שתף קטע נבחר

לא חייבים לנטוע עץ: ט"ו בשבט בעיר

אפשר לשתול פרח או צמח תבלין באדנית בבית והעיקר שתחשבו על האיזון בין האדם לסביבה. רק תוותרו על הפירות היבשים, כי מה רע באלה הטריים?

ט"ו בשבט הוא הזמן הנכון לצאת אל הטבע: לראות, להריח, לגעת, לטעום ולהרגיש את העולם שסובב אותנו. אולם לצד ציון ראש השנה לאילנות, נטיעת עצים, אכילת פירות יבשים וחגיגת סדר ט"ו בשבט, בשנים האחרונות הפך התאריך גם לחג הסביבה. אמנם אין טבעי מכך, אבל החיבור בין ט"ו בשבט לאיכות הסביבה מבקש להרחיב את גבולות החג ולבחון מחדש את יחסי האדם והסביבה.

 

כתבות נוספות בערוץ כלכלה ירוקה וקיימות :

הישראלים שהופכים את הביוב של העולם לנייר

2013 בסביבה: העולם התחמם, אבל למי אכפת

למה צריך מדענים אם לא מקשיבים להם?

הצונאמי הבא בדרך לישראל. אתם מוכנים?

 

הסוגייה המרכזית ביחסי הגומלין בין האדם לסביבה היא סוגיית האיזון. כאשר מדברים על טבע, צמחייה וסביבה מדברים על גוף ונפש, על דמוגרפיה וגיאוגרפיה, על צריכה וצמיחה ועל המתח המתמיד בין שימור שטחים פתוחים, אתרי טבע ונוף והמגוון הביולוגי שבהם לבין פיתוח של יישובים, תעשייה ותשתיות תחבורה, אנרגיה ותיירות.

 

כל אלה מחייבים תכנון מקיף, חכם ויצירתי ולטווח הרחוק לצד שיקול דעת. עיבוי של יישובים קיימים על חשבון הקמת יישובים חדשים, העדפה של תחבורה ציבורית עירונית ובין-עירונית, שמירה על רצף של שטחים פתוחים והגדרה של אזורי טבע עירוני, הם רק כמה מהאפשרויות להבטיח גם חיים וגם איכות חיים וסביבה.

 

בימים אלה, כשרוב האוכלוסייה מרוכזת בערים, קיימת חשיבות להכניס את הטבע אל העיר ולחבר מחדש ועל בסיס יומיומי בין אדם לסביבה. פארקים עירוניים, גנים וגינות ומסדרונות ירוקים בתוך ובין השכונות, לצד טיפוח של חצרות משותפים ופרטיים, הם

התחלה טובה.

 

אולם, בשנים האחרונות קיימים גם מודלים מעניינים של חקלאות עירונית שבהם עושים שימוש בשטחים עירוניים לטובת גידול עצמי של מוצרי מזון, הקמת גינות קהילתיות או השארת חלקות בוּר לגידול צמחייה טבעית על מנת לשמור על המגוון הביולוגי המקומי.

 

אז למה שלא תנצלו את ט"ו בשבט השנה להתחיל ולחשוב על איכות וסביבה? ומי אמר שחייבים לטעת עץ? אפשר לשתול פרח, צמח תבלין או מרפא, בחצר, במרפסת, על אדן החלון במטבח או בכניסה לבית המשותף. אפשר לאמץ עץ עתיק או עץ בחצר או בשדרה ואפשר לקחת יוזמה ולטפח גינה קהילתית.

 

ואם חשקה נפשכם בפירות, אז למה דווקא יבשים? הרי אנחנו בארץ ישראל ולא בגולה וממילא מרבית הפירות היבשים שנמצאים בשווקים ובמרכולים מיובאים מעבר לים, שלא נדבר על כל הסוכר והתוספים שמוסיפים להם. ומי שרוצה מסלול אקסטרים, אפשר גם ללקט צמחי בר למאכל - עכשיו אחרי הגשמים זו ממש העונה - ולהכין ארוחה מזינה ועשירה כמו של פעם.

 

עדי וולפסון הוא פרופסור במרכז לתהליכים ירוקים, המכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
לא חייבים לנסוע רחוק
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים