שתף קטע נבחר

 

חשש מהסלמה: שביתה באונר"א, בלגן בגדה

הקיצוצים בסוכנות הסיוע לפליטים פלסטינים הביאו להשבתת שירותים ולשביתת רעב מצד עובדים מפוטרים. היום צפוי גל צעדות מחאה. בישראל עוקבים בדאגה

הזבל נערם ברחובות, התלמידים מסתובבים חסרי מעש, והחשש מהתלהטות הרוחות רק גובר. השביתה של עובדיה הפלסטינים של אונר"א (סוכנות הסעד לפליטים פלסטינים של האו"ם) בגדה המערבית נמשכת זה יותר מחודש, והפתרון לא נראה באופק. לצד הפגיעה בשגרת החיים בגדה, גבר הסיכון להסלמה ביטחונית נוכח התנגשויות בין תושבי מחנות הפליטים למנגנוני הביטחון הפלסטיניים.

 

עוד בערוץ החדשות:

יעלון נכנע ללחץ ומתנצל בפני קרי

חשד: "משתתפת ריאליטי שידלה קטינה"

 

הרקע לשביתה, שהביא לשיתוק המוחלט של כל השירותים הניתנים למחנות הפליטים, הוא החלטת הסוכנות לקצץ את כוח האדם שלה ולפטר 53 עובדים פלסטינים, שמרביתם מתגוררים בעצמם במחנות הפליטים. יש לציין כי העובדים הועסקו מראש בחוזה זמני לתקופה קצובה. הקיצוצים נגרמו עקב קשיים תקציביים של הסוכנות, שהובילו גם לצמצום שירותי התברואה, החינוך והבריאות שניתנים לתושבי המחנות. המהלך גרר מחאה שנמשכת זה חודשים אחדים.

ערימות זבל במחנה פליטים ברמאללה ()
ערימות זבל במחנה פליטים ברמאללה

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

במסגרת זו הופסקו הלימודים בבתי הספר שמפעילה אונר"א, וכך 50 אלף תלמידים פלסטינים מצאו עצמם מסתובבים ברחובות חסרי מעש במשך קרוב ל-40 יום. שירותי התברואה שניתנים לתושבים במחנות הושבתו גם הם, ובסמטאות מחנות הפליטים האשפה כבר עולה על גדותיה. "אנחנו מנסים לפנות את האשפה בעצמנו בפעולות יזומות, אבל אין לנו את האמצעים הדרושים", אמר ל-ynet סלאח עג'ארמה, חבר בוועד מחנה הפליטים אל-עאידה בבית לחם.

 

לדבריו, "הררי האשפה הביאו למחלות שפושטות במחנה ומזג האוויר רק גורם להן להתפשט". עג'ארמה גם קרא לאונר"א "לשאת באחריותה כלפי הפליטים הפלסטינים וכלפי הפקידים וזכויותיהם". מאז שהחלה השביתה נפתחו בערים פלסטיניות שונות אוהלי מחאה שבהם יושבים הפקידים המפוטרים. חלקם פתחו בשביתת רעב שנמשכת עד עתה.

 

השובתים, שמקבלים גיבוי ממרבית תושבי מחנות הפליטים, דורשים מאונר"א לבטל את צמצום השירותים, להחזיר להם את משרתם ואף להעניק להם תוספת יוקר מחיה. עד כה דחתה הנהלת הסוכנות את כל הדרישות, אך היא כן מקיימת משא ומתן עם נציגי ועד העובדים. באונר"א מעדיפים לפי שעה להנמיך פרופיל בכל הנוגע לסיקור התקשורתי של השביתה.

 

לא מוחים נגד ישראל, בינתיים

בשבוע האחרון עלתה המחאה שלב נוסף, כשבין תושבי המחנות לבין מנגנוני הביטחון הפלסטיניים פרצו התנגשויות. ביום ראשון האחרון חסמו תושבי מחנה הפליטים ג'ילזון ליד רמאללה את הכניסה אליו והשליכו אשפה בציר הראשי המוביל אליו. המשטרה הפלסטינית הזעיקה כוחות רבים למקום והצעירים החלו להתעמת עמם ולהשליך לעברם אבנים. האירוע הסתיים בעשרות פצועים מקרב תושבי המחנה.

"אין את האמצעים לפנות את האשפה" ()
"אין את האמצעים לפנות את האשפה"
 

"המחאה שלנו אינה נגד הרשות הפלסטינית", הסביר עג'ארמה. "התקבלה החלטה לחסום את הציר הראשי. המשטרה הגיעה לפנות את המפגינים וזה הוביל מיד להתנגשויות". היום (ד') בצהריים צפויות להתקיים תהלוכות מחאה ברחובות הראשיים בערים שונות בגדה, כדי להגביר את הלחץ על אונר"א להביא לפתרון המשבר.

 

ברשות חוששים שהתהלוכות יובילו שוב לעימותים בין הצעירים לבין המנגנונים

הפלסטיניים, וגם עג'ארמה לא פוסל את האפשרות: "אנחנו מקווים שזה לא יקרה, אבל בהחלט אפשר שהתהלוכות יובילו לעימותים. אי-אפשר לחזות מה יקרה".

 

המתיחות מושכת גם את תשומת לבה של מערכת הביטחון בישראל. בשלב זה התסכול של תושבי המחנות לא מופנה נגד ישראל, אך גורמי הביטחון כבר זיהו כמה מחנות פליטים שבהם עלולה המחאה להפוך לעימות מול כוחות צה"ל. בין מוקדי העימות האפשריים: מחנה הפליטים ג'ילזון, מחנות אל-פואר ואל-ערוב בגזרת חברון, מחנה הפליטים קלנדיה שמצפון לירושלים ומחנה אל-עאידה שבבית לחם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תוצאות השביתה במחנה ג'ילזון
מומלצים