת/הצטננות ואם וקיימת רגישות לאוויר קר, מומלץ מאוד להימנע מחשיפה כזו או למגן את דרכי הנשימה מפניה באמצעות צעיף על הפה והאף".
לא לחמם את הבית: יש להימנע בתקופת החורף מהסקה ביתית הגורמת ליצירת עשן וחלקיקים מרחפים בתוך מרחב המגורים העלולים להחמיר אסתמה ולהימנע מחימום מוגזם המייבש מאד את האוויר בבית.