השי הממוצע לעובד בפסח: 950-650 שקל
חברת ועדים מעריכה כי הוועדים וההנהלות במשק יוציאו השנה 3.2 מיליארד שקלים עבור מתנות לחג החרות. בראש: עובדי מפעלי ים המלח עם 1,850 שקל, ובתחתית: בית החולים רבקה זיו עם 60 שקל לעובד. מנהלים בכירים יקבלו שי ממוצע של 7,000-5,000 שקל. בתוך כך מזהיר הממונה על השכר באוצר: אם הוועדים יילכו רק לצד אחד, יהיו יותר הפרטות ומיקור חוץ
ועדי העובדים והנהלות החברות במשק יוציאו בחג הפסח הקרוב 3.2 מיליארד שקלים עבור מתנות - עלייה של 10% לעומת אשתקד. כך מעריכים בחברת ועדים, המרכזת את המידע על פעילות הכלכלית חברתית של העובדים.
- לכתבות נוספות בנושא שי לחג
חברת ועדים מקיימת בימים אלה את יריד הוועדים, בגני התערוכה בתל אביב, בו משתתפים מעל ל-360 יצרנים וחברות המציגים הצעות מתנה לפסח. ביריד מוצעים מגוון מוצרים כמו גאדג'טים, מוצרי אלקטרוניקה, ציוד פיקניק, מוצרי קפה, יינות, ממתקים ועוד, וכן נותני שירותים כמו מופעי בידור או חבילות נופש. להערכת חברת ועדים, ביריד משתתפים כ-1,000 ראשי ועדי עובדים.
מסקר שערכה החברה לקראת היריד עולה כי ערכו הממוצע של שי יעמוד על 950-650 שקל לעובד. בחברות ההיי-טק השי יהיה נמוך יותר ויעמוד על 750-450 שקל. המנהלים הבכירים יקבלו שי בסכום ממוצע של 7,000-5,000 שקל למנהל.
יעקב אלוש, מנכ"ל חברת ועדים, ציין כי בראש רשימת מקבלי השי הגבוה - מעל 1,000 שקל - נמנים כמו בשנים קודמות עובדי מפעלי ים המלח (1,850 שקל), חברת התרופות טבע - חרף ההתייעלות עליה הודיעה השנה (1,400 שקל), תרכובות ברום (1,400 שקל), מכתשים אגן וחברת החשמל (1,200 שקל כל אחת).
לרשימה זו נכנסו השנה גם עובדי מדינה, דוגמת עובדי משרד הפנים, הנהלת בתי המשפט ועובדי עיריית אשקלון ונצרת עלית (1,000 שקל). עוד ברשימת מקבלי שי בגובה 1,000 שקל: אלקטרה, תדיראן סוללות, התעשייה האווירית, בנק אוצר החייל ובנק הפועלים.
בתחתית הרשימה, עם פחות מ-100 שקל לעובד, כלולים בית החולים רבקה זיו (60 שקל לעובד), אל על (80 שקל). ובז"ן.
אמסלם: באוצר לא רוצים הפרטה בכל מחיר
במסגרת יריד הוועדים התקיימה גם ועידת ישראל ליחסי עבודה, בהשתתפות הממונה על שכר באוצר, קובי אמסלם. הממונה, שפתח את הוועידה, ציין בפתח דבריו כי הוא מקפיד להידבר עם ועדי העובדים מתוך הכרה בחשיבותם למקומות העבודה, אך הזהיר מפני כוח מופרז של העובדים.
"כשלוקחים את זכות הווטו ומשתמשים בה בכל מצב, ואומרים תמיד 'לא', שלא יתפלאו אם יווצרו ניסיונות לעקוף את העבודה המאורגנת", אמר אמסלם. לדבריו, "לוועד יש חלק משמעותי במקום העבודה. זו אחריות והוא חייב להיות חלק מהמנהיגות, לא רק להיבחר אלא לדאוג שמקום העבודה יהיה כזה שאפשר להתגאות בו ואז גם העובדים וגם המעסיק מרוויחים...
"לצערי, לא פעם הווטו הולך רק לצד אחד, בלי מנהיגות ודאגה למה שיקרה למקום העבודה. משהו יקרה בסוף – הממשלה תוציא יותר כסף, יהיו יותר הפרטות, יהיו יותר תופעות של עובדי קבלן. כן, יש תופעות כאלה".
אמסלם הוסיף: "אני רוצה לחדש לכם: אין באוצר אידאולוגיה שאומרת הפרטה לא משנה מה. הפרטה היא תוצאה של ניסיון לחפש אלטרנטיבה למצב הקיים. אם היא לא תביא לשיפור במצב - היא לא תהיה. אם המצב הכללי לא טוב ויש הרמת ידיים – יחפשו פתרונות אחרים".
עוד ציין הממונה, כי "המגזר הציבורי הוא מקום טוב לעבוד בו, שמאפשר לאנשים טובים ומוכשרים להשפיע, להתקדם ולהיות מעורבים על תהליכים שמשפיעים על כל אחד ואחת. את השכר שלהם שמו אצלי על השולחן ואמרו לי לנהל את זה, כשכל יום אני חושב מה לעשות עם הכסף של משלם המסים. בכל יום בו קורה משהו בשוק העבודה של המגזר הציבורי, אני חושב על הפנים שלכם.
"גדלתי בשירות המדינה, ואני לא רוצה שיעבור מסר שזה שירות לא טוב, לא יעיל ובזבזן. יש בו תחלואים שצריך לטפל בהם, אבל אני מתנגד לכל מסר שהמשמעות שלו היא שצריך להרים ידיים מלהטיל מטלות על המגזר הציבורי, כמו בריאות, חינוך או ביטחון.
"כשהאצבע על השאלטר המצב לא טוב"
"אבל יש עוד חלק לתמונה - חלק מתפקידם של אנשי הוועד הוא לדאוג לכך שמקום העבודה יהיה טוב ויעיל. במקומות בהם העובדים עם האצבע על השאלטר - זה לא טוב... לעתים יש מקרים של צמצום כוח אדם או פיטורים. אף אחד לא אוהב לעשות את זה - אבל האלטרנטיבה ברורה יותר - אם יש לנו בתעש או בחברת החשמל ובעוד מקומות שאתם פחות מודעים אליהם, כמה אלפי עובדים מיותרים, זה כסף שממומן על ידי משלם המסים... בלי החלטות קשות לא תהיה אותה נקודה שבה שני הצדדים מרוויחים".
חלק מהנוכחים בקהל פנו לממונה בקובלנות עם תום דבריו. בתוך כך, יו"ר ועד עובדי מפעל הפיס, עודד קלינה, קבל נגד דברי אמסלם לפיהם יש להפריש עובדים לא יעילים וציין כי הפרשת עובדים כאלה בגיל מבוגר – משמעותה לגזור עליהם רעב. אמסלם השיב, כי מדובר בפרישה נדיבה יחסית עם פיצויי פיטורים מוגדלים, אולם נענה בקריאות מהקהל לפיהם מדובר ב"שטויות" וכי בפועל הדבר אינו נכון.
ראשי ועדים אחרים מתחו ביקורת על העובדה שהרבה עובדים במגזר הציבורי מקבלים השלמה לשכר מינימום, בעוד שעובדים אחרים יושבים בתפקידים בכירים על חוזים אישיים. יעל שחר, מוועד עובדי משרד הרווחה, קבלה כי מלבד העובדה שהתוספת אינה מוכרת לפנסיה – גם הוותק אינו נחשב ועובדים רבים נותרים באותו השכר משך שנים רבות.
אמסלם אמר בתגובה: "נכון שטבלאות השכר בוותק ובדרגה נמוך משכר מינימום, אבל יש תוספות שכר של 15%-20% שניתנות על הרובד הזה במגזר הציבורי ומקרבות את השכר ברוטו לקו שמעל שכר המינימום. הבעיה בקו שכר המינימום, היא שהוא קובע את גובה ההשלמה ולא מביא בחשבון עוד רכיבים של ותק, פרמיות וכוננויות, ולכן יש רכיב השלמת הכנסה".
להלן תקציבי המתנות לפסח
מתוך סקר "שי לחג" של חברת "ועדים"עובדי מפעלי ים המלח יקבלו לחג שי בגובה 1,850 שקלים
עובדי טבע תעשיות יקבלו לחג שי בגובה 1,400 שקלים
עובדי תרכובות ברום יקבל ושי בגובה 1,400 שקלים
עובדי משרד הפנים יקבלו שי בגובה 1,300 שקלים
עובדי מכתשים אגן, יקבלו שי בגובה 1,200 שקלים
עובדי חברת החשמל יקבלו שי בגובה 1,200 שקלים
עובדי אלקטרה יקבלו לחג שי בגובה 1,000 שקלים
עובדי תדיראן סוללות יקבל שי בגובה 1,000 שקלים
עובדי אלקטרה יקבלו שי בגובה 1,000 שקלים
עובדי עיריית אשקלון יקבלו שי בגובה 1,000 שקלים
עובדי בנק הפועלים יקבלו שי בגובה 10,40 שקלים
עובדי בנק אוצר החייל יקלו שי בגובה 1,000 שקלים
עובדי התעשייה האווירית יקבלו שי בגובה 1,000 שקלים
עובדי עיריית נצרת עלית יקבלו שי בגובה 1,000 שקלים
עובדי הנהלת בתי המשפט יקבלו שי בגובה 1,000 שקלים
עובדי מפעל הפיס יקבלו שי בגובה 880 שקלים
עובדי מנהל מקרקעי ישראל יקבלו שי בגובה 800 שקלים
עובדי דואר ישראל יקבלו שי בגובה 800 שקלים
עובדי לשכת נשיא המדינה יקבלו שי בגובה 800 שקלים
עובדי משרד החקלאות יקבלו שי בגובה 800 שקלים
עובדי משרד ראש הממשלה יקבלו שי בגובה 800 שקלים
עובדי האוניברסיטה העברית יקבלו שי בגובה 750 שקלים
עובדי הטכניון יקבלו שי בגובה 750 שקלים
עובדי משרד הבריאות יקבלו 750 שקלים
עובדי הרבנות הראשית יקבלו שי בגובה 700 שקלים
עובדי האגודה למען החייל יקבלו שי בגובה 700 שקלים
עובדי קו-אופ יקבלו שי בגובה 700 שקלים
עובדי מרכז רפואי איכלוב יקבלו שי בגובה 600 שקלים
עובדי המכללה הטכנולוגית בבאר שבע יקבלו 600 שקלים
עובדי משרד הכלכלה יקבלו שי בגובה 600 שקלים
עובדי האוניברסיטה העברית יקלו שי בגובה 540 שקלים
עובדי רפאל יקבלו שי בגובה 500 שקלים
עובדי אגד יקבלו שי בגובה 500 שקלים
עובדי משרד הביטחון יקבלו שי בגובה 450 שקלים
עובדי שירותי בריאות כללית יקבלו שי בגובה 450 שקלים
עובדי בזק יקבלו שי לחג בגובה 100דולר
עובדי מכון התקנים יקבלו שי בגובה 350 שקלים
עובדי מפעל הגומי בעין שמר יקבלו שי בגובה 250 שקלים
עובדי IBM יקבל ושי בגובה 250 שקלים
עובדי בתי זיקוק לנפט יקבלו שי צנוע של 150 שקלים
עובדי גדות ביו כימיה יקבלו שי בגובה 150 שקלים
עובדי אל על יקבלו שי צנוע של 80 שקלים
עובדי בית החולים בית רבקה יקבלו שי צנוע של 60 שקלים